2022. július 15., péntek

Belépődíj bevezetését tervezik a Magas-Tátrában

Ami külföldön bevett gyakorlat, azt most Szlovákiában is fontolóra veszik. A turistáknak belépődíjat kellene fizetniük a Tátrai Nemzeti Parkba való belépésért. A díjfizetésnek idén nyáron kellene elindulnia, de egyelőre csak önkéntes alapon.
A Magas-Tátrát évente kb. négymillió turista keresi fel. Az önkéntes alapon fizetendő belépődíj egyelőre 1 € lenne, ami Pavol Majko, a TANAP igazgatója szerint elegendő lesz. Ahogy arról a Markíza TV beszámolt, a belépődíjat korszerű módon, egy QR-kóddal ellátott leolvasón szeretnék beszedni. A belépődíj a parkban tartott rendezvényekre, a fotózásra, filmezésre érkezőkre, de magára a védett területre való belépésre is vonatkozna.

A belépődíjakból beszedett pénzt a turisztikai infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére szeretnék fordítani. Így nemcsak a hétköznapi turisták fognak fizetni, hanem például az ifjú házasok is, akik a nemzeti parkban szeretnének esküvői fotókat készíteni, a tervezet szerint nekik személyenként 20 € lenne a fizetendő összeg. Hasonlóképpen a sportolóknak is belépőt kellene fizetni a nemzeti parkban megrendezésre kerülő versenyeken való részvételért.
A Markíza TV híradása szerint a belépődíjak a hegyi vezetőkre is vonatkoznának. A hegyi vezetők országos szövetségének elnöke, Jozef Janiga bírálja a lépést, mondván, hogy a TANAP vezetőségének fontosabb kérdésekre kellene koncentrálnia.
Forrás és fotó: https://www.topky.sk

10 megjegyzés:

 1. Lengyel mintára a HZS-t is a belépőkből lenne szerencsés finanszirozni.

  VálaszTörlés
 2. Külföldön- Lengyelországon kívül- hol bevett gyakorlat az, hogy a hegyvidékre történő belépésért fizetni kell? Tényleg nem tudom, valaki hozzáértő világosítson már fel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos Romániában is egyre több helye, bár nem mindenhol veszik szigorúan: Bucsecs, Királykő, Csalhó, Szent Anna tó, stb.

   Törlés
  2. Például a Szlovák Paradicsom is belépős

   Törlés
 3. Az összes amerikai nemzeti parkban van belépődíj autós turistáknak, és többnyire valamilyen járművel megy oda a legtöbb ember, már csak a távolságok miatt is. Bár van egy elég összetett, nagy kedvezményeket nyújtó bérletrendszer is. Egyébként a jenkik szívesen fizetnek, sokan több ezer vagy akár több tízezer dollárt is, adományként.

  Csehországban az összes, nemzeti park státuszú sziklavárosban van belépődíj, már csak azért is hogy "valakik" megcsinálják az ösvényeket, "valahogy" ott legyen a csónak a tavon, meg "valakik" betegyék a fix karikákat stb. Szász-Svájcban kivétel nélkül az összes trailheadnél parkolóóra van. (zu fuss mehetsz).

  Paklenicában szintén kell fizetni, amióta csak nemzeti park.

  Elméletileg van a Gesausében is (10 EU), de Svájcban is gyakran csörög a kassza, elég ha csak meg akarod nézni a Rhone-gleccsert, vagy bármilyen látványosság mellett megállsz, rögtön szaladnak pénzt szedni.

  És valószínűleg van még pár hely.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a választ. Ebből nekem az jött le, hogy Európában a helyi látványosságokért kell főképpen fizetni, nem egy egész hegységért. Ilyen lenne pl. a Tátrában a szimbolikus temető. De nem kell fizetni, azért, hogy a Glockner csoportba vagy máshova belépj. Leszednek úgyis ezer módon.

   Törlés
 4. 1 Euroról beszélünk. Szerintem azt ki lehet bírni.

  VálaszTörlés
 5. Az 1 Euro után jön a 2,3.4.5..... ez már csak így szokott lenni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hány bőrt akarnak még? Mindenhol fizetős a parkolás, miről beszélnek ezek? 3 éve a Csorbatónál 5€. Tavaly: A Poprádi-tóhoz az odavezető út mellett 10€, a lomnici felvonónál 10€(úgy, hogy a felvonó is simán osztrák áras), a Zöld-tóhoz vezető út parkolója is 5 vagy 10€ volt tavaly.

   Törlés
  2. Ez a portál is megírta már, hogy napijegy-rendszerű, idősávos parkolójegyek vannak + a magánparkolók. Amúgy az összes, általad említett hely előtt vagy után valamennyivel, ha időben érkezel, ingyen parkolhatsz, csak többet kell gyalogolni.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...