2014. január 31., péntek

500 méteres zuhanást élt túl a Tátrában

Másodszor született! A 30 éves hegymászó, Ivana 2014. január 7-én túlélt egy 500 méteres zuhanást a Vörös-mederben (Červený žľab) a Sátán (Satan) megmászása során. Azon a végzetes napon minden bizonnyal az angyalok vigyáztak Ivanára. „Az egész azután történt, hogy megmásztam a Sátánt” – meséli széles mosollyal a szimpatikus doktornő. A félelmetes zuhanásból nem sokra emlékszik. A magasból hason csúszott lefelé, minden erejével igyekezett bevágni a hóba a csákányt, amit a kezében tartott, de ez nem sikerült neki. „Kétségbe voltam esve, egyre gyorsabban és gyorsabban csúsztam lefelé. Csúszás közben átrepültem egy 10 méternél is magasabb sziklaküszöbön. Aztán naivan arra gondoltam, hogy ennél rosszabb már nem történhet velem, mivel alattam csak sziklatörmelék volt. Attól a pillanattól kezdve minden elsötétült a szemem előtt. Nem emlékszem a mentőakcióra, a helikopterben történt repülésre, sem pedig a poprádi kórházba történt érkezésre” – eleveníti fel a drámai pillanatokat a fiatal hegymászó.

Másnap a traumatológián tért magához. „Nagyon meglepett, hogy hol vagyok. Meglepett, milyen sok kolléga néz be hozzám. Néhányan sírtak, mások bíztattak. Akkor kezdtem felfogni, mit éltem túl, és hogy ez teljesen másképpen is végződhetett volna”. Ivana folyamatosan azon gondolkodik, mi lehetett a zuhanás oka. A hegyimentők szerint a bal lábára való hágóvasat a jobb lábára vette fel, ami azt eredményezte, hogy megbotlott a saját lábában. „Nem tudom, így történt-e? Gyorsan vettem fel a hágóvasakat a vályú tetején. A társammal össze akartuk kötni egymást, mivel nehéz terepre értünk. A helikopter pillanatok alatt megérkezett. Szívből köszönöm Igori Trgiňának a mentés során mutatott professzionális munkáját” – fejezi ki köszönetét Ivana. A félelmetes zuhanást egy törött lapockával megúszta, valamint rögzíteni kellett a könyökét és az alkarját. Miután megmenekült a halál torkából ismét a hegyekről álmodik. „Meg kell várnom, amíg megszűnik a kopogás a térdemben. Nem haragszom a hegyre, amely ellökött magától. A hegy barátságos és szép, de nem bocsájtja meg a hibákat” – vallja be Ivana.

Forrás és fotók: http://www.cas.sk

4 megjegyzés:

 1. elnézést az ismételt önreklámozásért, de erről az útról is van egy videóm.
  http://youtu.be/w5AtmetfsTc
  nagyon szerettem ezt a túrát (de melyiket nem?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, már meg is osztottam az oldal FB profilján. A múltkori sincs elfelejtve, de szerencsére most van egy kis "anyagtorlódás" aktuális videókból, ezeket kell beosztani, aztán sor kerül arra is :-)))

   Törlés
 2. Szia Árpi!
  Valamilyen korrigálást kellene tenni.
  Az idézett cikkben a baleset helyszínéül közölt kép félretájékoztató!
  A cikkben mellékelt képen a baleset színhelyének helytelenül a Sátán-kuloár (Satanov žľab) lett bejelölve, a Vörös-meder/Vörös-kuloár (Červený žľab) a képen nem is látható.
  Na, az a felső részében meredekebb a képen láthatónál...
  A kép készítője nem igazán ismeri a Magas-Tátrát, ugyanis a Sátánt átnevezte Elülső-Bástyának (Predná bašta), a Pokol-, az Ördög- és az Arany-torony tömbjét pedig Sátánnak (Satan).
  Gábor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Gábor! Köszönöm, megmondom őszintén, nem ellenőriztem a fotót, mivel nem jártam még a Vörös-mederben, vakon bíztam a szlovák újságíróban.
   Ezek szerint nem kellett volna, így inkább leveszem azt a rosszul feliratozott fotó, nehogy valakit ezzel vezessek félre. Köszi, üdv: Árpi.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...