2022. július 6., szerda

Érdemes sisakot viselni a tátrai túrák során?

Néhány hete súlyos baleset történt a Tengerszem-csúcs (Rysy) alatt, ahol egy kicsúszott turista mintegy 300 métert zuhant a meredek, havas-sziklás terepen. Számos súlyos sérülést, köztük fejsérüléseket is szenvedett. Később a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a balesetről szóló beszámolójukban azt írták: „Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a turista életét a fején lévő sisak mentette meg”.
Nem csak téli körülmények között érdemes sisakot viselni a hegyekben, de magashegyi terepen, nyáron is hasznos lehet, akár életet is menthet. Elsősorban a hegymászók használnak sisakot a mászás során, melynek célja, hogy megvédje a fejet a leeső kövektől, vagy elnyelje az ütéseket, például egy esés, zuhanás után. A jelzett turistaösvényen sisakot használó turista azonban mindig meglepetést kelt.

„A múltban a sisakokat elsősorban hegymászáshoz használták. Napjainkban a Tátra magasabban fekvő részein, amikor még a Sas úton (Orla Perć) is tömegek túráznak, saját biztonságunk érdekében ajánlott a sisak használata” – mondta Piotr Konopka hegyivezető, a TOPR hegyimentője. „Amikor hegyivezetőként ügyfeleimmel a hegyekbe indulok, nemcsak a sisakot viszem magammal, hanem beülőt, kötelet és a ferrata szettet is, hogy szükség esetén megvédhessem magamat és a turistákat” – magyarázta.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

1 megjegyzés:

  1. A Sas úton mi is használtunk sisakot. Nem annyira az estleges esés miatt, hanem a mások által le rúgott kövektől félve. Aztán csöpögős idő megoldotta a kérdést, rajtunk kívül nem volt szinte senki. De eső ellen is jó volt. Egyébként a mai modern sisakok már egy lapon sem említhetőek a régi csehszlovák Cassida sisakokkal. Ahogy általános lett a sisak használat a sízésnél, bringázásnál, minden olyan hasznos lehet, ahol van esélye a kicsúszásnak, esésnek, és ahol tömegek mozognak egymás felett.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...