2012. december 23., vasárnap

Halálos zuhanás a Weber-csúcs északi falán


December 22-én, szombaton, a kora esti órákban érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS), hogy egy hegymászó lezuhant a Weber-csúcs északi falán. A Német Létra nevű hegymászó útvonal – amely meredek szögben teljes szélességében végigmetszi a Weber-csúcs északi falát – felső végének közelében valószínűleg deszkalavina indult el, amellyel együtt egy teljes kötélhossznyit, kb. 60 métert zuhant lefelé. Az első segélyhívásra hat hegyimentő azonnal elindult a Zöld-tavi menedékházhoz.

A menedékház bérlőjével együttműködve, lánctalpas járművek segítségével rövid idő alatt felvitték a mentéshez szükséges eszközöket a fal alá, miközben a hegyimentők egy másik csoportja a Német Létra biztosításához szükséges anyagokat vitte a helyszínre. A hegyimentők első csoportja fokozatosan közelítette meg a Német Létrán a baleset helyszínét, amelyet először a szél által összefújt hórétegek miatt fix kötelekkel kellett biztosítani. A hótáblák megnehezítették a falon történő feljutást, melynek következtében időnként változtatni kellett az útvonalukon is, emiatt a felmenetel nagyon megterhelő volt. Lassan haladtak felfelé, míg végül reflektorok segítségével megtalálták az érintettet. Miután megérkeztek a baleset helyszínére, megállapították, hogy a férfi sérülései az élettel összeegyezhetetlenek. A baleset áldozata a 41 éves ismert szlovák hegymászó, a vágbesztercei Dionýz Kuráň, aki a szlovák hegymászók elitjéhez tartozott, és komoly eredményeket tudhatott magáénak a Tátrában és a külföldi hegyekben is. A holttestet ezután két hegyimentő az UT 2000 elnevezésű hordágyon, kötéltechnikával engedte le a falon. A mintegy 350 méteres ereszkedést nagyban segítette társaik navigálása, így az éjszakai órákban befejeződött mentőakció gyorsan befejeződött. A hegyimentők 5 órával a bejelentés után vitték le a holttestet a Zöld-tavi menedékházhoz, ahonnan a Zsdjári halottasházba szállították. Az egész mentőakció valamivel éjfél után ért véget. A balesetről egy 31 éves pozsonyi hegymászónő tett bejelentést kb. 16:00 óra magasságában. A baleset körülményei egyelőre még nem tisztázottak, egyes források szerint a hegymászó nem volt biztosítva.
Forrás: http://www.hzs.sk; Fotó: tatry.nfo.sk

2 megjegyzés:

  1. hm.. Ez a harmadik halalos baleset nem egeszen egy het alatt... ha jol emlekszem mindharom lavina...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól emlékszel, és az előző 18 éves fiatal hegymászóhoz hasonlóan ezúttal is egy ismert és tapasztalt hegymászó az áldozat, igaz, már egy másik korosztályból. R.I.P.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...