2021. október 27., szerda

Eltévedt magyar turisták a Furkota-völgyben

2021. október 23-án kora este négy magyar női turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik a Lorenz-hágóból (Bystré sedlo) a Furkota-völgybe (Furkotská dloina) ereszkedve eltévedtek és nem tudtak önállóan továbbhaladni. A hegyimentők GPS segítségével meg is találták őket, majd a földi úton indultak a segítségükre. Időközben a túrázóknak sikerült újra megtalálniuk a jelzett túraútvonalat, és megkezdték az ereszkedést, a mentőkkel pedig az Alsó-Wahlenberg-tónál (Nižné Wahlenbergove pleso) találkoztak. A hegyimentők ellátták őket forró itallal és energiaszeletekkel, majd a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom) vezető felvonó felső állomásáig kísérték, és azzal Csorbatóra szállították őket, ahol a mentési művelet befejeződött.

2021. október 24-én az éjszakai órákban két cseh hegymászó – egy férfi és egy nő – kérte a hegyimentők segítségét, miután a Déchy-csúcs (Dračí štít) déli falának megmászása közben megsérült a nő alsó végtagja. Sikerült ugyan feljutniuk a csúcsra, ahonnan a sötétben azonban nem tudtak továbbmenni. A hegymászóknak megvolt hozzá a szükséges felszerelésük, hogy túléljék az éjszakát a terepen, így a kockázatok mérlegelése és a HZS hegyimentőivel történő egyeztetés után a csúcson töltötték az éjszakát.  A reggeli órákban a hegymentők a Légi Mentőszolgálat helikopterével repültek az Omladék-völgybe (Zlomisková dolina), majd egymás után mindkét hegymászót evakuálták a terepről előbb a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso), majd Ótátrafüredre (Starý Smokovec), ahonnan a nőt további kezelésre kórházba szállították, a férfi pedig a szükséges dokumentáció kitöltése után önállóan folytatta útját.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk
 
Ugyancsak 2021. október 24-én érkezett a bejelentés a HZS ügyeletére egy férfi megcsúszásáról és zuhanásáról a Téry-horhosból (Baranie sedlo) a Nagy-Papirusz-völgy (Veľká Zmrzla dolina) irányába. Egyik barátja kért segítséget, aki a sérült férfival együtt túrázott, és azt mondta, hogy nem látja vagy hallja, hogy a férfi reagált volna a hívására. A helikopter egy mentőorvost és egy hegyimentőt tett ki az 57 éves szlovák turistához, aki egy vályúban valószínűleg megcsúszott a jeges, havas, kitett terepen. A férfi az esés következtében számos testi és fejsérülést szenvedett, kritikus állapotban volt. A sürgősségi ellátást követően a sérültet az orvossal együtt csörlő segítségével közvetlenül az Ótátrafüredi (Starý Smokovec) helikopter leszállóhelyre szállították, ahol állapotának stabilizálása, a légutak biztosítása és a mesterséges lélegeztetésre való csatlakozás után átadták a mentőszolgálat személyzetének, majd mentőautóval a poprádi kórházba szállították.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

5 megjegyzés:

 1. Nagyon szemléletes a három hír egymás után. A magyarokat nem minősíteném, eltévedni egy jelzett úton.... Lámpájuk vélhetően nem volt, de telefonjuk biztos.
  A cseh mászók korrekt módon megoldották. Véletlenül voltam ott párszor, van egy meredek letörés közvetlenül a csúcs után. Jól tették, hogy megvárták a mentést. Sötétben belevágni egy sérülttel az ereszkedésbe, csak végszükségben, itt az nem volt.
  Véletlenül a harmadik helyet is bejártam párszor. Nyilván nem volt a delikvensnek semmilyen szükséges eszköze (jégcsákány, hágóvas). A fagyott havon meg a két síbot nem igazán segít. Azért a Téry horhos nem olyan meredek, egy komolyabb sípálya.

  VálaszTörlés
 2. Le lehet zévedni a jelzett útról, nem minden helyen egyértelmű, merre vezet tovább. A nehéz időjárási feltételek pl köd tovább nehezítik a tájékozódást.

  VálaszTörlés
 3. Nem szerencsés mentegetni a hölgyek teljesítményét. Talán fizikailag is túlvállalták magukat, a hágóból több széttaposott ösvény is levezet a Felső-Wahlenberg tó fölötti útjelző póznához, és onnan már elég egyértelmű. Egyikük sem volt kellően felkészült a tájékozódásban és határozott a társaság irányításában. Ez hosszú és igényes túra, korán indulni és haladni, lehetőség szerint együtt mozogni a többi túrázóval ( szombaton biztosan sokan voltak ).
  A legszerényebb képességűhöz kell igazítani a túratervet, mert nem valószínű, hogy szárnyra kap és eljön az este és nem gyakran segít a telihold.

  VálaszTörlés
 4. Én Javorinából a Sedlo sedielko felé menet, már majdnem ott, a kőtengerben "vesztettem el" a jelzést. Emlékszem, 3 csapás is vezetett felfelé. Elindultam az egyiken... s ezzel együtt a kövek is alattam. Kicsúszott a lábam alólam, s elkezdtem csúszni lefelé a lejtőn, a szakadék felé...:) Terpeszfekvésben próbáltam valami stabil kőben megkapaszkodni/megtámaszkodni, de ez csak sokadikra sikerült, miközben tovább csúsztam. Arra már nem emlékszem, hogy sikerült feltornásznom magam a téves ösvényre...De azóta a Kis-Fátrában túrázom... Ami, megjegyzem, jelzésileg sokkalta elhanyagoltabb, mint a Magas-Tátra...:)

  VálaszTörlés
 5. Nem is értem ezt az eltévedést. Október 31-én csináltuk a Szoliszkó-kört, nagyon kényelmes tempóban, sok fotózással, pihenéssel, még a Furkota is belefért és 4-kor már Csorba-tónál voltunk. Szerintem egy jó térkép app (OSM) és a powerbank kötelező ilyen helyen, na meg fejlámpa is.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...