2021. március 10., szerda

Megérkezett Poprádra az új kétéltű villamos motorvonat első kocsija

Ahogy az
iho.hu oldalon olvashattuk, már január közepén megérkezett Poprádra Bibircs, az első kétéltű villamos motorvonat, amely egyben fogaskerekű is. A Szlovák Vasúttársaság (ŽSSK) összesen öt szerelvényt vásárolt a svájci Stadler cégtől, amelyek a Fogaskerekű Vasúton és a Tátrai Villamos Vasúton egyaránt tudnak majd közlekedni.
A XX. század hetvenes éveiből származó "zsubacskát" nyugdíjazzák, az már csak különjáratként, ünnepi alkalmakkor közlekedik majd. A vasúttársaság már korábban versenypályázatot hirdetett az új szerelvények elnevezésére és a grafikai formatervezésükre. A versenyben kevésbé ismert tátrai hegycsúcsok (Ganek, Kostolík, Stredohrot, Bradavica, Vysoká) kapták a legtöbb szavazatot, így érkezett meg elsőként a Bibircs (Bradavica).

A ŽSSK 2018 nyarán hirdetett versenypályázatot öt villamos motorvonat plusz egy többcélú mozdony megvásárlására. A tendert a Stadler nyerte, amely 2022-ig 38 millió 801 ezer 691 euróért szállítja le a megrendelt szerelvényeket. Az új szerelvények el lesznek látva légkondicionálóval, hálózati csatlakozóval, automatikus utasszámlálóval, ezeken kívül Wi-Fi és kamerarendszer működik bennük. A vonatban 91 ülőhely, plusz két mozgáskorlátozottak számára rendelkezésre álló ülőhely található, ezen kívül 88 álló utas is kényelmesen elfér. Maximális sebességük 80 km/h, a legnagyobb előnyük, hogy a fogaskerekű vasút és a villamos vasút vonalán is tudnak közlekedni. A karbantartási célokra szánt mozdony villamos- és dízelmeghajtással egyaránt képes üzemelni, a dízel erőforrás megfelel az Euro IIIB emissziós előírásoknak. A járműveket a Stadler úgy alakítja ki, hogy azok elé télen hómarót lehessen rögzíteni. A gépeket távirányítással is lehet majd vezérelni.
Az új kétéltű motorvonat gond nélkül megérkezett Poprádra, a ŽSSK sajtóosztálya január végén már a fogasvillamos belső teréről, a vasúttársaság jelenlegi formatervezési kézikönyve szerint megalkotott utastérről készített fotókkal is megörvendeztette az érdeklődőket.
A magas-tátrai fogaskerekű vasút teljeskörű felújítása 2020. július 6-án kezdődött, azóta Csorba és Csorbató állomások között pótlóbuszok közlekednek. Ahogy lassan érkeznek az új fogasvillamosok Poprádra, úgy halad a fogaskerekű pálya felújítása. A munkálatok várhatóan a tervezettnél hosszabbra nyúlnak, mivel a vasúti pályát felújító munkások ősz végén nem várt problémába ütköztek, nehézségek adódtak ugyanis a munkagépeknek a munkavégzési területre való bejutásával, hiszen a fogaskerekű vasút pályája a Tátrai Nemzeti Park területén halad.


A jelenlegi tervek szerint a pálya felújításával májusra készülnek el, és várhatóan abban a hónapban, még a nyári főszezon (ha lesz ilyen) előtt forgalomba állhatnak az új fogasvillamosok.   
Forrás és fotók: https://iho.hu; https://iho.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...