2012. november 10., szombat

115 éve hunyt el id. Divald Károly


115 évvel ezelőtt, 1897. november 7-én hunyt el Eperjesen id. Divald Károly (1830-1897) fényképész, aki eredeti szakmája szerint gyógyszerészként végzett. Az évfordulón a nol.hu oldalon korábban megjelent cikkel emlékezünk a neves fotográfuscsalád alapítójára, aki elsőként jutott fel kamerájával a Magas-Tátra sziklavilágába.
Divald Károly legfeljebb abban különbözik nagynevű pályatársaitól, hogy őbelőle kettő is volt. A gyógyszerész végzettségű idősebb Divald Károly kezdetben Eperjesen dolgozott, s a technikai nehézségekkel dacolva a Tátra ihletett fényképésze lett.

Ötvenéves korában, 1879 körül nyitotta meg budapesti üzletét. Előbb a belvárosban rendezett be fényképműtermet és fotótechnikai műintézetet, majd hamarosan átköltözött a józsefvárosi Kisfaludy utcába, ahol a 9. szám alatt már "fényképező és grafikai műintézetként" jelölte meg a vállalkozást. Már itt készült a kilenckötetes Budapest építményei című kiadványsorozat, amely először 1883-ban dagasztotta a mind ragyogóbb fővárosukra oly büszke budapestiek kebelét.
Forrás és fotó: http://www.nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...