2022. augusztus 24., szerda

Tragikus hegymászóbalesetek, viperamarás, részeg turisták lent és fent

2022. augusztus 14-én este érkezett egy bejelentés a zakopanei rendőrséghez egy 9 éves kisfiú eltűnéséről. A telefonáló kaotikusan beszélt, gyakran változtatta az eltűnés helyét és körülményeit. Néhány perc múlva aztán kiderült, hogy mi volt ennek az oka, a nő ugyanis, aki bejelentette, hogy nem tudja, hol van a fia, teljesen részeg volt. Az alkoholszondával végzett vizsgálat során 2,5 ezrelék feletti alkoholt mértek a szervezetében. A nőtől csak annyi információt sikerült szerezni, hogy hogyan néz ki a fiú, és hogy egy olyan házban lehet, ahol nincs áram. Ezt követően megkezdődött az éjszakai keresés. 24 rendőr ellenőrizte a hozzáférhető épületeket, üres telkeket, fészereket, a 43 éves nőt pedig az ügy tisztázásáig őrizetbe vettek. Délelőtt a łódzi vajdaságból, ahonnan a fiú származik, a rendőrök megkapták a kisfiú fotóit és további információkat, amelyek lehetővé tették a felkutatásra használt erők fokozatos növelését. Reggel több tucat rendőr, tűzoltó, a Podhale kutatócsoport tagjai és számtalan önkéntes Oliver fényképével a kezükben házról házra jártak Zakopane alsó részén. Az ezen a területen végzett kutatás során a rendőrség birtokába jutott információk alapján aztán egy rendőrjárőr a Krupówki utcán találta meg Olivert, a gyermeket több felnőtt kísérte. A 9 éves gyereket kórházba szállították, eltűnésének körülményeit a rendőrség vizsgálja. Megvizsgálták azt a házat, ahol a gyermek éjszakázott, és meghallgatták azokat az embereket, akik abban az időben ott tartózkodtak. A nyomozati anyagot a rendőrök időközben átadták a zakopanei ügyészségnek. A kisfiú 43 éves anyját kiskorú elhagyásával vádolják, amiért akár 3 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

2022. augusztus 15-én a délutáni órákban érkezett segítségkérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) a Kriván alatti kék jelzésű turistaútról, ahol a hirtelen időjárásváltozás során két turistát villámcsapás ért. A mentőhelikopter egy hegyimentővel a fedélzetén azonnal a területre repült, ahonnan a sürgősségi orvosi ellátást követően egy sérültet a poprádi kórházba szállítottak, a lökéshullám okozta zuhanást követően a lengyel turista súlyos fejsérülést szenvedett, nem érezte a végtagjait. A másik turista, akit közvetlenül ért a villám, az élettel nem összeegyeztethető sérüléseket szenvedett, sajnos a kezelőorvos csak a halál beálltát tudta megállapítani. A hegyimentők a szerencsétlenül járt 33 éves lengyel férfi földi maradványait helikopterrel Csorbatóra, majd onnan terepjáróval Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a vizsgáló orvosnak.
 
2022. augusztus 17-én a déli órákban cseh hegymászók egy társuk zuhanását jelentették a Hegyi Mentőszolgálatnak az Englisch-csúcs (Malý Kolový štít) déli falán. A közölt információk szerint társuk több mint 60 métert zuhant, és az esés után nem reagált. A hegyimentők a VZZS mentőhelikopterével azonnal a Kis-Papirusz-völgybe (Malá Zmrzlá dolina) indultak, és miután a falban megtalálták a hegymászót kiderült, hogy az esés következtében az élettel nem összeegyeztethető sérüléseket szenvedett. Ezt követően a szerencsétlenül járt 58 éves hegymászó holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság tagjainak.
Forrás és fotó: https://hzs.sk
 
2022. augusztus 17-ről 18-ra virradó éjszakán egy 27 éves lengyel turista a Tengerszem-csúcs (Rysy) szlovák oldalán található Hunfalvy-völgyi menedékházban (Chata pod Rysmi) akart éjszakázni, ahonnan azonban a nem hivatalos információk szerint rendzavarás miatt kiküldték. Kint azonban tovább folytatta az alkoholfogyasztást, majd ezt követően reggel, miközben „a szükségét ment végezni” elvesztette az egyensúlyát és kb. 20 métert zuhant, nyílt lábtörést, fejsérüléseket szenvedett és kitörtek a fogai. A szemtanúk szerint a férfi még akkor is erősen ittas volt. Rengeteg vérnyom maradt utána az ösvényen, ami ilyen körülmények között rendkívül sokkoló figyelmeztetés. A Gazeta Wyborcza információi szerint végül a HZS hegyimentői siettek a mentésre, akiknek sikerült a menedékház közelébe szállítani az áldozatot, majd helikopterrel kórházba szállították.
 
2022. augusztus 19-én, péntek délelőtt vipera mart meg egy magyar turistát a Magas-Tátrában, a Batizfalvi-tó (Batizovské pleso) és Felsőhági (Vyšné Hágy) közötti sárga jelzésű turistaúton. A vipera a férfi kezét marta meg, akinél a felsőhági szanatórium közelében allergiás reakció lépett fel. A kiérkező hegyimentők ellátták és elsősegélyben részesítették, majd átadták a kiérkező sürgősségi mentőszolgálatnak, akik kórházba szállították.

4 megjegyzés:

 1. Árpád, én nagyra értékelem a munkásságodat, de szerintem ez: "az élettel nem összeegyeztethető sérüléseket szenvedett" hivataloskodóan hangzik, abból is a gagyibb fajta. Miért nem lehet egyszerűen azt írni, hogy: "meghalt". Maradok hűséges olvasód. Tisztelettel: Dávid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dávid! Többen, többször is kifogásoltátok ezt a megfogalmazást - ami valóban hivataloskodónak tűnik - melyet azért írok így, mert ez a HZS hivatalos szóhasználata. Csak tippelni tudok, hogy talán nem véletlenül fogalmaznak így.

   Törlés
  2. Köszönöm a választ. Nyilván nem véletlenül írja a HZS munkatársa úgy, ahogy (bár a végtelenmajom-tétel alapján véletlen is lehetne akár). Lehet, hogy szlovákul esetleg jobban hangzik ("utrpel poranenia nezlučiteľné so životom")? Nem tudni... Magyarul viszont nagyon bántja a szememet (fülemet?). Fenti válaszod alapján nem csak az enyémet. Viszont a fordítói munkának nem kell(ene) kimerülnie a szó szerinti tükörfordításban. További jó munkát és kitartást kívánok a kommentelőkhöz :) Dávid

   Törlés
 2. Kedves Dávid! A fenti "hivataloskodónak" aposztrofált mondatot használni bevett szokás orvosi körökben. Pontosan azt írja körül, hogy a sérült halálát a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megakadályozni. Ezt jó 20 éve egyszer a TV-ben is hallottam egy orvostól, aki könnyek közt nyilatkozott így, egy magát Királynak tituláló énekes halála kapcsán.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...