2012. június 19., kedd

Emelkednek a hegyivezetők díjai


Június 15-én végre ismét megnyitották a Tátrában a téli zárlat miatt tiltott turistautakat. A szezonális zárlat június 15-én, pénteken véget ért. Rossz hír a tátrai csúcsok szerelmeseinek, hogy idén emelkednek a hegyi vezetővel látogatható csúcsokra alkalmazható hegyi vezetők árai. A menedékházakhoz vezető legtöbb túraútvonal már hómentes, a magashegyi hágókat és nyergeket azonban még hó borítja.

A turistáknak arra kell készülni, hogy annak ellenére, hogy a hegyek lábánál nyári meleg van, a magasabban fekvő terepen még téli felszerelésre is szükség lehet. „Jó minőségű bakancs, túrabot, hágóvas és túracsákány a legfontosabb eszközök, amelyekkel elkerülhető a veszélyes kicsúszás és lezuhanás” – mondta Michal Gerčák hegyimentő, egyben a Hegyi Vezetők Egyesületének vezetője. Felkészült hegyi vezetők várják azokat a turistákat, akik a nem jelzett turistautakon szeretnének feljutni egy-egy tátrai csúcsra. „A legnagyobb érdeklődés hagyományosan a Gerlachfalvi-, a Lomnici-, a Jég-völgyi- és a Tátra-csúcs iránt nyilvánul meg„ – mondta a szakember.
Az új szezon specialitásaként lehetőséget kínálnak arra, hogy a turisták az úttörők által kitaposott útvonalon is meghódíthatják a csúcsokat. Hegyi vezetők igénybevétele esetén az elmúlt évinél magasabb díjakra kell számítani. „Az árak kissé módosultak, a Gerlachfalvi-csúcsra például 3 személynek a tavalyi 233 €-val szemben ebben az évben 255 €-t kell fizetni” – mondta az egyesület vezetője.
Néhány csúcs ára 2012-ben:
Koncsiszta (2535 m): 174 € (+15 %) 3 személynek Ò indulás a Sziléziai-háztól; menetidő: 6 óra; könnyű.
Gerlachfalvi-csúcs (2655 m): 255 € (+ 9 %) 3 személynek Ò indulás a Sziléziai-háztól; menetidő: 8-9 óra; nehéz túra.
Lomnici-csúcs (2632 m): 174 € (+ 16 %) 3 személynek Ò indulás a Lomnici-nyeregből; menetidő: 4-5 óra; közepesen nehéz túra.
Jég-völgyi-csúcs (2627 m): 242 € (+ 21 %) 3 személynek Ò indulás a Tarajkáról; menetidő: 3-4 óra; közepesen nehéz túra.
Késmárki-csúcs (2556 m): 217 € (+ 21 %) 3 személynek Ò indulás a Kő-pataki-tótól; menetidő: 3-4 óra; közepesen nehéz túra.
Forrás és fotó: http://www.cas.sk

9 megjegyzés:

 1. Tudtommal mindenkinek a saját nemzeti sportszövetségi igazolványát kell felmutatnia, ha igazoltatja a TANAP, tehát az ÖAV tulajdonképpen nem jó, csak az MHSSZ-igazolvány.
  De ezt is csak néhányszor kérték az elmúlt 28 évben tőlem. Főleg akkor, amikor egy forgalmas helyen éppen elhagytam a turistautat, vagy visszatértem rá.
  A Gerlachfalvi-csúcson nyáron szinte mindig találkoztunk hegyivezetőkkel, néha megkérdezték,
  hogy melyik egyesülethez tartozom, mondtam rá valamit, leparoláztunk, aztán boldogok voltunk. Bár igaz, ami igaz, a 80-as években egyszer engem is visszaküldött egy hegyivezető. De úgy látom, azóta normalizálódott a helyzet.
  Guszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi lenne a Magas-Tátrában, ha minden boldog-boldogtalan a könnyebben elérhető csúcsokat mászná tömegesen.
   A világ legkisebb magashegysége pedig mégis csak egy nemzeti park, ahol a Natura 2000 rendelkezései érvényesek.
   Akárcsak a hazai sziklákon való mászásra.
   Itt is rengetegen járnak tilosban.
   Sajnos itthon sincs arra elegendő emberük az illetékeseknek, hogy minden ilyen helyen állandóan ott legyenek és ellenőrizzék a jogosultságot, vigyázzanak az "értékekre".
   Jó, ha a hatósági jogkörrel rendelkező természetvédelmi őrök a leginkább védett helyeken valamennyire el tudják végezni a feladatukat, de ennek ellenére mégis történnek károkozások.
   De a magyar már csak ilyen: az egyik karját könyékben behajlítja, a másikat keresztben ráfekteti, és utána határozottan lendít felfelé amikor azt hallja, hogy ezt lehet legálisan is csinálni.
   Arról nem is szólva, hogy ennek fejében meg is tanítják valamire...

   Törlés
  2. http://www.magas-tatra.info/2012/10/via-ferratak-tatraban.html

   Mi lenne? Talán kevesebb baleset (jól látható jelzések, kiépített láncos utak). Ez ma sajnos szigorúan az üzletről szól és nem a természetvédelemről. Vagy lehet mászni vagy nem, mint a nagyobb hagyományokkal rendelkező alpesi országokban és az USA-ban. Ott is vannak nemzeti parkok. Nem tiltani kell, betartható szabályok kellenek, ami mindenkire érvényes. Ami nagyon védett hely, oda nem léphetsz be. Ahol pedig tényleg indokolt és veszélyes, ott csak kizárólag helyi vezetővel mehetsz, biztosítanak megfizethető áron egy helyi vezetőt az út bejárásához. A tömeget lehet szabályozni, pl. x mennyiségű engedélyt adunk ki adott napra, útszakaszra, stb. Ez a hegymászó igazolvány lenne a megoldás (de mire?), ami nem tükrözi a hegyi jártasságot? Bárkinek lehet ilyen, aki befizeti a tagdíjat, és cserébe letérhet a turistaútról, mászhat, ő károsíthatja a természetet :) Van akinek nincs ilyen és tapasztaltabb mászó, mint akinek van. Természetvédelem? Sípálya Tátralomnicon és a sok új épülő ház, régen ez elképzelhetetlen lett volna, nem adták ki rá az engedélyt...

   Törlés
  3. Igazad van, ez a hegymászó igazolvány biztosan nem megoldás. Valóban bárkinek lehet, aki befizeti a tagdíjat, de a felhasználásának azért vannak feltételei. Ilyen többek között az is, hogy nem arra jogosít, hogy lezárt területen túrázhassunk, hanem kizárólag a hegymászó tevékenység folytatásához szükséges helyszíneknek meghatározott nehézségű útvonalon történő megközelítéséhez. Erről részletesebben a Látogatási rendben
   (http://www.magas-tatra.info/2010/11/latogatasi-rend.html) olvashatsz, de gondolom, ezzel semmi újat nem mondok.

   Törlés
 2. A lényeg itt van:
  http://www.mhssz.hu/index.php/hegymaszo-szakag/maszoiskolak-korlatozasok-engedelyek/magas-tatra-szabalyzata

  Egyébként az estet a koszikla.hit.hu oldalon olvastam. Árpi ne legyél naiv. Ezek egy brancs. TANAP, szluzsba vezetők. Mivel az összes népszerű csúcs könnyebb útjai nem nehezebb II-nél, ezekre csak vezetővel mehetsz. Kissé kilóg a lóláb. Egyébként számtalanszor találkoztam én is normális "hivatalos" emberrel, de ez mindig ott és akkor dől el, ettől még a rendszer rossz. Szóval a lényeg fiúk, hiába van bármilyen igazolványotok, a Gerlach normál útjára csak vezetővel lehet menni. Ez a szabályozás a kőkemény bizniszről szól, semmi köze a természetvédelemhez. De egyáltalán nem baj ez, nem feltétlenül kell oda járni. A szerény véleményem az, hogy az MHSSZ igazolvány csak pénzkidobás. Régen még a MHK idejében volt ilyenem, de az ÖAV sokkal hasznosabb. Nekem a Júliai Alpok vagy Ausztria ugyan olyan messze van mint a Tátra, ezért nem kérdés hova megyek.

  VálaszTörlés
 3. Nekem a Tátra egyrészt jóval közelebb is van, mint az Alpok, másrészt a szívem csücske is (bár az Alpok is biztosan az lenne, ha arrafelé túráznék...), úgyhogy az MHSSz-igazolványommal próbálkozok még egy-két csúccsal, igaz, én még vizsgával szereztem, és még ha nem is mászom aktívan, mégiscsak egy hegymászó klub tagja vagyok.
  Köszi mindenkinek az értékes infókat, úgy látom, ez a cikk és a hozzászólások többünk fantáziáját megmozgatta. Azt én is csak most tudtam meg, hogy az ÖAV nem jogosít jelzett úton kívüli túrákra, ez fontos infó, igaz, nekem személy szerint nincs ÖAV igazolványom.
  Nyilvánvaló, hogy a bizniszről szól a történet, lehet, én is csak addig hiszek abban, amit leírtam, amíg nem futok össze egy olyan TANAP-ossal vagy vezetővel, aki meggyőz az ellenkezőjéről. Eddig szerencsére nincsenek negatív tapasztalataim, igaz, nem sok olyan csúcson jártam, ahová nem vezet turistaút.

  VálaszTörlés
 4. Az hol van leírva (pl. az eredeti dokumentumban: http://www.tanap.org/download/navstevny-poriadok-tanapu.pdf), hogy csak UIAA tag mászhat és OAV tag nem? Ezek szerint a sógorok és a németek nem mászhatnak? Ugyanis ez a két ország kimaradt a szaknévsorból (UIAA). http://www.theuiaa.org/federations.php
  Az ÖAV és DAV nem hegymászó szervezet? Akkor mi?
  Azt azért ne felejtsük el, hogy itthon nem csak a MHSSz tagja az UIAA-nak :) http://www.theuiaa.org/federation_det.php?country=Hungary

  VálaszTörlés
 5. Nincs leírva az eredeti dokumentumban, azóta már az ezen az oldalon olvasható Látogatási rendből is töröltem az erre vonatkozó részt. A hozzászólásom erre utaló mondata tehát egy félrevezető információn alapult, elnézést érte. Az ÖAV és a DAV természetsen hegymászó szervezet, de mindketten kiléptek az UIAA-ból. Emiatt pl. a Cseh Hegymászó Szövetség állítólag nem is engedi mászni ennek a két szövetségnek a tagjait a cseh sziklákon (hangsúlyozom, állítólag, ennek semmi írásos nyomát nem találtam, mivel csehül nem értek...).
  A JAMES viszont a nemrégiben hozzám eljutott információ szerint elismeri az OAV-t hegymászó szervezetnek, így az OAV tagok jogosultak hegymászó tevékenységre a Tátrában.
  http://www.james.sk/forum_body.asp?pageid=11&top_id=1&msg_id=44848

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm! Én is így értelmeztem, és szomorúnak tartom hogy a MHSSz honlapján félrevezeti a mászókat, és sokan jogforrásnak tekintik az ott közzétett sajátos módon fordított szabályzatot. No comment.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...