2012. június 23., szombat

Futófesztivál a Lengyel-Tátrában


Az egyre népszerűbb skyrunning nevű sport nem más, mint hegyi futás, de magasabb nehézségi fokozatban. Fő jellemzője, hogy nagy magasságban folyik, nagy szintkülönbséggel. Ilyen versenyt Lengyelországban gyakorlatilag csak a hegyekben lehet rendezni. A skyrunning egyre népszerűbb a világon, annak ellenére, hogy ezekhez a versenyekhez sokkal nagyobb technikai tudás és jobb fizikai felkészültség szükséges.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy bár a skyrunning távja a félmaraton távjához hasonló, a verseny mégis nehezebb, mint bármelyik teljes maratoni futóverseny. A Sokoł Sportegyesület által megszervezett idei verseny a Nemzetközi Skyrunning Szövetség (ISF) védnöksége alatt, mint skyrunning lengyel nemzeti bajnokság került megrendezésre. A kijelölt útvonal 100 %-ban megfelelt az ilyen típusú versenyeken általánosan elfogadott paramétereknek.
A június 3-án megrendezett verseny során 25,4 km távon +1784 / - 1436 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük a versenyzőknek. Az első 3, bemelegítőnek szánt kilométert Zakopane utcáin tették meg, ezután meg kellett küzdeniük a Nosal (1206 m) hihetetlen meredekségével, aztán felfutottak a Karb-hágóba (1853 m), majd onnan tovább a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch, 1987 m). Ezután már csak egy őrült, 7 kilométeres futás várt rájuk lefelé a Gáspár-csúcsról Kuźnicéba (1010 m), majd végül, a befejező szakaszon ismét felfelé kellett futni a Kalata-rétre (1198 m).
Nehéz megmondani, hogy az ilyen típusú versenyek teljesítése során minek van nagyobb szerepe: az erő és a kitartás felfelé, vagy pedig a megfelelő technikai tudás és bátorság lefelé. Azok a versenyzők, akik az ilyen típusú versenyek élmezőnyéhez tartoznak, ezeket a tulajdonságokat a legmagasabb szinten birtokolják.
Az idei verseny abszolút sorrendjében az 1985-ben született Świerc Martin végzett az élen, 2:13:37-es időeredménnyel. A nők versenyét az 1979-ben születet Celińska Anna nyerte meg 2:39:07-es időeredménnyel. Az összesen 255 indulóból végül 239-en értek célba, ami igen jó aránynak számít.

2 megjegyzés:

  1. Na, ne! Jól értem, hogy alig több, mint két óra alatt tették meg a Zakopane-Karb-hágó-Gáspár-hegy-Kuznice útvonalat? Hihetetlen!

    VálaszTörlés
  2. Úgy gondolom, az eredmények hitelesek és önmagukért beszélnek. le a kalappal a versenyzők előtt!!!
    Én magam a múlt héten a Szürke-hegyre menet találkoztam hegyi futókkal, hihetetlen, mit művelnek ezek az emberek a hegyen, ahol én magam lihegve cammogok fölfelé, ezek úgy futnak el mellettem, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Jól mondod, hihetetlen, de sokkal inkább elismerésre méltó!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...