2013. február 27., szerda

A Kő-pataki-tó


A magasan fekvő Kő-pataki-völgy alsó teraszán, a Lomnici-csúcs déli fala alatt, 1751 méter tengerszint feletti magasságban található a nyári idényben szinte telje­sen kiszáradó Kő-pataki-tó. Az egykoriban Lomnici-tónak is nevezett morénató területe 1,23 hektár, hosszúsága 212 m, szélessége 85 méter, legmélyebb pontja 4,2 méter, jól kiépített sétaúton kb. 15 p alatt körbejárható. A tóból folyik ki a Kő-patak, amely a völgy felső részén többnyire a föld alatt folyik, és csak a völgy alsó részén bukkan a felszínre.

A tó lefolyása közelében álló épületek, különösen a felvonó állomásának építkezése során végrehajtott robbantásokkal megsértették a morénagát vízzáró talajrétegét, melynek következtében a tó egyre gyorsuló mértékben kezdte átereszteni a tó vizét. A tó területe 1935-ben végzett mérések szerint 0,463 hektár, méretei 119 x 58 m, max. mélysége 1,9 méter volt. 1937-ban a tó vízszintjét mesterséges gáttal emelték, de ez a beavatkozás csak meggyorsította a morénagát még nagyobb mértékű „kilyukadását”. Az 1950-es évek elején a nyári szárazságok idején a tó három hét alatt teljesen elvesztette vizét; néhány év múlva az esemény megismétlődött, azzal a különbséggel, hogy a víz két nap leforgása alatt tűnt el. A megszűnő félben lévő tó fenekét 1957-ben agyag, salak és apró kavics keverékkel „eltömték”, és ez ideiglenesen meghozta a várt eredményt. 1963-ban területe 1,231 hektárra, méretei 212 x 85 méterre nőttek, maximális mélysége 2 méter volt. A XX. század végén és napjainkban a tó vize ősszel sajnos teljesen elapad, és csak a tavaszi hóolvadáskor újul meg.
A tó közelében található a Lomnici-csúcsra vezető felvonó átszálló állomása, a Lomnici-nyeregbe vezető ülőszékes felvonó alsó állomása, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének obszervatóriuma, az egykori Hotel Encián, valamint kissé távolabb a Kő-pataki menedékház.
A Kő-pataki-tó megközelítése:
- Kabinos felvonóval Tátralomnicról.
- Tátralomnicról a zöld jelzésű turistaúton.
- Tátralomnicról a Kis-Morgás-hágón keresztül a zöld, majd kék jelzésű turistaúton.
- A Tarajkáról a piros jelzésű Felső turistaúton.
- A Zöld-tótól a piros jelzésű Felső turistaúton.
Forrás: http://kamnahory.sk, 250 tátrai túra; Scheirich László: Emberek, sziklák, századok; Fotó: TygodnikPodhalanski.pl

2 megjegyzés:

  1. Azt szeretném még hozzáfűzni, hogy amikor a megszűnt turistaösvényekről készül a következő beszámoló, akkor lehetne írni arról, hogy régen, ha jól tudom turistaösvény vezetett fel a Lominci-csúcsra, a most a Lominci-nyeregbe vezető zöldjelzés folytatásaként. Én még láttam ilyen turistatérképet, persze lehet, hogy megcsal az emlékezetem. (egyébként erről mintha lett volna itt már korábban szó).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lesz egy bejegyzés a Lomnici-nyeregre vezető egykori zöld jelzésről, merthogy az a turistaút jelenleg már nem jelzett, nem is használható. Ha a nyeregből ment is tovább jelzett turistaút a Lomnici-csúcsra, az valószínűleg még a nemzeti park megalakítása előtt lehetett, de én úgy tudom, az a ma is láncokkal kiépített útvonal korábban sem volt jelzett turistaút. Mindenesetre utánajárok, és vagy külön bejegyzésben, vagy a Lomnici-nyeregre vezető egykori útról szóló bejegyzésben közzéteszem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...