Fagyos éjszaka a Krivánon, egy profi fotós szemével Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/03/15
Hirdetés
Peter Lengyel fotós úgy ismeri a Krivánt (Kriváň, 2494 m), mint a saját tenyerét. Liptószentmiklósról (Liptovský Mikuláš) származik, így sokszor megmászta már ezt a csúcsot. Múlt év februárban azonban úgy döntött, hogy a csaknem két és fél ezer méter magas csúcson tölt egy éjszaka, hogy megpróbálja megörökíteni a fagyos reggel szépségeit. „Kíváncsi voltam, hogy milyen érzés felébredni a csúcson, megkezdeni egy új napot, és úgy látni a világot, ahogy csak a Kriván látja” – mondta a fotós.
A merész túrára két barátjával indult, akik korábban soha nem voltak még a Krivánon. Együtt győzték le a fagyot, a jeget és az erős szélet, amíg végül elérték a csúcsot. A Kriván-nyeregben (Daxnerovo sedlo), néhány száz méterrel a csúcs alatt a trió úgy döntött, hogy nem folytatja a túrát. A hőmérséklet -20 °C alá csökkent, a fejlámpák csak kb. tíz méterre világítottak, és mindenfelé erős szél fújt.

Annak ellenére, hogy egy nap alatt terveztek feljutni a csúcsra, végül úgy döntöttek, hogy egy kicsit alacsonyabban töltik az éjszakát, és ideiglenes menedéket ástak a hóban. Reggel azonban hihetetlen panoráma volt a jutalmuk. „A szél teljesen elcsendesedett, és abszolút csend volt körülöttünk. A fejünk felett sötét felhőket láttunk, amelyek körül ölelték a csúcsot. Alattunk hatalmas felhőóceán, melyet a hajnali fények meleg tónusai borítanak. Abszolút béke, fenséges csend, teljes nyugalom” – állapította meg Peter Lengyel.








Forrás és további fotók: https://dromedar.zoznam.sk

Hirdetés
Hirdetés