2011. október 19., szerda

Jegesek, csúszósak a turistautak a Tátrában

Októberi tél a Zöld-tónál
Egy vékony réteg hó, valamint a hajnali és délutáni jegesedés miatt csúszósak a turistautak a Magas-Tátrában. „Az erdőövezetben lévő ösvényeket főleg kora reggel majd délután vékony jégréteg fedi. Az erdőhatár feletti ösvények helyenként szintén jegesek lehetnek. Emiatt azt tanácsoljuk a Tátrába induló turistáknak, hogy az időjárásnak megfelelő lábbelit vegyenek fel, és vigyenek magukkal túrabotot is” – mondta Juraj Trnka, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) munkatársa.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a magashegyi hágókon való átkelés ebben az időszakban csak a felkészült, tapasztal túrázóknak ajánlott.

A Lengyel-Tátrában továbbra is 1. fokú lavinaveszély van érvényben, erre érdemes odafigyelni, amikor következő túránkat tervezzük. A magasabban fekvő területeken téli körülmények uralkodnak. A napok egyre rövidebbek, ilyenkor már arra is oda kell figyelni, hogy túránkat alkonyat előtt befejezzük. Magashegyi túrára az időjárásnak megfelelő meleg ruhában és lehetőleg téli bakancsban induljunk. Itt is nagyon hasznos segítőnk lehet a túrabot, melynek köszönhetően fizikailag kevésbé megterhelő túrában lehet részünk. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy csak erőnlétünknek és felkészültségünknek megfelelő túrára induljunk el. A magasabban fekvő területekre vezető, igényesebb túráknál a körülményekhez alkalmazkodva hágóvas és jégcsákány használatára is szükség lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...