2021. december 13., hétfő

Halálos lavinabaleset a Nagy-Fátrában

2021. december 13-án délben a 112-es segélyvonalon keresztül érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) arról, hogy a Nagy-Fátrában (Veľká Fatra) az Ostredok és Krížná közötti területen lavina indult meg a Suchá dolina felé. A lavina magával ragadott két síelőt, akiket teljesen maga alá temetett a hótömeg. A baleset szemtanúi nyomban megkezdték a lavina helyszínének átvizsgálását. Sajnos az érintettek egyike sem rendelkezett lavinakereső eszközzel, ami lehetővé tette volna a gyors felkutatásukat. Besztercebányáról (Banská Bystrica) és Zsolnáról (Žilina) azonnal elindultak a légimentők helikopterei, akik Donovalyból, Martinból és később Jasnából is hegyimentőket és mentőkutyákat vettek fel a helikopter fedélzetére. Donovalyból és Jasnából a szárazföldön is további mentőcsapatokat irányítottak a helyszínre.

A keresés során egy speciális, az eltemetett személyek keresésére szolgáló eszközt – Recco – használtak, valamint a lengyel hegyimentők (TOPR) segítségét kérték, akik a TOPR helikopterével és két hegyimentővel együtt Zakopanéból a baleset helyszínére szállították a telefonkészülékek felkutatására szolgáló berendezést.  Érkezésükig az egyik eltemetettet, egy 46 éves síelőt sikerült megtalálni, akinél a mentőorvos sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A másik eltemetettet még nem sikerült felkutatni, a mentőakciót sötétedés után félbeszakították, mivel fennállt további lavinák lezúdulásának kockázata, ami a hegyimentők életének veszélyeztetésével járna. A keresést holnap reggel a belügyminisztérium helikopterének segítségével folytatódik.

Forrás és fotó:
https://www.hzs.sk

2 megjegyzés:

  1. Nem értem és nem értem, egy 200-300 eurós költség ami nagyságrendekkel növeli a túlélési esélyeket.

    VálaszTörlés
  2. Nem értjük. A 6 körmös macsky 20 Euro, a bármely bakancsra rögzithető "hágócskavas" kb. 45 Euro, kicsúszni szabadon, az király. Lavinajeladó nélkül a lavina előrejelzést sem kell nézni, a telefonunkat a szálláson is hagyhatjuk, nehogy megsérüljön, a HZS majd lehoz. A fekete zsák az út vége.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...