2021. június 11., péntek

Új szolgáltatás – mikrobusz közlekedik a Sziléziai-házhoz

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu) a turisták igényeit kielégítve új szolgáltatással várja a nemzeti parkba érkező látogatókat. A TANAP 2021. június 2-től lehetőséget kínál az érdeklődőknek a Sziléziai-ház (Sliezsky dom, 1670 m) mikrobusszal történő elérésére. A TANAP honlapján a „
Rezervácia prepravy” oldalon bárki időpontot „foglalhat” a Tátraszéplak (Tartanská Polianka) feletti parkolóból a Felkai-völgyben (Velická dolina) található Sziléziai-ház hegyi szállodához közlekedő mikrobuszokra, amely számos érdekes túra kiindulópontja. A szállítást jelenleg két mikrobusz biztosítja rendszeres, többnyire félórás időközönként, 7:00 és 18:00 óra között, a hegyivezetők és ügyfeleik pedig 4:30 és 6:45 között foglalhatnak időpontot. Az utazás ára (online foglalást követően) 10 € / fő, az szállításért a sofőrnél kell fizetni az utazás megkezdése előtt.

A szállítást a TANAP Állami Erdészet saját költségén biztosítja, a szolgáltatás jelenleg még tesztüzemben működik. „Ezt elsősorban olyan lehetőségnek tekintjük, amellyel közelebb hozzuk a Tátra völgyeit azokhoz az emberekhez, akiknek egészségi állapota vagy egyéb fogyatékossága nem teszi lehetővé, hogy egyedül, saját erőből feljussanak ebbe a magasságba. Mivel évek óta igyekszünk megfelelni a Tátrában látogatók ilyen irányú kéréseinek, úgy döntöttünk, hogy a nyári szezonban felkínáljuk ezt a lehetőséget. Amennyiben a szolgáltatás sikeresnek bizonyul, akkor fontolóra vesszük annak kiterjesztését más helyekre is” – mondta Ján Marhefka, a TANAP Állami Erdők igazgatója.

Frissítés:
A TANAP június 21-től megszüntette az előzetes időpont foglalást. Ahogy a honlapjukon olvasható, 7:30-tól 15:00 óráig félóránként indulnak a mikrobuszok, egy 7 és egy 8 személyes autóval végzik a személyszállítást, melyre előzetesen már nem lehet foglalni. Bár ezt konkrétan nem írják, de véleményem szerint ez azt jelenti, hogy a mikrobuszokba történő felszállás érkezési sorrendben történik. (a szerk.)
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

26 megjegyzés:

 1. Érzek picinyke ellentmondást a hivatalos indokolás és a hegyivezetők és ügyfeleik számára biztosított foglalás között. Érdekes dolog ez a környezetvédelem, valahogy az anyagi érdek mindig felülírja. Nehogy már, az igényes turistának és a vezetőjének oda vissza még négy órát gyalogolnia is kelljen. Majd lesz terepjáró a Zöld tóhoz is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez nem teljesen újdonság. Eddig is volt transzfer a Sziléziai házhoz, amit az ott megszálló ügyfelek vehettek igénybe. Tehát a Gerlachra túrázók vezetővel, mivel ezek az emberek általában itt szállnak meg amúgyis. Nekik eddig is volt autózás. Amúgy aki már ment oda föl gyalog teljes hegymászó felszereléssel az tudja mennyi energiát és időt vesz el.

   Törlés
  2. Én már a Tarajkai siklót sem használom, persze mindenki a saját elvei szerint járhatja a hegyeket. Nem tartom elvesztegetett időnek és energiának az így megtett szakaszokat, elfogadom a túrákat a hagyományos útvonalaikkal és igyekszem a képességeimhez igazítani a vállalásaimat.
   Előbb-utóbb biztosan lesz terepjáró transzfer a Zöld-tóhoz, hisz a piaci érdekek felülírják a természetvédelem érdekeit, sajnos.

   Törlés
  3. Igen, a hegymászás már csak ilyen, energia és idő igényes. Volt egy ember Göran Kropp, aki úgy mászta meg az Everestet, hogy a teljes cuccával Svédországból elbiciklizett Nepálba, majd sherpa és oxigén nélkül felment, és utána haza bringázott. Ehhez képest nem tűnik nagy vállalásnak az a 2-2 óra gyaloglás.

   Törlés
  4. Szerintem is, menjen mindenki felvonóval meg helikopterrel a csúcsra, az nem vesz el a drága időnkből meg energiánkból XD ...egyébként sokaknak megoldás lenne erre a bivakolás, de azért ugye nem lehet pénzt kérni, inkább tiltsuk be...a Tátra már kezd egy ilyen logisztikai vállalkozássá válni: hogyan vigyünk fel minél gyorsabban minél több embert a hegyekbe, ott költsenek minél többet, aztán gyorsan tereljük le őket, hogy jöhessen a következő turnus...

   Törlés
 2. Pontosan ide készülünk a nyáron, nekem ez kapóra jön, de "az szállításért a sofőrnél kell fizetni az utazás megkezdése előtt" nem helytálló információ, mert teszteltem a foglalási rendszert és előre kell fizetni, bankkártyával.

  VálaszTörlés
 3. A szokásos TANAP-os vakítás... Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud feljutni, az merre fog túrázni ha felért? Egyébként pedig ennél a magasságnál (1676 m)magasabbra fel lehet jutni felvonókkal(Solisko mház, Kőpataki tó, Lomnici nyereg, Lomnici csúcs, Gáspár csúcs.) Lassan 20 éve, hogy egy lengyel nyerges átkelés során a Hosszú tó környékén kificamodott a feleségem bokája, leértünk a házhoz, ahol a ház személyzete készségesen levitt minket a terepjárójukkal. Külön nem kellett fizetni, becsületkassza szerűen működött a dolog. Amíg várakoztunk a kocsiban, hogy bepakolják az üres rekeszeket, észrevettük, hogy a pohártartó tele volt aprópénzzel,persze mi is dobtunk bele. Akkor még nem számított a profit maximalizálás. Igaz, akkor még nem volt 10 éves sem Szlovákia és a kapitalizmus.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Felkai-tó környékén történhetett a ficam és a Sziléziai-háztól szállíthattak le, a Hosszú-tótól terepjáróval semmiképp.

   Törlés
  2. Lengyel oldalról indultunk Javorinából a Lengyel nyergen át, majd a felkai völgyi Hosszú tó mellett haladtunk el (a Virágoskert előtt), amikor a ficamodás bekövetkezett és úgy értünk le a Sziléziai házhoz mintegy 3 óra alatt. Ha a Felkai tónál szenvedünk balesetet, az 5 perc lett volna. És nem a Nagy-tarpatak-völgyi Hosszútavi menedékházról beszéltem.

   Törlés
  3. Köszönöm, hogy további részleteket is megosztottál, számomra a korábbi félreérthető volt.

   Törlés
 4. a „Rezervácia prepravynem találom a honlapon. A regisztrálási lehetőséget.

  VálaszTörlés
 5. A hegy mindenkié. Azt gondolom nem szabad elvenni az élményt azoktól sem, akik fizikailag képtelenek arra, hogy eljussanak ide. Ez azért nagyon más élmény, mint a Csorba tónál sétálni. Azoknak is segítség lehet, aki időben lerövidíti ezzel a túrát így adott esetben 1-2 éjszaka szállást meg tud spórolni. Van akinek nincs lehetősége egész heteket a hegyen tölteni. Kellenek ezek a szolgáltatások. Természetesen vigyázni kell a természetre, és én lennék a legszomorúbb, ha minden csúcsra felvonó vinne, de ki kell választani 1-2 helyet, ahová azok is eljuthatnak, akiknek másképp erre nincs lehetőségük. Ennek meg kell kérni az árát (ezzel kordában lehet tartani az érdeklődést), és a bevételt a természet védelmére kell fordítani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. így van. 30-40 évesen még nem gondoltam volna, hogy lesz idő, hogy nehezen bírom a menést. mostanra odalett a térdem, és bizony alkalomadtán nagy segítség lesz a szolgáltatás... azt, hogy többet ne menjek, nem tudom elképzelni, de a teljesítménnyel már sajnos baj van, és ahogy írod, a hegy mindenkié. a nagyképű okoskodóknak üzenem, hogy (remélhetőleg) lesznek ők is idősek, és higgyék el, a porc mindenkinél kopik :)

   Törlés
 6. Újabb frissítés: 07.19.-től további tájékoztatásig szünetel a szállítás.
  "POZOR ZMENA
  od 19.07.2021 do odvolania je PREPRAVA na Sliezsky dom POZASTAVENÁ !!"

  VálaszTörlés
 7. Poprádi tóhoz van ilyen lehetőség?

  VálaszTörlés
 8. Úgy tudom, szerencsére nincs. Ha foglalsz a házban szállást, akkor korlátozott számban lehet kocsit-rendszámot - regisztrálni. A kapott engedély birtokában az érekezés napján felmehetsz, és a távozás napján lejöhetsz. Télen még macerásabb, mert ilyenkor a hó miatt gyakorlatilag egyirányú az út, persze hol erre, hol arra.

  VálaszTörlés
 9. Tisztelt Turistatársak!
  A chata Plesnivechez(Gyopáros) fel lehet menni autóval?
  Erno

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hm. Turista térképre esetleg már ránéztél :)? Feltételezem nem, mert, akkor nem kérdeznél ilyet :). Pl: https://mapy.dennikn.sk/ oldalt válaszd ki -vysoké tatry - és nagyits

   Törlés
 10. Nastavenie mapyban kapcsold ki a Turistické chodnikyt és meglátod, hogy szilárd út nem vezet fel a házhoz. Térképet feltételezem tudsz olvasni :).

  VálaszTörlés
 11. Mit lehet tudni? 22 nyarán lesz kisbusz a Sz.házhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Sziléziai ház honlapján egyelőre nincs hír erről, az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: https://sliezskydom.sk/kontakt/

   Törlés
 12. Ugyanezt kérdem én is!? Lesz kisbusz? Nem lesz!? Ki tudja?

  VálaszTörlés
 13. Ma voltam ott, nincs semmiféle kisbusz. Egy számot felhívtam de csak vezetett túrák esetén van transzfer.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...