2014. január 1., szerda

Sziléziai-ház / Sliezsky dom

Fotó: panoramio.com
Az 1878-ban épült Hunfalvy menedékház helyettesítésére építette az Magyarországi Kárpátegyesület Sziléziai Osztálya 1895-ben a Felkai-tó (Velické pleso, 1663 m) délnyugati partján a Sziléziai-házat (németül Schlesier Haus). A nagyrészt fából épült épületet később több­ször átépítették, bőví­tették, mígnem 1962. november 30-án leégett. Az 1968-ban újjáépített Sziléziai-ház nevű hegyi szálló 2009-2010 évben teljes rekonstrukción esett át, valódi, a legtöbb átlagturista számára megfizethetetlen modern hegyi szállodaként született újjá. Azok a turisták, akik szállóvendégként veszik igénybe a ház szolgáltatásait, külön engedéllyel Tátraszéplakról aszfaltozott autóúton is elérhetik a szállodát.

Tengerszint feletti magasság: 1667 méter.
Kapacitás: 36 szobában + 8 lakosztályban 88 ágy, a turistaszobában 9 ágy. Szállásárak itt!

Megközelítési lehetőségek:
Felsőhágiról (Vyšné Hágy) a sárga, majd piros jelzésen 3 óra 30 perc.
Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) a zöld jelzésen 2 óra.
Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) az aszfaltozott úton 2 óra 15 perc.
Tátraotthonból (Tatranské Zruby) a kék, sárga majd zöld jelzésen 2 óra.
Újtátrafüredről (Nový Smokovec) a sárga, majd zöld jelzésen 2 óra 25 perc.
Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a kék, majd piros jelzésen 2 óra 15 perc.
Tarajkáról (Hrebienok) a piros jelzésű Felső turistaúton (Magistrála) 2 óra 5 perc.

Bérlő: Klaudius Burger
Telefon: +421 911 882 879; +421 918 988 309.
GPS: N 49.1237833°, E 20.1864112°.
360°-os gömbpanoráma: http://panoramy.zbooy.pl; www.360travel.eu


Kapcsolódó bejegyzés:
2010. december 23. – Ismét megnyílt a Sziléziai-ház


Fotó: sorger.sk


Fotók: sliezskydom.sk
Fotó: slovakia.travel

Összeállította: Nagy Árpád

5 megjegyzés:

 1. Szervusz Árpi!

  A Sziléziai Ház szállodában aludnánk egy éjszakára, de a honlap tájékoztatása szerint a szobaár magába foglalja a tátraszéplaki őrzött parkolóban lévő parkolási lehetőséget. (parkovanie na záchytnom parkovisku v Tatranskej Polianke) Ezek szerint a házhoz már nem lehet felmenni saját kocsival? Azt viszont láttuk túrák során, hogy csak nappal van parkolóőr, éjszakára nincs, a csomagokat meg nem hagynánk a kocsiban. Tudsz arról esetleg valamit, hogy már nem lehet felmenni a házig?
  Köszönettel,
  Szűcs Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zoli!
   Mindig vannak fent autók, vagyis én azt gondolom, hogy a parkoló megteltéig fel lehet menni saját kocsival, és akinek már nincs fent hely, annak lehet lent parkolni a sorompó előtti parkolóban. Szerintem a háznál érdeklődjetek, a szobafoglalással együtt, és ők majd elmondják a lehetőségeket.
   Üdv: Árpi

   Törlés
  2. Szia Árpi!

   Köszönöm válaszodat! Ne haragudj, hogy csak most tudok írni! Utána jártam, a foglalással együtt lehet megrendelni, ha a fenti parkolóban kívánunk parkolni, de ezért 15 eurót számítanak fel pluszban a személygépkocsira. Emailben küldenek egy megerősítést és egy rendszámot tartalmazó igazolást, ami egyszeri le- és felmenetet biztosít. A szélvédő mögé kell kitenni ezt a papírt és lent a sorompóhoz érve telefonálni kell a hotel recepciójára. Kicsit nehézkesnek tűnik az ügyintézés, de mégiscsak a nemzeti park területéről van szó, ezért komolyan veszik.
   A másik kérdésem az lenne, hogy a Gáspár csúcsra felmenetelhez te melyik parkolót ajánlod, honnan a legcélszerűbb (legközelebb) a felvonó állomáshoz eljutni? A jegyvásárlásról, sorban állásról van valamilyen tapasztalatod, vagy jó tanácsod?
   Köszönöm, üdvözlettel:
   Zoli

   Törlés
  3. Szia Zoli!
   A legegyszerűbb a II. János Pál pápa körforgalom (régi nevén Rondo) melletti parkolóban megállni, de vannak parkolók az onnan a felvonóhoz vezető utcába becsatlakozó kis utcákban is, ott is lehet parkolni.
   Jegyet jó, ha előre megveszitek, mert lehet, hogy több órát kell sorban állni. Vannak a városban jegyautomaták, ahol ezt meg lehet venni, de interneten is megváltható, vagy pedig keressétek meg a zakopaneinfo.hu weboldal szerkesztőit, ők is tudnak nektek időre jegyet foglalni.
   Üdv: Árpi

   Törlés
  4. Köszi szépen Árpi, elolvastam a zakopane-i honlap tájékoztatóját!!
   Üdv: Zoli

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...