2014. február 21., péntek

Fotók és videók a Tátrából – 2014. február - II.

Fotó: Piotr Pinka
Február második hetében az alábbi fotókról, videókról gondoltam úgy, hogy mások is érdekesnek tartják majd, ezért osztottam meg ezeket a www.magas-tatra.info oldal facebook profilján. Azok, akik nincsenek regisztrálva a közösségi oldalon, remélhetőleg örömmel fogadják az újabb szép fotókat, érdekes, tanulságos videókat.


A Hátsó-Barát, valamint a vasárnap elég forgalmas nyereg
Fotó: Andrzej Mikler

Naplemente a Nyugati-Tátra felett az Ornak menedékház közeléből fotózva.
Fotó:  Jamiński Piotr

Lengyel-Tátra, Zerge-hegy.
Fotó: Robert VS.

Kilátás a Liliom-hágóból a Kriván felé.
Fotó: J. Siaśkiewic

Meseszép...
Fotó: Bukol – amatorska fotografia z Tatr

Lavina a Chopok alatt
Fotók: Piotr Pinka

Reggeli pillanatok... De vajon hol járunk, melyik csúcsokat láthatjuk ezen a fotón?
Fotó:  Rafał Raczyński

Jeges-tavi-csúcs - Popradský Ľadový štít - 2396 m.
Egy újabb látványos hegymászós videó Vlado Vričan kamerájából, ezúttal a Jeges-tavi-csúcs (Popradský Ľadový štít, 2390 m.) elmúlt vasárnap történt téli megmászásáról.

Kompresný test, lokalita nad Školským žľabom, 11. február 2014.
Lavinateszt az Alacsony-Tátrában, 2014. február 11-én. Az eredmény: kritikus...

Avalanche - Chopok - Jasna - Dereše - SlovakiaLavina az Alacsony-Tátrában 2014. február 10-én – Lavina Chopok 10.20.2014.
Február 10-én délelőtt több kisebb lavina is elindult, főleg síelők által okozott mechanikai terhelés következtében a kitette, meredek lejtőkön. Ezek közül az egyiket egy szlovák síelő indította el a Keleti-Deres-katlan egyik vályújában. Ez a vályú északi tájolású, felső része 40 fok meredekségű. A lavina mintegy 30 méter szélességben és helyenként 1 méter vastagságban szakadt le, miután egy második síelő is elindult a vályúban. A lavina mintegy 150 méter sodorta magával a síelőt, aki aktivizálni tudta a hátán lévő lavinamentő hátizsákot, mellyel a hó felszínén tudott maradni. Ennek köszönhetően a lavina megállása után csak részben volt eltemetve, társai azonnal hozzáláttak a mentéshez.

Azon a napon nagyon kedvezőtlenek voltak a körülmények. Hármas lavinaveszély volt érvényben, nagyobb csapadék (30-40 cm) után, meredek (25-30 fok) északi-északkeleti lejtő, freeride zóna. Ott találtuk legjobbnak a körülményeket, ezt láttuk a legérdekesebb vályúnak. Nem volt erős a szél, nem voltak felhők, szép napnak ígérkezett. Korábban gondosan feltérképeztük az időjárást és a körülményeket. Nem vaktában indultunk neki.
A lavina emberi hibából indult meg. Ennek oka elsősorban a piros kabátos síelő hiányos elméleti és gyakorlati ismereti, aki túl gyorsan érkezett mellém, és túl közel állt meg mellettem. Úgy tűnt számomra, hogy biztonságos helyen állok, egy kisebb szikla felett. Stabilan álltam és a hó is stabilnak tűnt. A meredek lejtő megindult alattam, majd a sík területen állt meg. Korábban egy másik síelő is lassan átsiklott kb. 4 méterrel felettem. Semmi jele nem volt, mi következik. Az eset után tovább síeltünk, egészen a nap végéig, mindenféle kaland nélkül.
Tisztában voltunk a veszéllyel. Tudatosan vállaltuk a kockázatot. Tudtuk, hogy mivel játszunk, és mi forog kockán. Szerencsére nem voltak áldozatok, sérülések, nem veszítettük el a felszerelésünket. Ez volt aznap az első lecsúszásunk. Úgy emlékeztem, hogy a lavina-jeladó be van kapcsolva. Nem volt!  Kétszer is meg kell nézni! Senkit nem akarok kioktatni. Senkinek nem javaslom az ilyen síelést, különösen ilyen körülmények (lavinaveszély, frissen hullott csapadék, meredek lejtő) között.
Fotók a helyszínről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...