2014. szeptember 1., hétfő

Biztosítás bevezetését fontolgatja a Tátrai Nemzeti Park

Lengyelországban a Tátrai Nemzeti Park (TPN) augusztus 9-17. között kísérleti jelleggel tesztelte a nemzeti parkba belépő turisták számára a belépővel együtt megvásárolható balesetbiztosítás megvásárlásának lehetőségét. A teszteredmények alapján a nemzeti park vezetése fontolgatja, hogy a jövőben állandó jelleggel lehetővé teszi a belépővel együtt megvásárolható biztosítás bevezetését. A biztosítás a tátrai túra során elszenvedett baleset esetén 20 ezer złoty erejéig fedezi a mentési költségeket, halálos végű baleset esetén pedig 10 ezer złoty kártérítési összeget tartalmaz. Amennyiben a baleset a Tátra szlovák részén történik, a biztosítás fedezi a mentési költségeket. A belépővel együtt 50 groszy (kb. 40 Ft. – a szerk.) megvásárolható biztosítás fedezi a teljes tátrai tartózkodás ideje alatt esetlegesen bekövetkező baleset során fellépő költségeket.

A nemzeti park becslése szerint a tesztidőszakban mintegy 30.000 turista élt a lehetőséggel, ez kb. 14 %-a az akció idején a Tátrába látogató turisták számának. A lehetőséggel főleg azok a turisták éltek, akik a magasabb régiókba, vagy a hegység szlovák oldalára tervezték túrájukat. „A kezdeményezés nagyon pozitív fogadtatásban részesült. Sok magashegyi turista amellett tette le a voksát a belépésnél, hogy minél előbb tegyék lehetővé ennek a biztosításnak az állandó használatát. Jelenleg a biztosítóval értékeljük az eredményeket, és fontolgatjuk ennek állandó bevezetését” – mondta el Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója.
A nyári turistaszezonban a tátrai turistautakon szinte naponta történnek balesetek. A Tátra lengyel oldalán a mentés ingyenes, de ha a baleset a szlovák oldalon történik, és a balesetet elszenvedő turista nem rendelkezik megfelelő biztosítással, a mentési költségeket saját zsebből kell kifizetnie. Jelenleg a hegység déli oldalán egyetlen biztosítótársaság kínál a külföldieknek is elérhető, akár egy napra, akár hosszabb időre (több napra, max. egy évre) megköthető balesetbiztosítást elérhető áron.

A balesetek számának érzékeltetésére az illetékesek elmondták, hogy a Lengyel-Tátrában csak júliusban 98 alkalommal kellet beavatkozniuk a hegyimentőknek. Ez majdnem kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt. Három embert nem lehetett megmenteni, ketten lezuhantak, egyikük pedig a kórházban halt bele egy villámcsapás következményeibe. A hegyimentők ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a sok balesethez hozzájárultak a zord körülmények és a kedvezőtlen időjárás. A heves esőzések és az intenzív viharok miatt a turistautak sokszor csúszóssá, veszélyessé váltak.

4 megjegyzés:

 1. Én arra lennék kíváncsi, hogy a tesztidőszakban, a 30.000 ember közül, aki vett biztosítást (kb 15.000 zlotyi) mennyi szenvedett balesetet, tehát kb mennyibe került ez a biztosítónak. Mert ők azért mindent összevetve a bevétel szem előtt tartásával fognak előrelépni ebben az ügyben.
  De lehet arra még kíváncsibb lennék, hogy a maradék 86%, aki nem áldozott rá erre 50 groszyt, no abból mennyi szenvedett balesetet. Szigorúan a tesztidőszak érdekel tehát...

  Már ha van erre is statisztika...

  VálaszTörlés
 2. Hogyne lenne. De ez az, amit te (mi sem) sohasem fogsz megismerni :)))

  VálaszTörlés
 3. Jojó, nyilván a biztosító keresetét nem. De az érdekes lenne, hogy a konkrét időszakban mennyi mentés volt, és ebből mennyinek volt ilyen (vagy más) biztosítása. Ez tán nem álom, de nem is Árpi hibája, ha nem lesz itt ilyen statisztika.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néha lehet olvasni különböző statisztikákat a szlovák és lengyel oldalakon a hegyimentők mentéseiről, de arról a lengyelek szemérmesen hallgatnak, hogy a mentettek közül mennyinek volt biztosítása. A lengyel turisták morálját ismerve szerintem nem soknak... Szerintem bíznak a szerencséjükben, meg abban, hogy a lengyel oldalon még mindig ingyenes a mentés. De ez a szubjektív véleményem, erről nem olvastam adatokat.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...