2013. október 12., szombat

Lezuhant és meghalt Władysław Cywiński kalauzíró

Október 12-én a délelőtti órákban egy lengyel turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki látta, hogy az Omladék-völgyben (Zlomisková dolina) lezuhant egy ember. A bejelentő azonban nem tudta megjelölni az esemény pontos helyét, mivel megszakadt a vonal. Közvetlenül ezután egy másik lengyel turista hívta a HZS segélyhívó számát, aki megerősítette az előző bejelentést, de most sem tudtak meg semmit a részletekről, mivel ismét elment a térerő. A völgyben tartózkodó szemtanúknak végül sikerült felvenni a kapcsolatot a lengyel hegyimentőkkel (TOPR), akik aztán megadták a zuhanás pontos helyét szlovák kollégáiknak. A hegyimentők elindultak a helyszínre, majd miután valamelyest javult az idő, a mentőhelikopter is megérkezett. Az egyedül túrázó lengyel hegymászó a Tompa-hegy (Tupá) északi falán mászott, amikor eddig ismeretlen okból az Omladékvölgyi-Jeges-tó irányában lezuhant, és nem élte túl a 300 méteres zuhanást. Holttestét a mentőhelikopter a poprádi kórházba szállította.

A balesetben életét vesztette az ismert lengyel hegymászó, hegyivezető, tátrai kalauzíró, a Tátra egyik legelismertebb lengyel szakértője, Władysław Cywiński, akit hegymászókörökben csak „Włodek”-nek neveztek. A Tátráról szóló eddigi egyik legrészletesebb hegymászókalauz szerzője, Władysław Cywiński 1939-ben született Vilniusban. Előrehaladott kora ellenére haláláig aktív hegymászó volt, 1959-től, vagyis 20 éves korától mászott a Tátrában, 1967-től pedig hegyivezetőként és hegyimentőként is tevékenykedett, több mint 300 mentőakcióban vett részt. Hegymászó pályafutása során kb. 30 új utat mászott a Tátrában, 1975-ben pedig szólóban, három és fél nap alatt járta végig a Tátra főgerincét. Ő maga ezt az eredményt tartotta hegymászó pályafutása legfontosabb eseményének. Tátrai kalauzai mellett megjelent egy önéletrajzi könyve is, „Góral z Wilna. Tatry, seks, polityka” (Egy góral Vilniusból. Tátra, szex, politika) címmel. Włodek, nyugodj békében!
Híradóriport a balesetről itt!

4 megjegyzés:

 1. Én sajnos láttam az egészet, és nem értettem, hogy mit akart a Tupa északi falán valaki mászni minden felszerelés nélkül.

  VálaszTörlés
 2. Hogy érted, hogy láttad az egészet, láttad a zuhanást? Mi aznap a közeli Elülső-Szoliszkón túráztunk. 2000 méter felett felhős volt az idő, viszont Nekünk is feltűnt a közlei helikopter hangja. Az valószínűleg akkor a mentő helikopter lehetett...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az ikalandos Erőss Zsolt - Kiss Péter emléktúra egyik része, kb 10-12 emberrel pont az Omladék-völgyben járt... amikor kőomlás-szerűséget hallottunk, megfordultunk - többen látták, ahogy zuhan. Utána az egyik hegyivezető sietett oda hozzá, de reménytelen volt... a mentőhelikopterbe a helyszínen lévő 3 másik mászó s a hegyimnető mellett 2 vezetőnk segítette le a holttestet. :(

   Törlés
  2. Értem. Kicsit groteszk, hogy éppen a Zsolték emléktúráját érintette ez a szomorú eset. Másnap (13.-án) délelőtt Csorba-tóról lefele fotózva a kitisztult panorámát éppen Hildát véltük látni egy autóban, tudva az emléktúrát valószínűleg tényleg őt láttuk.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...