2014. május 28., szerda

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig

A Sas út – tekintélyes, egyszersmind legendás tátrai gerincút, amely a Zawrattól (Zawrat) a Kereszt-nyeregig (Krzyżne) helyenként a gerinc közelében halad, mindamellett határozott traverzálások jellemzik. Bevezetésképpen néhány szó az út történelméről. A Sas út létrehozásának ötlete a XX. század elején született meg, kezdeményezője Franciszek Henryk Nowicki lengyel költő volt, aki 1901 februárjában javasolta az útvonal kiépítését. Az ötlet megvalósításával azonban várni kellett néhány évet, a Sas út kiépítése ugyanis nagyrészt 1903 és 1906 között zajlott le. Az útvonalat a Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie) irányításával, építették ki, melyhez nagy mértékben hozzájárult a szenvedélyes turista, Walenty Gadowski lelkész, aki személyesen vett részt az útvonal kiépítésében, valamint a költségek egy részét is fedezte. 1904 és 1912 között készültek el a Sas útra történő fel- és lejutást lehetővé tevő turistautak, legkésőbb készült el a Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz) vezető útvonal, amelyet 1925-ben lezártak, és csak 1953-ban nyitottak meg ismét. Az útvonal megjelenése és nyomvonal idővel különböző változásokon ment keresztül.

Jelentősen módosult az útvonal a két világháború között, ekkor szüntették meg a Kereszt-nyeregről a Wołoszyn-tisztásra (Polana pod Wołoszynem) levezető útvonalat (ennek újranyitását a természetvédelmi előírások miatt jelenleg sem tervezik), és változott az útvonal a Buczyna-toronyok (Buczynowa Turnia) környékén, hiszen korábban nehezebb volt a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) és a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia) közötti útvonal.
A Sas út veszélyes útvonal, az évek során csaknem 100 turista vesztette itt életét. Számos áldozat heves vitákat váltott ki a turistatársadalomban, a XXI. század első évtizedében az is felvetődött, hogy via ferratává alakítsák át az útvonalat, így kifeszített drótkötéllel helyettesítenék a láncokat, melynek használatához azonban speciális felszerelés szükséges. Végül azonban a láncok maradtak a helyükön, és csak annyi változás történt, hogy 2007 júliusában a Zawrat és a Zerge-hegy közötti szakaszon a Zerge-csorba közelében a Puszta-völgyecske felé eső rövid szakasz kivételével egyirányúsították az útvonalat. Amellett, hogy a Sas út technikai segédeszközeinek állapotát rendszeresen ellenőrzik, néha szükség van a segédeszközök (a sérül láncok, kapcsok) javítására, cseréjére.

A Sas út útvonala (az oda vezető utak nélkül): Zawrat (Zawrat, 2158 m) – Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Felső-Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m) – Honoratka-szakadék (Honoratka) – Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Felső-Zerge-csorba (Kozia Przełęcz Wyżnia, 2240 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – Buczyna-völgyi-csorba (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) – Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) – Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) – Hátsó-Sieczka-csorba (Zadnia Sieczkowa Przełączka, 2194 m) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka, 2218 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m) – Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) – Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) – Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego, 2125 m) – Nowicki-csorba (Przełęcz Nowickiego, 2105 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m).
Az útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 1020 méter, az útvonal hossza kb. 4,3 km. (légvonalban 2,5 km), szintideje a térképek szerint kb. 7 óra.

Az út során érintett csúcsok: Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, az útvonal legnagyobb tengerszint feletti magasságban fekvő pontja) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m).

Mesterséges segédeszközök: számtalan láncos szakasz, számos kapocs + 2 létra, melyek megkönnyítik az átjutást két nagyon nehéz, látványos szakaszon. Ezeknek köszönhetően a Sas út kétségtelenül kiemelkedik a többi tátrai turistaútvonal közül.

Szubjektív értékelés:
Állóképességet igénylő nehézségek: 10/10.
Kitettség: 8/10.
Technikai nehézségek: 10/10.
Terep nehézségei: 10/10.
Törmelékes talaj okozta behézségek: 3/5.
Laza kövek okozta nehézségek: 5/5.
Összesítve: 46/50 (nagyon nehéz).

A Magas-Tátrában, a Świnica keleti irányú hosszú oldalgerincén található Sas út jelenleg a legnehezebb turistaútvonal a Magas-Tátrában (beleértve természetesen a Lengyel-Tátrát is), emellett egyike a legnagyobb kihívást jelentő, összefüggő turistautaknak a hegységben (ebben a tekintetben csak a Rohács-gerinc veszi fel vele a versenyt).

A teljes útvonal a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) – Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) – Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Lengyel-Öt-tó völgye – Siklawa-vízesés – Roztoka-völgy – Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (984 m).
A teljes útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 2384 méter, az útvonal hossza kb. 27,2 km, szintideje a térképek szerint kb. 15 óra 40 perc.


Sas út 1. rész: Zawrat - Gránátok (2013.08.07)

A teljes útvonal a Gąsienica-völgyön keresztül:
Kuźnice  (Kuźnice, 1000 m) – Boczan-hegy (Boczań, 1224 m) Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami, 1499 m) – Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1624 m) – Zawrat-szakadék (Zawratowy Żleb) – Új-Zawrat (Nowy Zawrat) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) – Pańszczyca-szakadék (Pańszczycki Żleb) – Gąsienica-völgy – Király-púpi-nyereg – Boczan-hegy – Kuźnice (1000 m).
A teljes útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 2490 méter, az útvonal hossza kb. 22,8 km, szintideje a térképek szerint kb. 15 óra 40 perc.


Sas út 2. rész: Gránátok - Kereszt-nyereg (2013.08.11)

Amint látható, mindkét teljes útvonalon nagyjából ugyanannyi idő alatt lehet teljesíteni a túrát. A Gąsienica-völgyön át történő megközelítés esetén kicsivel nagyobb a szintkülönbség, a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül viszont valamivel hosszabb az útvonal. Ez a Sas út két leggyakrabban használt megközelítési útvonala, de vannak más lehetőségek is, hiszen az útvonalnak nem kell feltétlenül ugyanazon a helyen kezdődni és végződni. A Kereszt-nyeregből pl. le lehet ereszkedni akár a Gąsienica-, akár a Lengyel-Öt-tó völgye felé {pl. a Kereszt-nyereg (Krzyżne) – Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) – Waksmundi-rét (Waksmundzka Polana) – Waksmundi-völgy (Waksmundzka Dolina) – Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) útvonalon}.

A Sas út egyes szakaszai a legnehezebbtől a legkönnyebbig (kitettség és technikai nehézség tekintetében):
Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) – Zerge-hegy (Kozi Wierch)
Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) – Kereszt-nyereg (Krzyżne)
Zawrat (Zawrat) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz)
Zerge-hegy (Kozi Wierch) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat).

Veszélyek:
Ø Sok lánc, kapcsok és két létra – ezek drasztikusan csökkentik az út nehézségét, de nem változtatnak azon a tényen, hogy a Sas út nagyon nehéz terep, amely a nem megfelelően felkészült és nem eléggé tapasztalt turistáknak nem biztonságos.
Ø Helyenként árnyékosság – hosszan megmaradó hóréteg, emellett nagy veszélyt jelentenek a lejegesedett vagy nedves sziklák.
Ø Traverzálás a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) déli oldalán, valamint átmenet az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) a Gránát-csorbába (Granacka Przełęcz) – törékeny, kis kavicsok, laza kövek.
Ø Helyenként nagy kitettség – különösen a Zerge-bástya (Kozie Czuby) környékén.
Ø Néha torlódás alakulhat ki, különösen a nehéz, technikás átjárókon, ahol nehéz kikerülni egymást. Ilyenek pl. a Zerge-csorbánál (Kozia Przełęcz), a párkányokon, a Zerge-bástya (Kozie Czuby) megközelítésénél, a Zerge-bástya és a Zerge-hegy (Kozi Wierch) közötti szakaszon, vagy a Fekete-Barát-kéményben (Kominek pod Czarnym Mniszkiem). Összességében azonban nem alakulhatnak ki olyan nagy torlódások, mint pl. a Świnicán.
Ø Óvakodjunk a lehulló kövektől!

Tanácsok:
Ø A menedékházakban (pl. a Lengyel-Öt-tó völgyében vagy a Gąsienica-völgyben) történő szállás lehetővé teszi, hogy korán reggel vagy akár késő este járjuk végig az útvonalat, minimalizálva ezzel a torlódások miatt elszenvedett időveszteséget.
Ø Jó előkészítés, nyugodt, megfontolt viselkedés.
Ø A Sas út kitett útvonal, ahol a biztonságos haladáshoz szükséges, hogy végig nyugodtak maradjunk, és ne féljünk a magasságtól.
Ø Mivel a hó néhány kihívást jelentő szakaszon a téli időszak után is sokáig megmarad, a Sas út bejárására július második fele (amikor már nincs firnhó), az augusztus és a szeptember a legalkalmasabb (augusztusban van a legtöbb esély arra, hogy kedvező feltételeket találunk).
Ø Érdemes ezt az útvonalat két szakaszban bejárni, bár az egy nap alatt történő végigjárása is szép kihívás, de ez jó kondicionális és szellemi állapotot igényel.

A Sas út részletes leírása
1. etap – Zawrat (Zawrat) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz)
Ø Teljes emelkedés 205 méter, teljes süllyedés 225 méter, az útvonal hossza 0,8 km, szintideje 1 óra 30 perc.
Ø Ez a zakasz egyirányú!
Ø Zawrat (Zawrat, 2158 m) – nagyon népszerű hágó a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) és a Zawrat-torony (Zawratową Turnią, 2245 m) között, a Sas út hivatalos kiindulópontja.
Ø A gerinctúra a Kis-Zerge-hegyre (Mały Kozi Wierch, 2228 m) történő emelkedéssel kezdődik, már nem sokkal a Zawrat elhagyása után találkozunk az első technikai nehézségekkel.
Ø Egy rövid, technikai segédeszközök nélküli szakasz után egy sziklatáblához érkezünk, ahol a Sas út első láncai találhatók (a láncok egy rövid szakaszán magunkat erősen felhúzva juthatunk fel).
Ø Ezután az útvonal elhalad a gerinc egy kis púpja mellett, majd felmegy a következő, nem túl jelentős magaslatra (2004 m).
Ø Tovább emelkedünk a Kis-Zerge-hegyre vezető kitett úton (különösen a Gąsienica-völgy felé nagy a mélység alattunk), a szakasz végén láncok segítségével.
Ø Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – a Sas út ezen szakaszának egyetlen csúcsa, melyről minden irányban akadálymentes a kilátás, ezen kívül megcsodálhatjuk az út előttünk álló, lenyűgöző nyomvonalát, emellett szép kilátás nyílik a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) déli falára.
Ø A csúcsot magunk mögött hagyva végig megyünk egy rövid, kitett gerincen, majd láncok segítségével leereszkedünk a keskeny Felső-Fagyott-tavi-csorbába (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m).
Ø Az említett csorbából egy lenyűgöző, árnyékos vízmosás vezet le észak felé, ez a Honoratka-szakadék (Honoratka), más néven Zsidó-szakadék (Żydowski Żleb). A láncok segítségével mélyen leereszkedünk a vízmosásban, valószínűleg ez a Sas út legnehezebb része a Zawrat és a Zerge-csorba között. Veszélyes hely, elsősorban árnyékosságának és az ehhez kapcsolódó kockázatok miatt.
Ø Ezután az út kiemelkedik a vízmosásból, majd traverzálva (eleinte láncokkal segítve, később kicsivel könnyebb terepen) jut vissza a gerincre a Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) közelében.
Ø Egy rövid szakaszon szorosan a gerincen haladunk – eleinte könnyű ereszkedés a sziklatáblákon (vannak láncok is, amelyek főleg akkor lehetnek hasznosak, ha csúszik a szikla), majd később az útvonal elhagyja a gerincet, és megérkezünk a következő árnyékos vízmosásba, amely szintén a gerinc északi oldalán található.
Ø A vízmosásba meredek és nehéz terepen, láncok segítségével ereszkedünk le, nem sokkal könnyebben, mint a Honoratka-szakadékba.
Ø A vízmosást elhagyva a Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) felé megyünk tovább – számos technikai segédeszköz (lánc, kapcsok) könnyíti meg utunkat, miközben közelről csodálhatjuk meg a lenyűgöző Zamarla-torony (Zamarła Turnia) déli falát, melyen sokszor hegymászókat is láthatunk.
Ø Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – az útvonal egy érdekes pontja, különösen az álló szikla érdekes a turisták számára. A Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé különösen nagy a szintkülönbség.
Ø A csorba után megkezdjük a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) északi lejtőjének traverzálását, kezdetben rövid és könnyű szakasszal, majd meredek emelkedő várja a turistákat, ennek első részében láncok és kapcsok segítenek, majd később már segítség nélkül egyre közelebb kerülünk, a Zamarla-toronyhoz, majd az út balra fordul, és a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) irányában vezet tovább.
Ø A Zerge-csorbát láncok mellet, majd a híres létrán leereszkedve érjük el – egy látványos és kitett ereszkedés, különösen a létra lehet félelmetes, sok furcsa történet kering róla, de ezen a helyen nem kell túlságosan aggódni. Láncok biztosítják a létra tetejére történő nyugodt leereszkedést, és a létra elhagyása sem jelent túl nagy problémát (bár már régi, és nyikorog, amikor mászunk rajta lefelé, ezért keményen kell tartani magunkat.
Ø Még a létra fölött érdekes kilátás nyílik az út előttünk álló következő szakaszára, különösen a Zerge-bástya megközelítés tesz ránk mély benyomást.

2. etap – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) – Zerge-hegy ( Kozi Wierch)
Ø Teljes emelkedés 220 méter, teljes süllyedés 65 méter, az útvonal hossza 0,4 km, szintideje 1 óra 40 perc.
Ø Ez a szakasz egyirányú (a Zerge-csorba közelében a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé eső rövid szakasz kivételével)!
Ø Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) – tiszteletet parancsoló, csak néhány embernek helyt adó keskeny csorba, amelyen láncok segítségével mehetünk át a gerinc északi oldaláról a délire. Az első lehetőség a Sas út elhagyására akár északra, a Gąsienica-völgy (Gąsienicowa Dolina), akár délre, a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé.
Ø Szubjektív véleményem szerint a Sas útnak a technikai nehézségeket és a kitettséget tekintve legnagyobb kihívást jelentő része.
Ø Ezen a szakaszon a nehézségek intenzitása igen magas, és egy jó napon hosszú várakozási idő alakulhat ki a Zerge-csorbából a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) irányába történő lemenetel során – kezdetben egy vízmosásban haladunk (vigyázzunk a laza kövekkel), amely a csorba alatt található, majd egy tiszteletet parancsoló és kitett párkányon haladunk,  láncok és kapcsok segítségével, amely annak ellenére, hogy komoly nehézségeket okozhat, mégis kétirányú.
Ø Hamarosan megékezünk az útelágazáshoz (kb. 2120 méter magasságban, ahonnan nehéz úton leereszkedhetünk a Puszta-völgyecskébe {Pusta Dolinka}), itt a Sas út balra fordul, és meredeken vezet felfelé – megkezdjük a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) igényes megközelítését.
Ø Eleinte nagyon meredek a mászás (számos kapocs és lánc áll segítségünkre), ennek leküzdése után megérkezünk egy olyan helyre, ahonnan nagyon érdekes kilátás nyílik a magunk mögött hagyott létrára és környékére.
Ø Ezután egy rövid és könnyű szakasz vezet a következő lánchoz, rövid idő alatt egyre magasabbra jutunk.
Ø A gerincen található Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) megközelítésének utolsó szakasza már egészen jó hegymászás, kézzel kapaszkodva, segédeszközök nélkül, mellesleg gyönyörű kilátással – különösen szépen látható innen a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1624 m).
Ø Zerge-bástya gerince – a Sas út talán leginkább kitett része, ahonnan fantasztikus kilátás kínálkozik.
Ø A Sas út felmegy a Zerge-bástya (Kozie Czuby) első ormára (2239 m), ahol ismét találhatunk segédeszközöket.
Ø Az ösvény elhalad a következő orom alatt, majd egy könnyű traverzálás következik az északi oldalon (kb. 2250 méter magasságban).
Ø Ezután láncok sorozata kezdődik, és a Zerge-bástya (Kozie Czuby) főcsúcsa közelében a Sas út visszatér a kitett gerincre, amelyre segédeszközök nélkül vezet fel.
Ø Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – lenyűgöző, kitett csúcs szép kilátással, különösen a közeli Zerge-hegy mutat impozáns képet, amely jó ösztönző lehet az út folytatása előtt.
Ø Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) és a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) közötti átmenet nagy tapasztalatot igényel, kitett és igényes befejezése az útvonal e szakaszának – elsőre mindenki jó kis gimnasztikára számíthat itt (láncok és kapcsok segítségével).
Ø A lemenet a Zerge-bástyáról (Kozie Czuby, 2263 m) a Felső-Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz Wyżnią, 2240 m) nagyon meredek, és a számos kapocs ellenére néha elég nehéz jó lépést találni.
Ø A Zerge-hegy megközelítés szintén igen meredek, ezúttal azonban erősen fel kell magunkat húzni a csúcsra.
Ø A Felső-Zerge-csorba (Kozią Przełęcz Wyżnią, 2240 m) fölött az ösvény bevezet egy kéménybe, ahol a láncos segítség mellett számíthatunk egy érdekes mászásra, ezúttal segédeszközök nélkül. Ez a kémény jól látható a Zerge-bástyáról (Kozie Czuby, 2263 m). Figyeljünk a mozgó kövekre!
Ø A Zerge-hegy alatt egy sziklatábla található, két kapoccsal, majd a Sas út az egyirányú szakasz végén felvezet a Zerge-hegyre.
Ø Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – a Sas út teteje, minden irányban kitűnő kilátással, különösen a déli oldal kilátása vonzza a tekintetet, és tetszik a szemünknek (szépen látható innen a Lengyel-Öt-tó völgye). Ezen kívül érdemes visszanézni a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) felé, amely ebből az irányból nagyon lenyűgöző, és nehéz róla elhinni, hogy turistaút vezet rajta.

3. etap – Zerge-hegy (Kozi Wierch) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m)
Ø Teljes emelkedés 265 méter, teljes süllyedés 330 méter, az útvonal hossza 1,6 km, szintideje 1 óra 35 perc.
Ø Ez a szakasz kétirányú!
Ø Véleményem szerint a Sas út legkönnyebb része, csak a szakasz középső részén találhatunk némi technikai nehézséget.
Ø A Sas út legmagasabb csúcsát magunk mögött hagyva gyökeresen megváltozik az út karaktere, ez a szakasz már nem olyan impozáns – a lemenet a Zerge-hegyről (Kozi Wierch) könnyűnek tűnik (csak helyenként vannak kisebb technikai nehézségek), de a gerinc alatt nagyon mállékony terület található, ezért nagyon fontos figyelni a kisebb lehulló kövekre, és különösen a nagyobb, laza sziklákra.
Ø Kb. 2200 méter magasságban elágazik az útvonal, innen le lehet menni a Lengyel-Öt-tó völgyébe, a Sas út pedig balra fordul.
Ø Délről traverzáljuk a Zerge-hegy (Kozi Wierch) és a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica) gerincét – az útvonal legkönnyebb része (egyes helyeken kisebb technikai nehézséggel), az útvonal hol emelkedik, hol süllyed, méterről méterre haladunk, végül egy meredek mászás után érkezünk meg a közeli gerincre.
Ø Az útvonal átvezet a gerincen, melyről nagyszerű kilátás nyílik a Kulczyński-szakadékra (Żleb Kulczyńskiego), valamint a Fekete-Barátra (Czarny Mnich), amely nem más, mint egy sziklatorony, ami mellett a Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) található. Ezután levezet a közeli hágóba, amely a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica) és a Fekete-fal (Czarne Ściany) között található.
Ø Buczyna-völgyi-csorba (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) – egy szűk átjáró, amely közvetlenül a Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) fölött található, és a Buczyna-völgy (Buczynowa Dolinka) felé hatalmas szintkülönbséggel esik le. Ez a hely nem alkalmas hosszú itt tartózkodásra, mivel nem sok szabad hely van.
Ø A Sas út ismét nehezebbé válik – a meredek Kulczyński-szakadékban (Żleb Kulczyńskiego) történő ereszkedés technikailag nehéz, nincsenek technikai segédeszközök, ezért a sziklának háttal történő ereszkedést javasolják. Egyesek azonban éppen ellenkezőleg, a szikláva szemben állva ereszkednek, ami kicsit nehezebb feladat, mivel így korlátozottak a látási viszonyok, és nehéz folyamatosan haladni. Vigyázzunk a laza kövekre!
Ø 2159 méter magasságban a Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) elágazik. Innen le lehet menni a Zerge-völgyecskébe (Kozia Dolinka), ez azonban nehéz útvonal. A Sas út itt jobbra kanyarodik, és felvezet egy kéménybe.
Ø Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) – nagy figyelmet igénylő hely, bár ezen a helyen számos segédeszköz (láncok, kapcsok) állnak rendelkezésre, a meredek kéményben mindkét kezünk erejére szükségünk van. Figyeljünk a laza kövekre! A kéményt magunk mögött hagyva ismét könnyebb terep következik.
Ø Északi irányban traverzáljuk a Fekete-fal (Czarne Ściany) nyugati lejtőit – könnyű átmenet sziklás terepen, kisebb technikai nehézségekkel tarkítva (bár néhány szikla problémás lehet). Szép kilátásra számíthatunk a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) és a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) felé, ennek a traverznek a Hátsó-Sieczka-csorbában (Zadnia Sieczkowa Przełączka, 2194 m) van vége.
Ø A Gránátok megközelítése – az előbbi csorbából még 50 méter szintkülönbséget kell legyőzni, az állóképességet igénylő útvonalon csak kisebb technikai nehézségek adódhatnak.
Ø Útelágazás a Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat) alatt, 2224 méter magasságban – kiszállási lehetőség a Zerge-völgyecske (Kozia Dolinka) felé.
Ø Gránát-csúcsok {Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m)} – a Sas út három csúcsa egymáshoz közel. A Gránát-csúcsok végigjárása csak kb. 20 percet vesz igénybe. Az útvonal nagyon vonzó része, hiszen mindhárom csúcsról gyönyörű, mindháromról kicsit más panoráma tárul elénk, amely feltétlenül megér egy pillantást.
Ø A Gránát-csúcsok útvonalán kevés technikai segédeszközt találunk (a párkány egy részén kapocs, valamint egy rövid lánc egy repedés fölött), ezért a kezünkkel segített érdekes átmenetre számíthatunk. Technikai nehézségek csak egy helyen, közvetlenül a Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka, 2218 m) alatt lehetnek, és nagyobb erőfeszítést igényel a lejövetel a Középső-Gránát-csúcsról (Pośredni Granat, 2234 m), valamint az átlépés az Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) repedésén. A repedésnek félelmetes híre van, furcsa történetek keringenek róla, de nem okozhat nagy problémát (csupán egy nagy lépésre van szükség, amiben a lánc segíthet).

4. etap – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m).
Ø Teljes emelkedés 330 méter, teljes süllyedés 445 méter, az útvonal hossza 1,5 km, szintideje 2 óra 15 perc.
Ø Ez a szakasz kétirányú!
Ø Nem kétséges, hogy a Sas út nagyon nehéz része (különösen azért, mert jelentős technikai nehézséggel kell számolni – helyenként problémát okozhat a következő lépés helyének megválasztása), emellett a négy szakasz leghosszabb és leginkább időigényes része. Annak ellenére, hogy ezt a szakaszt hosszú traverzálások jellemzik, helyenként nagyon szép kilátásara számíthatunk (pl. gyönyörű kilátásra a Lengyel-Öt-tó völgyébe).
Ø Útealágazás közvetlenül az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) alatt – az utolsó kiszállási lehetőség a Kereszt-nyereg előtt. Lemeneteli lehetőség a Gąsienica-völgybe.
Ø A lemenet az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) már a kezdetektől igen nehéz, amelyet láncokkal igyekeztek megkönnyíteni.
Ø A Gránát-csorbába (Granacka Przełęcz, 2145 m) való ereszkedés végén jelentős problémát okozhat a nagyon morzsalékos kőzet, óvatosnak kell lennünk az apró kavicsok és a nagyobb, laza kövek miatt.
Ø A Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) után egy, a Pańszczyca-völgybe (Dolina Pańszczyca) vezető vízmosás következik (több helyen is láncok segítik a haladást), az ereszkedés jelentős technikai nehézséget okozhat (különösen azért, mert a láncos szakasz egy helyen egy néhány méter széles nyílás fölött vezet, amely fölött egy kis sziklapárkányon kell átmenni, láncok segítségével).
Ø Ezután északi oldalán traverzáljuk a Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) lejtőjét, ahol számos lánc mellett a Sas út második létráját találjuk. Ezen a pontin felkelti a turisták figyelmét egy közeli szikla, annak is tipikus, hatalmas repedése.
Ø A Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) traverzálása az Alsó-Sas-csorbában (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) ér véget – ez egy kis füves, mindazonáltal kitett hágó, melyről a gerinc mindkét oldalán szakadékok esnek le.
Ø Közvetlenül az Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) elhagyása után újabb traverzálás következik, az útvonal ezúttal a Sas-orom (Orlą Baszta) déli oldalán vezet – jelentős technikai nehézségek, különösen a kéményben történő meredek ereszkedés során a Jasiński-csorbába (Pościel Jasińskiego, 2125 m). Az ereszkedést számos lánc és kapocs segíti.
Ø Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego, 2125 m) – kiemelkedően érdekes, füves táj, itt ér véget a Sas-orom (Orlą Baszta) traverzálása, majd következik egy újabb traverz, ezúttal ismét a gerinc északi oldalán.
Ø Buczyna-taraj (Buczynowe Czuby) traverzálása – igényes, kissé meredek átmenet a Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) fölött, számos lánc segítségével.
Ø Ezután a Sas út ismét keresztezi a gerincet, ezúttal a Nowicki-csorbában (Przełęcz Nowickiego, 2105 m).
Ø Ezt elhagyva egyre közelebb kerülünk a Nagy-Buczyna-toronyhoz (Wielka Buczynowa Turnia, 2182 m), amely alatt az ösvény ismét visszamegy az északi oldalra, de nem sokáig, hiszen hamarosan megkezdődik a hosszú déli traverz a Buczyna-tornyocska (Buczynowa Turniczka) irányába.
Ø Buczyna-tornyocska (Buczynowa Turniczka) traverzálása – eleinte enyhén emelkedő, de keskeny és szakadékos útvonal, azonban nem kell sokat várni a következő technikai nehézségre. Ez egy érdekes, szűk folyosó a sziklák között, ahol láncok segíthetnek,  de néha problémát okozhat a következő lépés megtalálása. A traverz következő része meredek ereszkedés törmelékes terepen, nagyon oda kell figyelnünk az apró kavicsokra, valamint a nagyobb, laza kövekre.
Ø Buczyna-csorba (Buczynowa Przełęcz) alatti szakadék (a gerinc déli oldalán) – kicsit nehéz, meredek emelkedés kihívást jelentő sziklás terepen, láncok segítségével. Figyeljünk a laza kövekre!
Ø Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) megközelítése – a hosszú, láncos szakasz folytatása, rövid idő alatt egyre magasabbra jutunk.
Ø Innen a Sas út szelídebb traverzben halad, majd hamarosan eléri a gerincet, közvetlenül a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) mellett – a csúcsot jobbról a Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m) irányában kerüli meg.
Ø A Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) közelében egy rövid szakaszon nagyon keskeny a gerinc, az áthaladás itt meglehetősen kitett, ráadásul gyönyörű a kilátás.
Ø Egy idő után az ösvény elhagyja a gerincet, megkezdődik a Madár (Ptak) és a Kereszt-domb (Kopa nad Krzyżnem) déli traverzálása – ez az utolsó traverz a Sas úton, kb. 10 perc múlva végre elérjük a Kereszt-nyerget (Krzyżne, 2112 m), amely a gerincen vezető tényleges útvonal végpontja.
Ø A Kereszt-nyeregben (Krzyżne, 2112 m) nagyobb nyitott térséget találunk, emiatt ez megfelelő hely egy hosszabb pihenőre a nagy kihívást jelentő Sas út végigjárása után.


A Sas út teljes útvonala 7 percben

Érdekesség:
A gerinc és a gerincen található sziklafalak (a Pańszczyca-völgy környezetének kivételével) a Zawrat és a Kereszt-nyereg között sziklamászás céljára is elérhetők. Ezáltal a hegymászók elérhetik azokat a csúcsokat is, amelyeket a Sas út során kihagytunk, vagy megkerültünk. Ilyen például a Fagyott-tavi-taraj (Zmarzłe Czuby, 2193 m), a Zamarla-torony (Zamarła Turnia, 2179 m), a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica, 2242 m), a Fekete-fal (Czarne Ściany, 2242 m), a Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka, 2160 m), a Sas-orom (Orla Baszta, 2175 m), a Buczyna-völgyi-taraj (Buczynowe Czuby, 2125 m), a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia, 2184 m), a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2172 m), a Madár (Ptak, 2131 m) és a Kereszt-domb (Kopa nad Krzyżnem, 2135 m). Az itt felsorolt hegymászó célpontok közül különösen népszerű Zamarla-torony déli fala.

Forrás és fotók: http://kamiltatry.wordpress.com

13 megjegyzés:

 1. Üdvözletem .
  Tervezzük a túránkat ide a Sas-utra június végén méghozzá a :

  A teljes útvonal a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül:
  Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) – Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) – Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Lengyel-Öt-tó völgye – Siklawa-vízesés – Roztoka-völgy – Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (984 m).
  A teljes útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 2384 méter, az útvonal hossza kb. 27,2 km, szintideje a térképek szerint kb. 15 óra 40 perc.

  útvonalon .

  Ugy szeretnénk hogy a Lengyel öt tó menedékháznál aludnánk es reggel onnan indulva végig a túrán vissza a parkolóba .
  Ön szerint így megfelelő lenne ?
  Menedékház nyitva van mar Júniusba ?
  Illetve nem tudom június végen mennyire van meg hó vagy jég a gerinceken, kell e valami különösebb biztonsági felszerelést vinnünk magunkkal, hágó vas beülő stb.
  Előre is köszönöm .

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elviekben megfelelő lehet, két kritikus pont van a tervben: hacsak már most nincs lefoglalva a szállás a Lengyel-Öt-tavi menedékházban, akkor szerintem kicsi rá az esély, hogy június végére lesz még ott (vagy bármelyik menedékházban a Sas út közelében) szállás. A menedékház egyébként természetesen nyitva van, de ilyenkor szinte már az egész nyárra le van foglalva.
   Június végén a gerinc északi oldalán szinte biztosan lehet még hóra számítani, jégre talán kisebb eséllyel, mindenesetre egy hágóvas nem hátrány, ha van a hátizsákban.
   Jó túrát, üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. A múlt nyáron mi is ott voltunk. Szállást 2016 februárjában próbáltunk foglalni nyárra. Az első szabad időpont (Lengyel oldalon) 2019 nyara volt...
   Szóval két megoldás van, odamész a menedékházba és alszol ahol tudsz (pl. polifoamon a földön), vagy Zakopaneban foglalsz szállást és a Kasprowi-ra felmenetek az első felvonóval (nyitás előtt kb. fél órával legyetek ott), aztán mentek a Sas úton amíg tudtok, aztán séta vissza. (mi az utóbbit csináltuk, a 3/4 részét be tudtuk járni, elég késői -10.00- indulással )

   Törlés
 2. Szia , köszi a választ nekünk sincs már az évre hely .
  Hogyha fel megyünk a Kasprowi-ra onnan hány óra tura kb a tura sas úttal és onnan vissza ( vissza fele is felvonoval mentetek vagy gyalog )
  A felvonotol a sas út kezdete esetleg MiLEn messze van ? :) előre ia köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Este 7-8 között értünk le Kuznicére, gyalog. Elméletileg meg tudtuk volna csinálni az egészet, de a késői indulás miatt (10-kor ültünk be a felvonóba), már elég sokan voltak a Sas úton ami jelentősen lassította a haladást. Volt másik két ok is, ami miatt az utolsó szakaszon nem mentünk végig. Az egyik, hogy alig fél liter víz maradt és hárman voltunk rá, elég melegben, ami miatt célszerű volt megcélozni a menedékházat. (Gránát csúcs előtt mentünk le, ha jól emlékszem a sárga jelzésen). A másik, hogy láttuk a mentőhelikoptert az utolsó szakaszon, -mint a szembejövőktől megtudtuk- egy halálos balesethez ment. (Egy 30 körüli lengyel férfi a lánc helyett a sziklába kapaszkodott , ami kimozdult, emiatt leesett). A baleset is eléggé megviselt bennünket, így minden körülményt figyelembe véve (a fáradtságot, és azt, hogy az utolsó szakaszon esetleg sötétben kell lemenni lámpa nélkül Kuznicéra) okosabbnak láttuk nem végigmenni a teljes utat.
   A Kasprowytól kb. 2 órát kell menni a Sas út kezdetéig, de az első szakaszt leszámítva nem igazán fog feltűnni a különbség.
   Nem tudom milyen fizikai állapotban vagytok, mi évek óta rendszeresen futunk (10-20 km között), teljesítménytúrázunk (40-60 km között). Hasonló háttérrel teljesen reális cél -amennyiben időben indultok és megfelelő az időjárás, hogy egy nap alatt végigmenjetek, de ha a fáradtság miatt bizonytalanul léptek, inkább rövidítsetek

   Törlés
 3. Nagyon szépen köszönöm :) rendszeresen járunk túrázni amúgy a tartaba .
  A felvonó után milYen jelzés van ? Van esetleg valahol ahonnan meg tudnám nézni ? Vagy to honnan tudtátok merre menNetek a sas fele

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Piros jelzés van (a térképen egyértelműen látszik), egyébként balra kell menni végig a gerincen. Nem lehet eltéveszteni.

   Törlés
  2. Kedves Solar Borsod!
   Ne haragudj, de a kérdéseidet olvasva azt tanácsolnám, alaposan gondoljátok meg, hogy elindultok-e a Sas útra...

   Törlés
 4. Hát igen, én is pont erre gondoltam ... amíg ez még kérdés, könnyebb célpontot érdemes választani ...

  VálaszTörlés
 5. Üdv.

  Mi július vége-augusztus közepe (ahogy az időjárás engedi) szeretnénk megcsinálni a Sas utat a fent leírt útvonalon:

  A teljes útvonal a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül:
  Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) – Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) – Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Lengyel-Öt-tó völgye – Siklawa-vízesés – Roztoka-völgy – Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (984 m).

  A menedékházas szállás foglalás kb lehetetlen már, ezért mi sátorral tervezzük a túrát (1 éjszakás sátras alvás). Kérdésem az lenne, hogy hol és mikor lenne érdemesebb sátrat verni este? A Lengyel öt tó menedékház környékén/mellett gondoltuk a sátrat felállítani, viszont nem tudom mikor lenne érdemesebb. Még a sas út/kereszt nyereg előtt érdemes pihenjünk, vagy akkor már csináljuk meg azt a szakaszt is, és visszafelé verjünk sátrat menedékháznál?

  A segítséget előre is köszönöm! 
  Üdv, Gergő.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Elvben -én úgy tudom- nem szabad a nemzeti park területén sátorozni. Az Öttavi házban ugyanakkor bevett gyakorlat a folyosón alvás kedvezményes árért. Kb 19 órakor osztják a derékaljat és a pokrócot, melyet oda terítesz le, ahol éppen helyet találsz. Főszezonban nagy tolongás szokott lenni. Nem kényelmes, de egy sötétedés után illegálisan felvert sátrazás sem az. Ami a túratervet illeti: Én a helyetekben első nap megcsinálnám a Sas utat a Zerge csúcsig, majd innen a fekete jelzésen vissza a házhoz (csomag depo itt hagyható). Másnap ugyanitt vissza (vagy a sárgán, ha meg akarjátok ismételni az út legklasszabb mászós részét), majd végig a gerincen Kryznéig. Innen két lehetőség van. Vagy vissza a házhoz és a feljöveteli úton a parkolóba (előny: csomag depo). Vagy a Vörös tó felé (czerwony staw) felé közvetlenül a parkolóhoz. (Előny: új rész megismerése) Kilométerben, szintben a két verzió ekvivalens. Ebben a felállásban a két nap idő/km/szint/élmény intenzitása közel azonos: 1600 szint, 15 km, 10-11 óra.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...