2021. június 11., péntek

Új szolgáltatás – mikrobusz közlekedik a Sziléziai-házhoz

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu) a turisták igényeit kielégítve új szolgáltatással várja a nemzeti parkba érkező látogatókat. A TANAP 2021. június 2-től lehetőséget kínál az érdeklődőknek a Sziléziai-ház (Sliezsky dom, 1670 m) mikrobusszal történő elérésére. A TANAP honlapján a „
Rezervácia prepravy” oldalon bárki időpontot „foglalhat” a Tátraszéplak (Tartanská Polianka) feletti parkolóból a Felkai-völgyben (Velická dolina) található Sziléziai-ház hegyi szállodához közlekedő mikrobuszokra, amely számos érdekes túra kiindulópontja. A szállítást jelenleg két mikrobusz biztosítja rendszeres, többnyire félórás időközönként, 7:00 és 18:00 óra között, a hegyivezetők és ügyfeleik pedig 4:30 és 6:45 között foglalhatnak időpontot. Az utazás ára (online foglalást követően) 10 € / fő, az szállításért a sofőrnél kell fizetni az utazás megkezdése előtt.

A szállítást a TANAP Állami Erdészet saját költségén biztosítja, a szolgáltatás jelenleg még tesztüzemben működik. „Ezt elsősorban olyan lehetőségnek tekintjük, amellyel közelebb hozzuk a Tátra völgyeit azokhoz az emberekhez, akiknek egészségi állapota vagy egyéb fogyatékossága nem teszi lehetővé, hogy egyedül, saját erőből feljussanak ebbe a magasságba. Mivel évek óta igyekszünk megfelelni a Tátrában látogatók ilyen irányú kéréseinek, úgy döntöttünk, hogy a nyári szezonban felkínáljuk ezt a lehetőséget. Amennyiben a szolgáltatás sikeresnek bizonyul, akkor fontolóra vesszük annak kiterjesztését más helyekre is” – mondta Ján Marhefka, a TANAP Állami Erdők igazgatója.
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

4 megjegyzés:

 1. Érzek picinyke ellentmondást a hivatalos indokolás és a hegyivezetők és ügyfeleik számára biztosított foglalás között. Érdekes dolog ez a környezetvédelem, valahogy az anyagi érdek mindig felülírja. Nehogy már, az igényes turistának és a vezetőjének oda vissza még négy órát gyalogolnia is kelljen. Majd lesz terepjáró a Zöld tóhoz is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez nem teljesen újdonság. Eddig is volt transzfer a Sziléziai házhoz, amit az ott megszálló ügyfelek vehettek igénybe. Tehát a Gerlachra túrázók vezetővel, mivel ezek az emberek általában itt szállnak meg amúgyis. Nekik eddig is volt autózás. Amúgy aki már ment oda föl gyalog teljes hegymászó felszereléssel az tudja mennyi energiát és időt vesz el.

   Törlés
  2. Én már a Tarajkai siklót sem használom, persze mindenki a saját elvei szerint járhatja a hegyeket. Nem tartom elvesztegetett időnek és energiának az így megtett szakaszokat, elfogadom a túrákat a hagyományos útvonalaikkal és igyekszem a képességeimhez igazítani a vállalásaimat.
   Előbb-utóbb biztosan lesz terepjáró transzfer a Zöld-tóhoz, hisz a piaci érdekek felülírják a természetvédelem érdekeit, sajnos.

   Törlés
 2. Pontosan ide készülünk a nyáron, nekem ez kapóra jön, de "az szállításért a sofőrnél kell fizetni az utazás megkezdése előtt" nem helytálló információ, mert teszteltem a foglalási rendszert és előre kell fizetni, bankkártyával.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...