2012. február 7., kedd

Nincs hiány turistákból a Lengyel-Tátrában


A Palánkos-völgy torkolata
A hegyekben néhány napja kemény fagyok uralkodnak, ennek ellenére a Lengyel-Tátra turistaútjain nincs hiány turistákban, és nagyon jók a síalpinizmus feltételei. A hegyimentők ügyeletese azt ajánlja, hogy csak megfelelő felszereléssel, meleg ruházatban és lábbeliben és kellő téli tapasztalattal induljunk a hegyekbe. Óvatosságra intik a turistákat, és a józan ész szabta határok betartására, különösen a mostani rendkívül alacsony hőmérsékleten.

A Tátra völgyeiben a hőmérséklet kb. – 30 °C, az inverziónak köszönhetően azonban magasabban ettől kicsit melegebb van, a Gáspár-csúcson pénteken reggel – 23 °C-ot mértek. A kemény fagyoknak és a friss hó hiányának köszönhetően a Lengyel-Tátrában 1-es fokozatú lavinaveszély van érvényben. Ilyen körülmények között megfelelő felszereléssel lehetséges a téli túrázás. A hegyekben történő túrázáshoz nagy segítséget jelent a síbot és a hótalp. Mindenképpen legyen nálunk egy termosz forró tea, amely gyorsan át tudja melegíteni esetlegesen kihűlt végtagjainkat. Túránk tervezése során ne feledjük, hogy rövidek a nappalok, és 17:00 óra körül besötétedik. Sítúrázni is csak az időjárásnak megfelelő ruházatban, arcunkat maszkkal eltakarva induljunk, arcunkat pedig zsíros krémmel védjük a kemény fagyoktól.
Az Ornak menedékháznál pénteken – 27 °C volt a hőmérséklet, aznap ez volt a leghidegebb hely a hegyekben. A menedékház munkatársai elmondták, hogy a nagy hideg ellenére is vannak vendégeik. A megszokottnál kicsit kevesebben, de azért bejönnek egy forró teától felmelegedni, esetleg maradnak egy éjszakára, és másnap indulnak következő túrájukra. Elmondásuk szerint az elmúlt napokban azonban a megszokottnál jóval kevesebben indultak magashegyi túrára.
Lengyelország legmagasabban fekvő turistaháza az 1671 méter tengerszint feletti magasságban találhat Lengyel-Öt-tavi menedékház, ahová naponta több átfagyott turista érkezik. A menedékház gondnoka elmondta, hogy az igazi turisták nem ijednek meg a fagyoktól, a menedékházat naponta több turista keresi fel, legtöbben a Roztoka-völgy irányából, akik itt szeretnék élvezni a tél szépségeit.
Forrás és foto: http://krakow.gazeta.pl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...