2022. január 17., hétfő

Hágóvas, hómacska, csúszásgátló

Téli túráink során a megszokottnál nehezebb, technikásabb – havas és jeges – terepen kell mozognunk, ezért az ilyen túrákon a különféle típusú hágóvasak, hómacskák, csúszásgátlók bakancsunk nélkülözhetetlen tartozékává váltak.
Melyik hágóvasat vásároljunk?
A piac tele van különböző típusú felszerelésekkel, ezért a hágóvas megvásárlása előtt tisztázni kell néhány dolgot. Először is a hágóvas kiválasztásakor fontos megválaszolni a kérdést: mire fogjuk használni azokat, még pontosabban milyen típusú téli túrákra készülünk? Téli túrára készülünk egyszerű terepen (csúszásgátló), esetleg jégmászásra vagy mix-mászásra szeretnénk használni (hegymászó hágóvas)?
Hevederes, automata, félautomata hágóvas
A hágóvasakat a bakancshoz történő rögzítési lehetőségüktől függően több csoportra oszthatjuk. A hagyományos típus a hevederes hágóvasak, melyek egyszerű rögzítési rendszerük miatt a legnépszerűbbek. Ebben az esetben használatukhoz nincs szükség speciális lábbelire – ellentétben a félautomata és automata modellekkel, amelyeket a bakancs talpán lévő speciális hornyokba kell beilleszteni. A hevederes hágóvasak egyetlen hátránya a hosszabb felhelyezési idő.

A piacon találkozhatunk acél és alumínium hágóvasakkal is. Az előbbiek – bár nehezebbek – sokkal ellenállóbbak a kopással és a fogak elhajlásával szemben. Hosszabb túrák alkalmával, amikor a hátizsák súlyát próbáljuk minimalizálni, sok turista a könnyebb alumínium hágóvasat választja. A téli túrázáshoz, hegymászó területeken történő túrázáshoz fontos az elülső fogak helyzete és alakja. Egyszerű terepen való túrázáshoz elegendőek a tízfogú, rövid fogazású hágóvasak. Jó választás lehet a fél merev hágóvas, amely a hómezőkön és az enyhén emelkedő, jeges lejtőkön is lehetővé teszik a mozgást. Jegesebb és meredekebb körülmények között, ahol a felfelé haladás során a hágóvas első fogain kell állni, elengedhetetlen, hogy olyan merev hágóvasunk legyen, amely lehetővé teszi, hogy mászás közben megfelelően pozícionálja és tartsa a lábunkat.
A hágóvas elhelyezése a hátizsákban
A hágóvas vásárlásakor érdemes figyelni néhány fontos apróságra, mint pl. a hágóvas tokja, hogy biztonságosan tudjuk szállítani a hátizsákunkban. A piacon kaphatók kemény és puhább tokok, valamint speciális eszközök, a hágóvas fogainak befedéséhez.
Semmiképpen sem feledkezzünk meg a lengyel hegyimentők múlt héten kiadott figyelmeztetésében ehhez a témához kapcsolódó mondatról: „Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a bakancsra erősíthető csúszásgátló nem egyenlő a hágóvassal, előbbiek nem alkalmasak magashegyi terepen való mozgásra”.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

4 megjegyzés:

 1. "A hevederes hágóvasak ideálisak a hegymászáshoz, egyetlen hátrányuk a hosszabb felhelyezési idő." Ez nyilván valami fordítás, de így teljesen értelmetlen. A hevederes vasak már réges-régen nem játszanak a mászóknál. Már egy igényesebb 3 évszakos bakancsra is feletehető egy félautomata vas. Ezen elöl van egy kosár, amibe belemegy a bakancs orra, hátul meg fel lehet pattintani. Aki a téli mászást kicsit is komolyan veszi, annak van téli-magashegyi bakancsa amire egy perc feltenni az automata vasat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez így igaz ahogy le van írva: "A hevederes hágóvasak ideálisak a hegymászáshoz, egyetlen hátrányuk a hosszabb felhelyezési idő."

   A Stubai újonnan is árul ilyet például:
   https://www.stubai-sports.com/crampon-trekking--21787875-en.html

   A retrómászók nevében :)

   Törlés
 2. Sziasztok!
  Engem mindig megkavar a vas,csúszásgátlólánc, hágóvas fogalmak. Az alább látható felszerelést pontosan mibe lehet besorolni?

  https://www.stubai-szerszam.hu/mount-track-cipore-szerelheto-maszovas-l-es-meret

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a hómacska. Fogai jóval kisebbek, és nem annyira merev, mint a hágóvas. Lankásabb terepen, alacsony hóban használható.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...