Magashegyi túra tervezése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/16
Hirdetés
Öt-tavi-katlan
Akár ismeretlen, akár ismerős magashegységbe indulunk, túránk megkezdése előtt, a tervezés fázisában érdemes összegyűjteni az úticélként választott hegységgel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Mindenképpen hasznos lehet, ha a tervezés során lépésről lépésre végigmegyünk az alábbi tennivalók listáján:



Ø Szedjük össze a túránk során érintett völgyek, csúcsok, turistautak legfontosabb jellemzőit, adatait, úgyszintén a lehetséges menedékházak, ahol engedélyezett, ott a bivakhelyek paramétereit.

Ø Tanulmányozzuk a rendelkezésünkre álló útikönyveket, térképeket, keressük meg az interneten fellelhető hasznos információkat.

Ø Tájékozódjunk a célterület helyi viszonyairól.

Ø Tanulmányozzuk az interneten fellelhető webkamerák képeit.

Ø Tájékozódjunk a helyi kommunikációs lehetőségekről.

Ø Az aktuális időjárási előrejelzés mellett tájékozódjunk a várható nappali és éjszakai hőmérsékletről, az adott területen lévő hó mennyiségéről, az útvonal lehetséges eljegesedéséről.

Ø Hasznos lehet, ha nem csak az adott hegység, hanem egész Európa hőmérsékleti előrejelzését figyeljük, hiszen így tájékozódhatunk a várható hőmérsékleti frontokról is. Ezt is figyelembe véve kövessük a konkrét úticélunkra vonatkozó előrejelzéseket.

Ø Amennyiben az előrejelzések nagyon kedvezőtlenek, érdemes alternatív lehetőséget számításba venni, vagy áthelyezni az indulás időpontját. A rossz időben „erőből” véghezvitt magashegyi túra könnyen balesetekhez vezethet!

Ø Az indulást megelőző napokban rendszeresen ellenőrizzük az előrejelzéseket.

Ø Gondoljuk meg, kivel indulunk túrázni. Nézzük végig a lehetőségeket, az útvonal tervezése során vegyük figyelembe a túrán részt vevők erőállapotát és tapasztalatát. Bizonyosodjunk meg róla, hogy mindannyian képesek biztonságosan megbirkózni a feladattal. Ha kétségek merülnek fel, akkor inkább változtassunk az útvonalon, esetleg válasszunk könnyebb utat arra a bizonyos csúcsra, vagy akár válasszunk megfelelőbb célpontot.

Ø Indulás előtt ellenőrizzük a szükséges felszerelések listáját, amelyeket gondosan csomagoljunk össze.

Hirdetés
Hirdetés