2012. augusztus 31., péntek

Négylábú kedvenceink a Tátrában

Tolongás a csúcsokon, tömegek a turistautakon. Nem mindig, de legtöbb esetben egy tátrai túra ugyanolyan öröm a kutyának, mint a gazdájának. A jelenleg érvényes természetvédelmi törvény szerint Szlovákiában (a lengyel gyakorlattól eltérően) kutyával is túrázhatunk a nemzeti parkok területén, amelyeket azonban pórázon kell tartani, és csakis a kijelölt turistautakon mozoghatnak.
„Gyakran látunk a magashegyi terepeken szabadon rohangáló kutyákat, amelyek megtámadhatják a mormotákat és a zergéket, melyeknek a védelme kiemelt feladatunk. Hasonlóan nem örülünk annak, amikor azt látjuk, hogy a szabadon engedett kutyák a tátrai tavakban fürdenek” – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. A TANAP munkatársai ezekben az esetekben 66 € bírságot szabnak ki az állatok tulajdonosaira.
A kutyatulajdonosoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a hegyi kirándulást nem minden kutya szereti. „Nem minden kutya alkalmas hosszú túrákra, láttam már a hegyekben sérült lábú kutyákat is” – magyarázta Majko. A kutyáknak jobban megfelelnek a Liptói-Tátra túraútvonalai, mint a Magas-Tátra sziklás terepe. „A nagy sziklákon, az éles köveken és a törmeléken történő mozgás biztos, hogy nem tesz jót a kutyáknak. Ezért a kutyatulajdonosoknak inkább a Zsári menedékházhoz, a Poprádi-tóhoz vagy a Felkai-tóhoz történő túrát javasoljuk. Ezek nagyrészt árnyékos terepen, gazdag növénytakaró között vezetnek” – mondja.
A tulajdonosok sajnos nem mindig veszik figyelembe, hogy ne túrázzanak a kutyával a forróságban, trópusi időjárási körülmények között. „A kutyáknak teljesen másképpen működik a hőháztartása, mint az embereknek. Izzadnak, emiatt gyorsan kimelegszenek, ennek következtében gyorsan kiszáradhatnak, és akár el is pusztulhatnak” – mondta Pavol Duroň állatorvos. A kutyatulajdonosok azonban gyakran nem veszik jó néven az állatorvosok és a természetvédők baráti figyelmeztetéseit, ennek következtében aztán a kutyájuk sok esetben rosszul lesz a hegyekben. „A Krivánon találkoztam egy párral, akiknek a szabadon szaladgáló yorkshire terrier kiskutyájuk egy sas zsákmánya lett. A kiskutya elszaladgált gazdáitól, akik egyszer csak egy sas karmai között látták elrepülni” – tette hozzá Majko.

Hasznos tippek az állatorvostól:
Ø Nem ajánlott a hegyi túra idősebb kutyáknak, vagy olyanoknak, akik szív- és légzőszervi betegségben, krónikus mozgásszervi megbetegedésben, vagy pedig epilepsziában szenvednek.
Ø Trópusi hőmérsékleti körülmények közepette ne tegyük ki a kutyát nehéz hegyi túrának.
Ø Ne felejtsünk el kutyánk részére elegendő mennyiségű folyadékot magunkkal vinni. Nagyjából kilogrammonként 50 ml folyadék javasolt, vagyis egy 10 kilogrammos kutyának minimum fél liter vízre van szüksége.
Ø A kutyákat minimum 2 órával indulás előtt etessük meg utoljára a túra előtt.
Ø Ha túránk során forrás vagy hegyi patak mellett haladunk el, frissítsük fel kutyánkat.
Ø Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről, mivel már 800 méter tengerszint feletti magasságban is előfordulnak ezek a vérszívók.

A napokban a Lengyel-Tátrában is gondot okoztak a szabadon kószáló kutyák, amelyek gondolkodás nélkül megtámadják a vadon élő állatokat. Az elmúlt héten turisták jelezték a hatóságnak, hogy egy kutya egy élettelen mormotával „játszik” a Gąsienica-katlanban. „A természetőrök a turisták által megjelölt helyen megtalálták egy felnőtt, 53 cm nagyságú mormota tetemét” – mondta Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.
Azt is hozzátette, hogy ez már a második hasonló eset, amely a tudomásukra jutott. A beérkezett jelzések szerint egy másik, jól ápoltnak tűnő kutyát – valószínűleg egy huskyt – már régebben többször látták a hegyekben, valószínűleg már korábban is vadállatokra vadászott. „Intézkedtünk ennek a kutyának a kilövéséről, amely azonban időközben eltűnt a Skupień-lejtő környékén” – tette hozzá az igazgató.
Egyúttal rámutat arra, hogy a hegyekben póráz nélkül szaladgáló kutyák egyre több problémát okoznak a szakembereknek. Elmondta, hogy a közelmúltban három megvadult kutya megtámadott egy zergét a Vörös-hegyek közelében, és ezeket a kutyákat a Kościelisko-völgyben is látták. A megtámadott zergét nem találták meg, de a közelmúltban egy kutya által széttépett őz tetemét találták meg a szakemberek.
A TPN vezetősége felhívja a turisták és a helyi lakosok figyelmét, hogy tilos kutyát vinni a nemzeti parkba, még pórázon vagy szájkosárral sem. A jelenleg hatályos előírások szerint a Lengyel-Tátrában csak a juhnyájak mellett élő terelőkutyák, a hegyimentők által használt mentőkutyák, valamint vak emberek vakvezetői kutyái mozoghatnak.
„A kutyák veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra, ezért van szükség a hegyekben kóborló ebek kilövésére. Ez egy tragikus esemény, és nem tudom elképzelni, hogy a turisták szeretnének ilyet látni. Másrészről a turistáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy ha egy kutya megtámad egy mormotát – amely fokozottan védett faj – indokolt a kutya kilövése” – összegezte az igazgató.
A Tátrai Állatvédő Egyesület képviselője szerint gyakran előfordul, hogy felelőtlen turisták magukkal viszik kutyájukat a nemzeti park turistaútjaira, és hagyják őket szabadon szaladgálni. Az elmúlt évben fordult elő, hogy a környezetvédőknek kellett lehozni egy kimerült kutyát a Zawratról, 2009-ben a Giewontra vittek magukkal kutyát meggondolatlan túrázók, egy másik alkalommal pedig felelőtlen turisták láncon vezettek fel egy bernáthegyi kutyát a Gáspár-csúcsra.

4 megjegyzés:

 1. Tanap azt írta, mikor kérdeztem a kutyával való Magas-Tátrai túrázásról, hogy jobb lenne ha otthon hagynám. Több helyen van kutya tiltó tábla is a turista út bejáratoknál, pl. a Mlynická dolina bejáratánál a sárga jelzésen és a Bilíková chata-nál is Tarajkán. Mondjuk ennek ellenére már 3 idényben is elvittük magunkkal a szokásos 1 hetes túránkra és szerencsére még sosem büntettek meg, pedig bementünk ezekre a helyekre is. Sőt már kétszer a Vörös-Torony hágót is megjárta a kutyusunk, igaz ott némi segítséggel. Egyszer ránk szólt egy Tanap-os, hogy kössük meg. Ez a Poprádi-tónál az aszfaltos végén volt. Én bevallom, ha nem túl forgalmas a turistaút el szoktam engedni, de egy nagyon fegyelmezett kisméretű uszkárról (11 kg) van szó. Ahhoz elég nagy, hogy ne kelljen cipelni, tudjon a köveken ugrálni, de nem olyan nagy, hogy ne tudnám felkapni, ha kell. Sosem távolodik el tőlem pár méternél messzebbre. A sas már nem bírja ellopni, mert ahhoz nehéz. Az éles kövek sosem bántották a talpát, viszont az aszfaltos utak annál inkább. A veszélyes havas meredek részek lekeresztezésénél 5x ügyesebb mint mi, sosem csúszik meg, sőt fel-le futkározik a 45 fokoson is. A mormota nem izgatja, nem foglalkozik vele. Sose ugat, nem érdeklik a növények, a dolgát már az út elején még a kempingben vagy az utcán elvégzi. Max. pisilni szokott, de azt az emberek is, és mennyivel büdösebbet. Fürdeni sem szokott se patakban se tóban, eleve nem nagyon szereti a vizet. Bele meg miért pisilne? Viszont tuti tisztább, mint egyes büdös lábú turisták, akik itt áztatják ki a lábukat, lent meg a többiek azt isszák. A kutyánkhoz kutyakozmetikus jár, fürdetve van és kutyasampon illatú.
  A kiskutyánk napi hatótávolsága 40 km, 1500 m szinttel, 10-15 km/ó átlagsebességgel. Nem sok ember van, aki ezt tudja, én is csak bringával tudtam lemérni. Így nem mondhatjuk, hogy kínzás neki az ennél sokkal lasabb és kevesebb gyaloglás.
  Egyedül a mennydörgést nem szereti, ilyenkor kell vigyázni, mert képes elbújni, ha nincs megkötve. Vész esetre, meg a láncos részekre van neki egy hordozója, ami egy karabinerekkel ellátott vászon beülő, ezt ráadjuk és rácsatolom magamra elölről. Mondjuk eddig csak a Vörös-torony hágónál kellett használnom. Van neki spéci esőruhája is, mivel őt egyik menedékházba se engedik be még vihar esetén sem, táblával tiltják, esetleg a bejárathoz lehet beállni vele, ha nagyon cudar az idő.
  Nem értem a Lengyeleket, miért nem engedik a kutyát. Esetleg én csak egy súlykorlátot szabnék, mert a közepes vagy nagytestű kutyák tényleg nem idevalók. De nem is nagyon látni nagyobb kutyákat a Magistrale felett, pedig a szlovákok nem tiltják.
  A Szlovák Paradicsomba viszont nem szoktuk vinni, mert ott túl sok a létra meg a trepni és sokat kellene cipelni. De elvileg ott sem tiltott, láttam már ott toy méretű kutyát hátizsákban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezért utálom a kutyásokat, minden létező szabályt leszarnak.

   Törlés
 2. Ez egy picit azért felháborító. Értem én, hogy védeni kell a mormotákat, meg a zergéket, de ennyi erővel akár az összes erdőből ki lehetne tiltani a kutyákat. Ez egy hatalmas diszkrimináció. Most hétvégén voltunk túrázni és nagyon felhúztam magam ezen. Végül egy fahídon mentünk át, mert ugye a belépő árát sem akarták vissza adni. Ha vadőr jött volna, akkor kértem volna egy csekket. Az utakon végig pórázon vittük a kis spicc kutyánkat. Sőt, hordozót is vettünk neki, hogyha a helyzet úgy hozza vinni tudjam. Teljes mértékben felelős gazdinak érzem magam, de ez szerintem azért egy picit sok, hogy az embert így bekorlátozzák. A kutya az ember legjobb barátja. Szerintem aki túrázik az tiszteli a természetet, és aki kutyás és túrázik az tudja, hogy ilyenkor figyelmesebbnek kell lenni, pórázon kell vezetni, tóba meg alapból nem fürdetjük. A legnagyobb veszély a természetre az ember. Pláne, ha a tengerszemeknél véres eldobált tamponokat meg konzerves dobozokat látok... melyik szebb látvány? Egy kutya, aki élvezi a gazdival a természetet? Vagy a mocsok, amit az úgymond okos emberek hagynak ott. Ezúton is köszönöm annak, aki ezt kitalálta ezt a törvényt és üzenem neki, hogy megfizetem, amit meg kell.. de a kutyám mindig velem fog jönni, akárhova is megyek a természetben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek, mi nagyon szerettük volna bejárni Lengyelországot, de a kutyákhoz való elmebeteg hozzáállásuk miatt ez lehetetlen. Nem csak a Tátrában csinálják ezt, hanem minden nemzeti parkban. Nyilván egyetértünk azzal, hogy védeni kell a vadonélő állatokat, de a lengyelek diszkriminatív módon bünztetnek minden kutyát az irracionális félelmeik (és a kóbor !!! kutyák) miatt. Minden normális gazda el tudja dönteni, hogy a kutyája veszélyes-e más élőlényre, visszahívható-e, stb, hadd döntse már el ő, mit enged meg neki és mit nem. Ez a szájkosár-kötelezettség meg egy külön agyrém. Megállapítható, hogy a lengyeleknek gőze sincs a normális kutyákról és kutyatartásról. Az, hogy zavarja őket, ha a tóban fürödnek, ez a hab a tortán, ezt még nem hallottam, de már nem is lep meg különösebben. Mentalitásban lemaradtak kb. a XI. század környékén.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...