2014. május 3., szombat

Fotók és videók a Tátrából – 2014. április 16-30.

Ahogy azt az oldal rendszeres látogatói talán mer megszokhatták, újabb két hét elteltével ismét egy bejegyzésben gyűjtöttem össze az oldal facebook profilján az elmúlt időszakban megosztott fotókat és videókat. Április második felében az alábbi fotókat, videókat osztottam meg a www.magas-tatra.info oldal facebook profilján. Ahogy eddig, a fotókon továbbra is leginkább a Magas-, a Liptói- és a Lengyel-Tátra sokak által ismert és kedvelt turistacélpontjai, csúcsai, völgyei, tavai láthatók, de egy-két fotó erejéig a mai Szlovákia, az egykori Felvidék más hegységeibe is ellátogatunk, mint például most a Szlovák Paradicsom egyik szép szurdokvölgyébe. A változatosságot szem előtt tartva kevésbé ismert, eldugottabb völgyek (pl. a Rejtett-völgy), a legmagasabb csúcsok árnyékában megbújó kisebb, esetleg csak hegymászók által elérhető csúcsok (pl. a Nagy-Zergetavi-torony), káprázatos természeti képződmények (pl. a Tátra fölé boruló felhőpaplan), a hegység állat- és növényvilágának ismert és kevésbé ismert képviselői is (pl. a meredek hegyoldalon álló zerge) feltűnnek a fotókon.

Április második felének érdekessége, hogy az oldal facebook profilja április 24-én köszönthette kétezredeik kedvelőjét, erről egy fotóval és néhány rövid köszönő sorral emlékeztem meg. Folytatódott, és reményeim szerint a jövőben is folytatódni fog időutazásunk a Tátrában, ezúttal a Lengyel-Tátrából került fel négy rendkívül értékes korabeli fotó a 100 évvel ezelőtti, vagy még korábbi Tátra világát, az akkori embereket, az akkori épületeket bemutató fényképalbumba. És nem feledkezhetünk meg a szintén ebben az időszakban megosztott tátralomnici épületről, a báró Sennyi Pálné 1910 körül épült, ma is álló egykori villáját ábrázoló fantasztikus fotóról sem. Nézzük hát, mit láthattak az oldal kedvelői a facebookon az elmúlt két hétben…

Fotók
2014. április 16.
Egy turisták által ritkán látott vendég, egy gyönyörű hermelin a virágzó krókuszok között a Lengyel-Tátrában, a Chochołowi-tisztáson.
Fotó: Pierzak

2014. április 17.
Azt hiszem, ez a fotó önmagáért beszél...
Fotó: Agnieszka Szuwarzyńska

2014. április 18.
Ember a csúcson - Nagy-Zergetavi-torony, 2014. január. Köszönet a fotóért Bácskai Gusztávnak.

2014. április 19.
Tátrai klasszikus…
Fotó: Miro Zontag Nature Photography

2014. április 21.
Húsvét vasárnap reggele a Tátrában. De pontosan hol is?...
Fotó:  Rafał Raczyński

2014. április 22.
Varázslatos éjszaka a Gąsienica-völgyben.
Fotó: naTatry.pl

2014. április 23.
Húsvét hétfői kilátás a Svinicáról. A tegnapi fotó alá is azt írtam, hogy mágikus, számomra ez is az...
Fotó: Tatromaniak

2014. április 24.
Ezt a fotót látva egyetlen szó jut eszembe: varázslatos..
Fotó: Ivan Miseje

2014. április 24.
Örömmel tudatom mindenkivel, hogy a www.magas-tatra.info facebook kedvelőinek száma a mai napon elérte a 2000 főt! Köszönöm mindenkinek, aki kedveli, és barátai, ismerősei körében népszerűsíti az oldalt, vele együtt a Magas-Tátrát, annak minden részével, völgyével, csúcsával, tavával, vízesésével. A Tátrát, ezt a gyönyörű magashegységet, a magyar turizmus bölcsőjét, sokunk kedvelt túracélpontját, sok szép és emlékezetes múltbeli túra helyszínét, és remélhetőleg sokunk számára legalább ugyanennyi jövőbeni túra célpontját. Az oldal készítőjeként, a Magas-Tátra elhivatott rajongójaként mindenkinek köszönöm a támogatást!

2014. április 25.
Interaktív, feliratos panoráma a Tengerszem-csúcsról. Ha valakit érdekel, mit lát a csúcsról, az bizonyára szívesen fogadja...
Forrás: naTatry.pl

2014. április 26.
Lassan itt a tavasz, zöldellnek a fák, felélednek a szurdokok, így hát irány a Szlovák Paradicsom, ahol ilyen mesebeli szurdokvölgyekben túrázhatunk...
Fotó:  Aleš Peregriño 

2014. április 27.
Az egykori Reich villa Tátralomnicon. Épült 1910 körül, későbbi neve Vila Stále zdravie
Fotó:  Martin F. Grančič

2014. április 28.
A Szürke-hegy a Liptói-Tátrában. Ezt a fotót tegnap II. János Pál pápa szentté avatásának napján osztotta meg készítője, Marcin Kęsek.

2014. április 29.
Tátrai álom...
Fotó: Rado Gadoczi

2014. április 30.
Mikor lesz már nyár?... Nem mindennapos látószögű panoráma a Tengerszem-csúcsra a szlovák oldalról vezető turistaútról.
Fotó: Marcin Maj

Videók

 
2014. április 16.
A Tengerszem-csúcs és a Tátra-csúcs a Felső-Kapor-hágóból 2012. április 9-én.


2014. április 18.
Csak mert szép…

 
2014. április 21.
Húsvéti hegymászótúra az Omladék-völgyben a Sárkány-tavi-gerincen. A túra azonban a Kis-Sárkánytavi-toronyban a megérkező hóvihar és a kezdődő villámlás miatt egy villámgyors ereszkedéssel ért véget.


2014. április 24.
Lehet, hogy valamikor régebben már megosztottam, aki már látta, attól elnézést, aki még nem, annak jó szórakozást...

 
2014. április 27.
Ehhez azt hiszem nem kell kommentár, elég, ha csak gyönyörködünk a képekben...

 
2014. április 30.
Bár nyakunkon a tavasz, sőt, szinte kora nyári idő van, de nézzük, hogyan lehet egy napon kétszer felmenni és lesíelni a Tengerszem-csúcsról...
Összeállította: Nagy Árpád

2 megjegyzés:

  1. Az 2014. április 21. képen (De pontosan hol is?...) baloldalt az a Ganek, még a galéria is látszik egy kicsit, pont középen pedig az a Vysoká, baloldalt meg a Rysy. A Ceska dolina-ból nézve.

    VálaszTörlés
  2. Meseszép ez az összeállítás ,köszönöm az élményt! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...