2012. november 10., szombat

Drámai segítségkérés a Lengyel-Tátrában


Egy súlyosan sérült német turista csütörtökön reggel szó szerint a földön kúszva kért segítséget a Halastavi menedékházban. Az egyedül túrázó 25 éves fiatalember a Tengerszem-csúcsra indult előző nap, szerdán, ám délután 15 óra körül, útban a csúcsra, a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) közelében megcsúszott, és súlyos sérülést szenvedett. A baleset során súlyos lábsérüléseket szenvedett, egyik lábán nyílt törést szenvedett, a törött csont pedig átszúrta a bőrét és a cipőjét is.

Mivel nem volt nála mobiltelefon, így nem tudta értesíteni a hegyimentőket. Megpróbált hangjelzésekkel segítséget kérni, segélykiáltásait azonban senki sem hallotta meg, ezen a novemberi délutánon rajta kívül senki nem volt a közelben. Körülbelül 20 percig ücsörgött a baleset helyszínén, de mivel senkit sem tájékoztatott túrája célpontjáról, így nem várhatta, hogy keresni fogják, ezért úgy döntött, hogy sértetlen másik lábát és kezeit használva saját erejéből megpróbálja elérni a Halastavi menedékházat. Ez a terve nagyon kockázatos volt, hiszen a Tátra turistaútjai ilyenkor már sok helyen jegesek, csúszósak. Csütörtökön reggel 6 óra 40 perckor végül egészséges lába és kezei használatával, sokszor a fenekén kúszva sikerült elérnie a menedékházat, ahonnan azonnal értesítették a mentőszolgálatot, akik kórházba szállították. A kalandos körülmények között megmenekült, kimerült és kihűlt turista élete nincs veszélyben, immár az ortopédiai műtétre vár.

12 megjegyzés:

 1. Elérte a Halastavi menedékházat, ahonnan azonnal értesítették a mentőszolgálatot.
  Ezt tényleg azonnal megtehették, hiszen csak fel kellett menni az első emeletre, ott van az ügyeletes szobája...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elnézést kérek ha nem így van,de amit leírtál ennek van egy élcelődő íze...nem az a hibás akiket nem tud értesíteni a sérült!!!

   Törlés
  2. Ha jól sejtem, az élcelődő íz nem a hegyimentőknek szól...

   Törlés
 2. Az azonnal értesítették a mentőszolgálatot nyilván arra utal, hogy mentőautót hívtak hozzá..

  VálaszTörlés
 3. A lengyel oldalon nincs téli zárlat?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, ott nincs. Illetve lesz, de csak december 1-től, és összesen csak 3 turistautat érint, de a Tengerszem-csúcsra vezető út nincs benne.

   Törlés
 4. Szernncséje van hogy életben maradt!!!... az az egy biztos,hogy legközelebb se egyedül,de legfőképpen MOBILTELEFON nélkül nem fog elindulni!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 5. vagy szól valakinek, hogy merre ment, mikor tervez visszatérni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A cikk szerint ezt elmulasztotta, ami újabb hiba amellett, hogy egyáltalán egyedül elindult. Azt hiszem, szerencsésnek mondhatja magát...

   Törlés
 6. A sok modern,nagytudású kütyü mellett az lenne a leghatásosabb,ha a sérült turista-hegymászó adott esetben pontosan megtudná adni a GPS koordinátát ahol éppen tartózkodik,nem tudom a hegyimentőknek ez segítség-e vagy nem is tudnának vele mit kezdeni? Az Alpokbam is használatban lévő Recco lavinajeladó-ról nem is beszélve,miért nem terjedt el vajon,csak egy vevő kell hozzá,jónéhányunk télikabátjába be van építve!!!,csak így semmit nem ér!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szubjektív véleményem szerint a hegyimentők biztos tudnak mit kezdeni a GPS koordinátákkal, de akinél még telefon sincs, annál GPS még kevésbé valószínű, hogy van...

   Törlés
 7. Sőt biztos hogy nincs,ez nyílvánvaló...sokoknak fel kellene ébredni,hogy a mobiltelefont - benne van a nevében is !!- magunkal kell vinni,+ sok példány helyzetmeghatározásra is alkalmas!!!
  Nem lehet mindenkinél igazi túraGPS!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...