2014. április 4., péntek

Fotók és videók a Tátrából – 2014. március 17-31.

Látlak... - Fotó: Príroda našimi očami
A látogatottsági elemzések azt mutatják, hogy egyre többen klikkelnek a magas-tatra.info legújabb állandó rovatára, melyben az elmúlt időszakban az oldal facebook profilján megosztott fotókat és videókat nézhetik meg azok a látogatók, akik nem rendelkeznek hozzáféréssel a népszerű közösségi oldalon. Elsősorban az ő számukra gyűjtöm össze időről-időre az ott látható szép fotókat, érdekes videókat, melyeket így a közösségi oldal látogatói is ismét megnézhetnek. Március második felében tehát az alábbi fotókról, videókról gondoltam úgy, hogy mások is érdekesnek tartják majd, ezért osztottam meg ezeket a www.magas-tatra.info oldal facebook profilján. A fotókon továbbra is leginkább a Magas-, a Liptói- és a Lengyel-Tátra sokak által ismert és kedvelt turistacélpontjai, csúcsai, völgyei, tavai láthatók, de egy-két fotó erejéig a mai Szlovákia, az egykori Felvidék más hegységeibe is ellátogatunk, mint például most a Szlovák Paradicsomba.

A változatosságot szem előtt tartva néha azonban kevésbé ismert, eldugottabb völgyek, a legmagasabb csúcsok árnyékában megbújó kisebb, de szép formájú csúcsok, káprázatos természeti képződmények, a hegység állat- és növényvilágának ismert és kevésbé ismert képviselői is feltűnnek a fotókon. Ugyanez érvényes a Tátrában túrázó magyar, szlovák, lengyel, vagy bármilyen más nemzetiségű turisták által rögzített, és valamelyik videó megosztó portálon közzétett videókkal, melyekből egyre többet láthatunk a világhálón. Ezeket amellett, hogy általában a hegység legszebb oldalát igyekeznek bemutatni, kedvcsinálóként is érdemes megnézni, jó támpontot nyújtanak egy jövőbeni túra tervezéséhez.

Fotók
2014. március 17.
Kilátás a Zerge-hegyről 2014. március 9-én. Köszönet a fotóért Csibi Gyulának!

2014. március 18.
A Nagyszalóki-csúcs téli pompában. Köszönet a fotóért a Bibircs túrablognak!

2014. március 19.
Ennek a szép kort megért képeslapnak a különlegessége, hogy Téry Ödön és családja tagjainak aláírása szerepel rajta 1898-ból. Valódi különlegesség Adamkó Péter barátom gyűjteményében...

2014. március 20.
A Tar-patak Nagy-vízesése 2014. március 15-én. Talán nem látszik, ez bizony egy gyönyörű színes fotó, még ha ez első ránézésre nem is szembetűnő... Köszönet a fotóért Sipka Balázsnak!

2014. március 21.
A Lomnici-csúcs nem mindennapos látószögből...
Fotó: Horsky Hotel Popradske Pleso

2014. március 22.
Ilyen az, amikor az egyik természetfotós (Marcin Kesek) fotózza a másikat (Pawel Dutka)... - A Giewont az Őzike-szikláról (Sarnia Skała) március 20-án, csütörtökön.
Fotó: Marcin Kesek

2014. március 23.
A Lengyel-Tátrában folyamatosan termelik ki a karácsonyi halny során elpusztult fákat. Erre bizonyíték Rafał Raczyński tegnapi felvétele a Ruszin-tisztás közelében. Szép fotó...
Fotó: Rafał Raczyński

2014. március 24.
A Szlovák Paradicsomban is beköszöntött a tavasz...
Fotó: Peter Olekšák

2014. március 26.
Naplemente a Tamásfalvi-kilátóról a tavasz első napján. Gyönyörű fotó...
Fotó: Martin Votruba

2014. március 27.
A Tátra, egyben a Kárpátok legmagasabb csúcsa, a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m).
Fotó: Paweł Dutka

2014. március 28.
Gyönyörű csúcsok sorakoznak, de vajon pontosan melyik csúcsokat látjuk ezen a fotón?...
Fotó: Paweł Dutka

2014. március 30.
A Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowa) tegnap, március 29-én.
Fotó: Willa Swoboda Zakopane

2014. március 31.
Lent a völgyben már krókuszok, de fent, a csúcsokon még hó... A Gránát-csorba a Sas úton.
Fotó: Bukol - amatorska fotografia z Tatr

Videók
2014. március 18.

2014. március 19.
Happy - Egymillió eladott példány az Egyesült Királyságban, kétmillió az USA-ban. Három különböző alkalommal is a Billboard lista első helyén (rekord). Oscar-díj jelölés a Gru 2 betétdalaként. Előadás az Oscar-díj átadón. Hommage-videók a világ különböző városaiból, köztük immár a Magas-Tátráról is…

2014. március 20.

2014. március 21.

2014. március 22.
"Az élet túl rövid ahhoz, hogy boldogtalan légy" - Magas-Tátra, Kriván, 2013. március 3.

2014. március 23.

2014. március 24.

2014. március 25.

2014. március 26.

2014. március 27.

2014. március 28.

2014. március 28.
Lavina aktivitás a Zsári-völgyben tegnap, március 27-én. Hát, mit mondjak, érdekes... Aki téli túrára készül mostanában, érdemes végignézni, és szemmel követni egyrészt a bal felső sarokban látható órát, másrészt az innen-onnan lefutó spontán lavinákat.

2014. március 31.
A Hegyes-Rohács csúcsára nyáron láncokkal biztosított turistaúton lehet feljutni. Ahogy látható, a hét végi túrán a láncok helyett kötelet használtak a résztvevők. Vagyis csak óvatosan...

Összeállította: Nagy Árpád

5 megjegyzés:

 1. Szépek ezek a képek!
  A lavina aktivitáshoz a Zsári völgyben:
  Ezek azért csak kisebb hócsuszamlások voltak. Az utolsó (nem jelentős) hóesés óta 27.-én csütörtökön délután volt az első magasabb 0 fok fölötti hőmérséklet (kb. +3 Celsius).
  Ettől a napsütéses oldalakon helyenként a hó megcsúszott.
  Ilyen kis hócsuszamlás az esetek többségében az érintett személyt nem temeti be.
  Baleset lehetősége azért fennáll mert a nedves vagy vizes hó sokkal súlyosabb mint a száraz, és sokkal nehezebb kimászni a alóla.
  Mi március 29.-én és 30.-án kirándultunk éppen ott (Baranec, Zsári nyereg, Zsári turistaház), és már semmilyen lavinaveszély nem volt (egyébként 2 fokozat), gyönyörűen sütött a nap, és 2000 m felett is eléggé olvadt, nagyon sokan kirándultak kihasználva a szép tévégi-tavaszeleji időjárást.
  Többfelé a völgyben, a Smutne sedlo-nál is síeltek síalpinisták (keresztül azokon a 'lavinamezőkön' is, amik a videón látszanak).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a részletes kiegészítést, azt hiszem, az ilyen hozzászólások a leghasznosabbak a Tátrába induló honfitársaink számára! :-)))

   Törlés
  2. Kis kiegészítésként hozzátenném hogy a kisebb hócsuszamlás is elsodor és jól összetörhet menet közben,plusz olyan hogy nulla lavinaveszély nincs,sok tényező játszik össze ebben,egyébként Tátraturistával volt szerencsém e körhöz 2012 03.16.-án melegedő időben 240cm-es eleinte kemény havon,gyönyörű napsütésben,jelentős lavinaveszély mellett,de szerencsére minden a helyén maradt! A kirándulás egy szép magyar szó,de e téli túra ezen már jóval túlmutat! :)

   Törlés
 2. Ez a Baranec-es kör a március 29.-30. hétvégén azért tényleg TÚRA volt és nem kirándulás, (nekünk mindenképpen) 1200 m szintemelkedéssel indul :). Egyébként szinte mindenki síbottal ment és a legtöbben hágóvasat is vittek magukkal, de azt már nemigen kellett hasznáták. Meleg volt már és kevés hó, a sziklákról és a napos oldalakról helyenként a fűig leolvadt már a hó egészen magasan is. Ennek ellenére ez azért ott még mindig tél!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tél az még a javából,még ha kevés is a hó... én március 30.-án a Rovátka-hágón voltam,itt sem volt semmi kétségem hogy tél van- e!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...