2011. február 21., hétfő

Farkasok és hiúzok a Tátrában


2011-ben is folytatódott az egy évvel korábban megkezdett projekt, melynek során számba veszik a Szlovákiában, azon belül is a Tátra területén élő farkasokat és hiúzokat. A természetvédők szerint a téli vadászati időszak után kevesebb, mint 150 farkas marad életben Szlovákiában, a hivatalos adatok szerint viszont több mint 1500, ami óriási különbség.


Hasonló a helyzet a hiúzokkal is. A természetvédők szerint a ragadozót a kihalás veszélye fenyegeti, a vadászok szerint viszont túl sok él belőlük. Ezek a különbségek világosan mutatják, hogy megbízható és objektív módszerekre van szükség a ragadozók számának pontos megállapításhoz.
A „Fehér vadon” elnevezésű projekt keretében három, előre meghatározott időszakban a nemzeti parkok munkavállalói, erdészek, vadászok, helyi lakosok és önkéntesek segítségével, tapasztalt szakemberek irányításával próbálják felkutatni a farkasok és hiúzok élőhelyét. A munka során DNS-mintákat gyűjtenek, melyek elemzésével megbecsülhetik ezen ragadozók minimális egyedszámát a térségben. A DNS-minták arra is alkalmasak, hogy tájékoztassák a szakembereket a sürgős beavatkozást igénylő kedvezőtlen változásokról.
A kutatási terület fő iránya Liptó megyének az Alacsony-Tátra és a Liptói-Tátra közötti területe. A terület mintegy 50 %-át (1500 m. tsz.f.m.-ig bezárólag) erdők borítják, efelett törpefenyőkön és alpesi réteken folyik a kutatás. A tél folyamán a legtöbb állat, beleértve a ragadozókat és a zsákmányállatokat is, a hegyek lábánál és a völgyekben, vagyis a fő kutatási területen mozog. A munkában részt vevők naponta 10-20 km-t is megtesznek havas terepen, egyes útvonalakon sífutóléc vagy hótalp használatával.
Forrás: www.medvede.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...