2019. március 15., péntek

Fagyos éjszaka a Krivánon, egy profi fotós szemével

Peter Lengyel fotós úgy ismeri a Krivánt (Kriváň, 2494 m), mint a saját tenyerét. Liptószentmiklósról (Liptovský Mikuláš) származik, így sokszor megmászta már ezt a csúcsot. Múlt év februárban azonban úgy döntött, hogy a csaknem két és fél ezer méter magas csúcson tölt egy éjszaka, hogy megpróbálja megörökíteni a fagyos reggel szépségeit. „Kíváncsi voltam, hogy milyen érzés felébredni a csúcson, megkezdeni egy új napot, és úgy látni a világot, ahogy csak a Kriván látja” – mondta a fotós.
A merész túrára két barátjával indult, akik korábban soha nem voltak még a Krivánon. Együtt győzték le a fagyot, a jeget és az erős szélet, amíg végül elérték a csúcsot. A Kriván-nyeregben (Daxnerovo sedlo), néhány száz méterrel a csúcs alatt a trió úgy döntött, hogy nem folytatja a túrát. A hőmérséklet -20 °C alá csökkent, a fejlámpák csak kb. tíz méterre világítottak, és mindenfelé erős szél fújt.

Annak ellenére, hogy egy nap alatt terveztek feljutni a csúcsra, végül úgy döntöttek, hogy egy kicsit alacsonyabban töltik az éjszakát, és ideiglenes menedéket ástak a hóban. Reggel azonban hihetetlen panoráma volt a jutalmuk. „A szél teljesen elcsendesedett, és abszolút csend volt körülöttünk. A fejünk felett sötét felhőket láttunk, amelyek körül ölelték a csúcsot. Alattunk hatalmas felhőóceán, melyet a hajnali fények meleg tónusai borítanak. Abszolút béke, fenséges csend, teljes nyugalom” – állapította meg Peter Lengyel.
Forrás és további fotók: https://dromedar.zoznam.sk

4 megjegyzés:

 1. Valaki elmagyarázná nekem hogy a profi fotósoknak miért szabad a Tátrában bivakolni, de a hétköznapi hegymászóknak/túristáknak nem? Tudtommal a bivakolás általánosan tilos a TANAP területén. Nem rég pont erről volt itt egy cikk hogy a bivakolásról készült képek alapján utólag büntettek meg valakit. Vagy talán egy ilyen vállalkozásra lehet külön engedélyt kérni a nemzeti parktól? Ezt erősen kétlem. Pont az ilyen esetektől szokott a kívülálló ember elbizonytalanodni hogy akkor most mit lehet és mit nem. Amúgy szép fotók készültek és egyet értek azzal hogy ilyet csak így tud készíteni az ember.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A profi fotósoknak sem szabad a Tátrában bivakolni, kivéve, ha van erre külön engedélyük a nemzeti parktól. Hogy ezt ki és milyen feltételekkel kaphatja meg, az nem nyilvános, de gyanítom, hogy a legtöbb profi fotós ugyanúgy illegálisan bivakol a Tátrában, mint sok más turista. Ezt hivatalosan továbbra sem lehet, egy ilyen túrában bármikor benne van a büntetés veszélye.

   Törlés
 2. Sziasztok!
  Egyet értek az írottakkal, Egy
  ... százat csinál. Pakolom a hátizsákot, kőrtelefon, indulunk is. ��

  VálaszTörlés
 3. Sajnos pénzért mindent lehet. Jó pár szlovákkal beszéltünk már akik korrupciót hozták fel egy nagy problémának az országukban. TANAP szabályai ráadásul erre pont alkalmasak...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...