2019. május 8., szerda

Futórekordok a Tátrában

A legtöbb embernek elég egyszerűen, túrázva feljutni a tátrai csúcsokra. Egyre népszerűbbé válik azonban a hegyi futás, amely meglehetősen jó kondíciót és kitartást igényel az erre vállalkozó sportemberektől. A Tátrában az év során számos hegyi futóverseny kerül megrendezésre. Ezeken a legjobbak megpróbálják megdönteni a rekordokat, és a bakancsos turisták számára elképzelhetetlen tempóban leküzdeni a hegyi terepeket.
Az egyik legnagyobb tekintélyű kihívás, a Nagy Tátra-korona (Wielka Korona Tatr) leküzdése nem könnyű feladat. Ez a sorozat magában foglalja a Tátra 14 legmagasabb, illetve legnagyobb tekintélynek örvendő csúcsát. Mindegyik magassága meghaladja a 3000 lábat, vagyis a 2438 m-t, és valamennyi a Tátra szlovák oldalán található. Ezek közé tartozik pl. a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít), a Lomnici-csúcs (Lomnický štít), a Kriván (Kriváň) és a Tengerszem-csúcs (Rysy). A 14 csúcs egy menetben történő végigjárásának rekordját jelenleg Alicja Paszczak tartja, aki ezt 49 óra 15 perc alatt teljesítette, közben 85 km-t és 9500 m szintkülönbséget küzdött le. Az előző rekordot – melyet Piotr Orawiechez tartott 60 óra 41 perccel – több mint 11 órával javította meg.

2018 májusában megdöntötték a Nyugati-Tátra főgerincén történő futás rekordját. Ez Wojciech Czarny nevéhez fűződik, aki még tavaly augusztusban tragikusan meghalt a Hincó-tavi-torony (Hińczowa Turnia) közelében. Wojciech a 44 km-es útvonalat, több mint 5400 m szintkülönbséggel 9 óra 59 perc alatt tette meg, közben 29 csúcsot érintett.
Egy másik futóverseny a Tátrában az Alpin Sport „Tatrzański Bieg Pod Górę” versenye, vagyis futás a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch). Az útvonal 8,5 km hosszú, a szintkülönbség 1072 m, ennek rekordját 2017 októbere óta Andrzej Długosz tartjam aki 48 perc alatt ért fel a csúcsra.
A Sas utat (Orla Perć) leggyorsabban Filip Babicz járta végig, ehhez neki 1 óra 4 percre volt szüksége. A Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska) a Tengerszem-csúcsig (Rysy) vezető turistautat leggyorsabban Piotr Łobodziński tette meg, ez 1 órát és 32 percet vett igénybe.

3 megjegyzés:

 1. Akkor ez mos, hogy is van? Mászni nem lehet csak vezetővel jó párra ezek közül a csúcsokra, de futni igen. Biztos futott velük a egy vezető. Vicc ez az ország.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jogos és elgondolkodtató.

   Törlés
  2. "A vicc ez az ország" szerintem túlzás, a Magas-Tátrát felügyelő, uraló bürokrácia és átgondolatlan szabályrendszer már annál inkább.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...