2021. május 4., kedd

A természetvédők elaltattak egy anyamedvét és kölykét a Sziléziai-háznál

Az állami természetvédelmi hivatal munkatársai hétfőre virradó éjszaka elaltattak két medvét – egy nőstényt és az egyik kölykét – a Sziléziai-ház (Sliezsky dom) parkolójának feljárója közelében. Ahogy azt Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója elmondta, a medvéket nem lőtték le. A barnamedve-intervenciós csapat először kábítószeres lövedékkel elkábította őket, majd végleg elaltatta őket, további két medvebocs az erdőbe menekült.
A természetvédők már egy éve követik az anyamedvét és kölykeit, akik rendszeresen látogatták a Tátravárosban (Vysoké Tatry) található, nem medvebiztos konténereket. A nőstény medve tavaly novemberben betört egy Felsőtátrafüredi (Horný Smokovec) cukrászdába. „A medvék téli álmot aludtak, de tavasz óta ugyanazt folytatják, mint ősszel. A nőstény így táplálkozik, és a kölyköket is megtanította arra, hogy így szerezzenek táplálékot. A kölykök hamar megszokták ezt, ezért a medvecsalád veszélyt jelentett az emberre, sűrűn megfordultak a tátrai települések belterületén, ezért döntöttek az elaltatásuk mellett” – indokolta az elaltatás okát a TANAP Igazgatóság igazgatója.

A fennmaradó két kölyköt továbbra is figyelik a természetvédők, Majko szerint ők nem jelentenek kockázatot az emberre nézve. Ha azonban visszatérnek, és folytatnák megszokott életmódjukat, a beavatkozó csoportnak valószínűleg újra be kellene avatkoznia. „Sajnáljuk, senki sem örül, hogy ez így történt. Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy miért viselkedett így a medve, és mi, emberek hol rontottuk el” – jegyezte meg Majko.
„Ezek az egyedek az emberrel történt találkozás során nem mutatkoztak ijedősnek – a fénnyel, zajjal, riasztó lövedékkel, pirotechnikával és paintball lövedékkel történő riasztásra sem reagáltak. A bevetési csapat hosszú ideje tartó, és ismételt igyekezete, az összes elérhető eszköz és módszer alkalmazása után a medvék továbbra is látogatták a lakott területeket, ami valós veszélyt jelentett a látogatókra és a helyi lakosságra nézve” – áll a természetvédelmi hivatal indoklásában. A medvéket a közlemény szerint először mozgásképtelenné tették, majd végleg elaltatták, azt azonban közölték, hogy a medvék megölését szélsőséges megoldásnak tartják.
A TANAP igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Tátrában a medvék számára nagy vonzerőt jelentenek a nyitott és nem medvebiztos hulladéktárolók, jelen esetben például a Sziléziai-ház közelében található két nagy befogadóképességű konténer csábította őket.
Bár Tátravárosban a közelmúltban több olyan konténerállomást építettek, ami megszüntette a problémát, még mindig vannak olyan helyek, ahol a medvék hozzáférhetnek a szeméthez.

20 megjegyzés:

 1. Az ember ismét Isten és ismét lecsap! Természetvédőnek valják magukat azok, akik állatokat ölnek? A sziléziai-ház miért nem biztosít medvebiztos konténert? Az ember teljesen kiszorítja a medvepopulációt az élőhelyéről! Mélységesen szégyeljék magukat!

  VálaszTörlés
 2. Azt gondolom a túristák által ott hagyott pénzből simán lehetett volna medvebiztos konténert gyártani, lehet,hogy egy lakat is megteszi? Miért nem telepítették át őket? Felháborító!

  VálaszTörlés
 3. Rohadjatok meg! Titeket is ugyanígy kéne elaltatni. Mintha nem lett volna más megoldás. Soha többet nem megyünk a Tátrába! Üdv: szomszédság.

  VálaszTörlés
 4. Én sajnálom a medvéket, de ha egy állat elveszti a természetes félelmét az emberekkel szemben csak idő kérdése, hogy baleste legyen belőle. Alapvető probléma az, hogy túl sok ember él a földön és a környezetüket folyamatosan átalakítják, ezáltal erősen leszűkült a medvék élőhelye. Könnyű ítélkezni ilyen esetekben, de attól még szeretünk kényelmesen élni, kocsival járni, elektromos áramot használni, a polcról levenni az élelmiszert stb.

  VálaszTörlés
 5. Tavaly a Rysy felé levő úton is sok ember volt. Azok közül is el lehetett volna altatni néhányat. Veszélyt jelentettek úgy általában.

  VálaszTörlés
 6. Elpusztítottak egy anyamedvét és a kölykét, mert okosabbak voltak mint a természetvédő bundába bújt kapzsi emberek.
  Javaslom bojkottáljuk a Sziléziai-házat, talán észbe kapnak és változtatnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! egyetértek, én ezek után be nem teszem oda a lábam!!

   Törlés
  2. Ez nem lesz túl nehéz, mert ez már csak a nevében Sziléziai ház, valójában egy wellness szálloda.

   Törlés
 7. Elpusztítottak egy anyamedvét és a kölykét, mert okosabbak voltak mint a természetvédő bundába bújt kapzsi emberek.
  Javaslom bojkottáljuk a Sziléziai-házat, talán észbe kapnak és változtatnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Egyetértek, én és a barátaim, családom sem fogja többé betenni a lábát!

   Törlés
 8. Ecce homo!Ez nem az első eset a Tátrában, hogy embercentrikus világunkban csak úgy simán kényelmi szempontok alapján kioltják ártatlan, egészséges vadállatok életét, mert azok a saját természetes élőhelyükön tartózkodva "veszélyeztetik" és "megzavarják" a természetet gátlástalanul kihasználó, végtelenségig felforgató és a vadonban mesterséges urbanizált kényelmi körülményeket teremtő, alázat és istenfélelem nélküli, mohó, egoista, tudatlan, élvezethajhász embereket a szórakozásaikban és nyereségvágyaik kielégítésében. Egyre több luxusszálloda tornyosul manapság a Magas-Tátra alatti körúton és a régi menedékházak is már csak nevükben azok, hanem közönséges vendéglátóipari egységek, luxushotelek, mint amilyen a Sziléziai ház is vagy éttermek és kocsmák tele dorbézoló részegekkel, akiknek messze sírva semmi köze a hegymászáshoz. Régen a menedékházak valódi menedékként szolgáltak a fáradt vándor számára, nem volt bennük luxusfürdőszoba, központi fűtés, szauna, meg jacuzzi, 8 fogásos vacsorával, tiszta ágyneművel, meg személyzettel. Valójában undorító az egész, amit az emberiség művel a Természetanyával és azok ártatlan lényeivel! És annyira fájdalmas ilyen megdöbbentő tragédiákról híreket hallani, hogy, bár a Magas-Tátra kedvenc hegységeim egyike, de már egyáltalán nincs kedvem odamenni, tudván azt, hogy milyen áron lehetünk ott. Nem vagyok hajlandó ehhez hozzájárulni 1 Euróval sem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én odaballagok és a kilincsükre akasztok két véres plüss macit, Wachter Jenő emléktáblájánál is gyújtok mécsest, ha a Szimbolikus temetőben járok.

   Törlés
 9. Jobb is, ha ez a sok mérges és embergyűlölő kommentelő nem jön a Tátrába. Nyugalom lesz, csend és béke, a tolakodó medvéket meg úgyis lelövik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen! Nem embergyűlölő mondatok ezek, ha figyelmesen elolvasta a fentieket. Ha Ön azt gondolja, hogy az ember felsőbbrendű lény az állatoknál és a természetnél, Önnek nem kellene betennie a lábát sem a Tátrába, sem semmilyen helyre ahol élőlények élnek. Jobb lenne ha az ilyen típusú emberek ott maradnának a kis bezárt lakásukban. Csend és béke alapból lenne a természetben, ha a nyerészkedő és ostoba emberek nem pusztítanák a saját környezetünket!

   Törlés
 10. Kedves állatszerető és állattisztelő barátok, túrázók és mindenki, aki egyetért! Kérlek írjátok alá a petíciót! Köszönöm! Anita link: https://www.peticiok.com/szolalj_fel_az_ertelmetlen_medve_gyilkossagok_miatt_a_tatraban?fbclid=IwAR0iB_InUzxiPoyfuu1zdxtut69m67PBFjk5dPj2jyOIDUbhbIyiRHEv4gk

  VálaszTörlés
 11. Elég pontosan leírják, hogy miért így döntöttek. Egyre több helyen történik erdészeti dolgozókat vagy sima gyalogos turistákat ért medvetámadás.

  Egyébként más, ennél medvésebb nemzeti parkokban (Pl. Yosemite) sajnos hasonlóan kénytelenek eljárni. Ha meg vadzárlat lenne, akkor meg az lenne a baj. Vagy ha valakinek a gyerekét kapná szét egy medve, mint Foxi a lábtörlőt, akkor meg azon menne az őrjöngés.

  Erdélyben ugyanez a probléma.

  Akik pedig most azon mesterkednek, hogy ebből politikát barkácsoljanak, szálljanak magukba és gondolkozzanak hogy épp most mi történik a Fertő-tónál, és milyen kiállításra készül az Agancskapu.

  Ha képesek bármilyen objektív gondolat megfogalmazására.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne hasonlítsuk a Magas-Tátrát a Yosemite-hez, 1980. óta járom a Tátrákat :)), a legközelebbi medve látomásom kb. 800 méterre a völgy túloldalán volt. Hosszú évek óta töltök éjszakákat kövek alatt a felsőbb régiókban, de rókákon és persze zergéken( imádom őket ) a mormoták füttyei a társaim. A téli álom után 1500 méter alatt a lakott helyeken táplálkoznak 2-3 hétig, majd eltűnnek a természetes életterükben.
   Sokkal több türelemmel tartozunk, mert mi vagyunk betolakodók, kirablói az életterüknek.
   A Fertő-tó és a Vadászati Világkiállítás felemlegetése nem szolgál legitimációval e gaztettekre, rossz propaganda összemosni ezeket!

   Törlés
  2. Úgy mégis mit keresne egy medve fenn a kövek között?

   Törlés
  3. Szegény medvecsaládnak az lett a tragédiája, hogy a harmadik hullám lecsengése és a nyitás előtt ott keresgéltek a Sliezky Dom-nál (szándékosan nem Sziléziai ház), a primitív szlovák erdész/vadász pedig kilőtte őket, mert rontották volna a forgalmat. Az előttem szólókkal egyetértve, az ember foglalja el a vadállat élőhelyét, nem fordítva. Amiért azonban ez egy teljesen értelmetlen, bunkó, primitív megoldás, volt, véleményem szerint az, hogy a medvecsaládot el kellett volna kábítani és olyan állatkerteknek, vadasparkoknak átadni, akik szívesen befogadnák,vagy éppen (sic!) Magyarországra áttelepíteni, ahol alig van medve és lenne élettere. De a lengyel oldalon ott van a Csendes völgy, ami medve rezervátum, oda a legegyszerűbb lett volna átvinni. Inkább kilövi a szlovák is és a román is..... Ja, és így a másik két bocsot is lassú halálba küldték. Én is 15 éve járok a Tátrába, még a Fehértavi hiányzik a turisták által mászható csúcsok közül, remélem meglesz, mielőtt kabinos felvonóval elérhetővé válik...utána viszont Erdély felé kell menni, ott még van 30 év lemaradás a turisták javára.

   Törlés
  4. Nem "primitív szlovák erdész/vadász" lőtte ki a medvéket, tették ezt az állami természetvédelmi hivatal munkatársai. Nincs szükség mesét szőni e
   pusztítás köré. Ezek az egyedek tanultak, alkalmazkodtak és a legszűkösebb időszakban ( téli álomból ébredve ) az élelemszerzés legkézenfekvőbb módjait választották. A természetvédő bundába bújt gyilkosok visszafelé lépkednek az evolúcióban, sajnos.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...