2022. január 17., hétfő

Hágóvas, hómacska, csúszásgátló

Téli túráink során a megszokottnál nehezebb, technikásabb – havas és jeges – terepen kell mozognunk, ezért az ilyen túrákon a különféle típusú hágóvasak, hómacskák, csúszásgátlók bakancsunk nélkülözhetetlen tartozékává váltak.
Melyik hágóvasat vásároljunk?
A piac tele van különböző típusú felszerelésekkel, ezért a hágóvas megvásárlása előtt tisztázni kell néhány dolgot. Először is a hágóvas kiválasztásakor fontos megválaszolni a kérdést: mire fogjuk használni azokat, még pontosabban milyen típusú téli túrákra készülünk? Téli túrára készülünk egyszerű terepen (csúszásgátló), esetleg jégmászásra vagy mix-mászásra szeretnénk használni (hegymászó hágóvas)?
Hevederes, automata, félautomata hágóvas
A hágóvasakat a bakancshoz történő rögzítési lehetőségüktől függően több csoportra oszthatjuk. A hagyományos típus a hevederes hágóvasak, melyek egyszerű rögzítési rendszerük miatt a legnépszerűbbek. Ebben az esetben használatukhoz nincs szükség speciális lábbelire – ellentétben a félautomata és automata modellekkel, amelyeket a bakancs talpán lévő speciális hornyokba kell beilleszteni. A hevederes hágóvasak egyetlen hátránya a hosszabb felhelyezési idő.

A piacon találkozhatunk acél és alumínium hágóvasakkal is. Az előbbiek – bár nehezebbek – sokkal ellenállóbbak a kopással és a fogak elhajlásával szemben. Hosszabb túrák alkalmával, amikor a hátizsák súlyát próbáljuk minimalizálni, sok turista a könnyebb alumínium hágóvasat választja. A téli túrázáshoz, hegymászó területeken történő túrázáshoz fontos az elülső fogak helyzete és alakja. Egyszerű terepen való túrázáshoz elegendőek a tízfogú, rövid fogazású hágóvasak. Jó választás lehet a fél merev hágóvas, amely a hómezőkön és az enyhén emelkedő, jeges lejtőkön is lehetővé teszik a mozgást. Jegesebb és meredekebb körülmények között, ahol a felfelé haladás során a hágóvas első fogain kell állni, elengedhetetlen, hogy olyan merev hágóvasunk legyen, amely lehetővé teszi, hogy mászás közben megfelelően pozícionálja és tartsa a lábunkat.
A hágóvas elhelyezése a hátizsákban
A hágóvas vásárlásakor érdemes figyelni néhány fontos apróságra, mint pl. a hágóvas tokja, hogy biztonságosan tudjuk szállítani a hátizsákunkban. A piacon kaphatók kemény és puhább tokok, valamint speciális eszközök, a hágóvas fogainak befedéséhez.
Semmiképpen sem feledkezzünk meg a lengyel hegyimentők múlt héten kiadott figyelmeztetésében ehhez a témához kapcsolódó mondatról: „Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a bakancsra erősíthető csúszásgátló nem egyenlő a hágóvassal, előbbiek nem alkalmasak magashegyi terepen való mozgásra”.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

5 megjegyzés:

 1. "A hevederes hágóvasak ideálisak a hegymászáshoz, egyetlen hátrányuk a hosszabb felhelyezési idő." Ez nyilván valami fordítás, de így teljesen értelmetlen. A hevederes vasak már réges-régen nem játszanak a mászóknál. Már egy igényesebb 3 évszakos bakancsra is feletehető egy félautomata vas. Ezen elöl van egy kosár, amibe belemegy a bakancs orra, hátul meg fel lehet pattintani. Aki a téli mászást kicsit is komolyan veszi, annak van téli-magashegyi bakancsa amire egy perc feltenni az automata vasat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez így igaz ahogy le van írva: "A hevederes hágóvasak ideálisak a hegymászáshoz, egyetlen hátrányuk a hosszabb felhelyezési idő."

   A Stubai újonnan is árul ilyet például:
   https://www.stubai-sports.com/crampon-trekking--21787875-en.html

   A retrómászók nevében :)

   Törlés
  2. Az az érdekes, hogy ha itthon bemegyek egy túraboltba, akkor azt ajánlgatják, hogy legalább félautomata, de inkább automata hágóvasat vegyek, meg persze hegymászó bakancsot elől-hátul pattintható peremmel, és túrabakancsra amúgy se tegyek hágóvasat.
   Ehhez képest Ausztriában hegyvidéken bemegyek egy túraboltba, és sorban állnak a klasszikus hágóvasak, meg jó ha egy olyan bakancsot árulnak, amelyik félautomata hágóvas használatára alkalmas, míg amelyik telejesen automatával is használható, az ritka, mint a fehér holló, valószínűleg azt már inkább rendelik, vagy dedikáltan hegymászó boltokban árulják. Túrázás során is rengeteg olyan osztrákkal találkozok, akinek klasszikus hágóvasa van, jellemzően könnyű bakancsokkal.
   De itthon mindenki azt nyomja, hogy ilyennel ki se merj mozdulni télen, gleccserekre meg különösen ne menj. Úgy látom nálunk csak a két szélsőség van, az egyik megjelenik szedett-vedett holmikkal, felelőtlenül még csúszásgátló nélkül is felmegy 2000-es hegyekre, a másik véglet meg a legprofibb cuccokkal, és hülyének néz, ha a középutat választod.

   Törlés
 2. Sziasztok!
  Engem mindig megkavar a vas,csúszásgátlólánc, hágóvas fogalmak. Az alább látható felszerelést pontosan mibe lehet besorolni?

  https://www.stubai-szerszam.hu/mount-track-cipore-szerelheto-maszovas-l-es-meret

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a hómacska. Fogai jóval kisebbek, és nem annyira merev, mint a hágóvas. Lankásabb terepen, alacsony hóban használható.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...