2011. június 6., hétfő

Eltévedt egy turista a Sas úton

A mai napon a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikopterét is igénybe kellett venni annak az egyedül útnak indult turistának a mentéséhez, aki a Sas úton túrázva, a Gránát-csúcsok (Granaty) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) közötti szakaszon elvesztette az ösvényt. Miután nem tudott továbbmenni, így mobiltelefonon kérte a hegyimentők segítségét. A helikopter fedélzetéről két hegyimentő ereszkedett le a bajba jutott személyhez, akik ezután visszavezették őt a turistaútra (más forrás szerint Zakopaneba szállították – a szerk.).

A Sas út az egyik legnehezebb turistaút a Lengyel-Tátrában, egy gerincen fut végig, a nehéz helyeken kapcsokkal, láncokkal és vaslétrákkal van biztosítva.
A Tátrában ma igen változatos, igazi tavaszi idő uralkodik, erőteljes napsütés és heves esőzések követik egymást. A hegyimentők azt tanácsolják, hogy mielőtt tátrai túrára indulunk, tájékozódjunk az időjárásról. Azt is fontos tudni, hogy a hegyekben az időjárás bármikor hirtelen megváltozhat. Abban az esetben, ha közelgő vihart észlelünk, a lehető leghamarabb ereszkedjünk le a csúcsokról és a gerincekről, hagyjuk el a nyitott térségeket és a vízfolyások környékét.
A Kasprowy környékén, a csúcsrégióban, a meredek vályúkban, valamint az árnyékos mélyedésekben még mindenütt hófoltokat találunk. Ezek a megkeményedet, régi hófoltok (firnhó) különösen veszélyesek lehetnek. Ebben az időszakban minden évben több baleset történik a Tátrában, amikor is a figyelmetlen vagy felelőtlen turisták a hófoltokon kicsúszva csak azok sziklás vagy törmelékes alján, kisebb-nagyobb sérüléseket beszerezve tudnak megállni. A hegyimentők az elmúlt héten is több alkalommal segítettek bajba jutott turistákon, akik ebben az időszakban főleg az iskolai kirándulásokon részt vevők közül kerülnek ki.
Forrás: http://wiadomosci.wp.pl, http://www.tygodnikpodhalanski.pl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...