2019. január 30., szerda

Súlyos lavinabaleset a Tengerszem-csúcs alatt

Hat embert sodort el az a lavina, amely ma délelőtt zúdult le a Lengyel-Tátrában, a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) ügyeletét szemtanúk tájékoztatták az esetről, és már a bejelentés idején fennállt a gyanú, hogy emberek lehetnek a hó alatt. Ahogy Jan Krzysztof, a TOPR vezetője elmondta, a lavina hat embert sodort magával, de csak ötöt temetett részben maga alá. „Senkit nem temetette teljesen maga alá a hó. Négy sérültet helikopterrel a zakopanei kórházba szállítottak, közülük a legsúlyosabb állapotban lévő sérültet később a Légimentő Szolgálat helikoptere a krakkói kórházba szállította. Az ötödik érintettet, aki nem szenvedett súlyos sérüléseket, a helikopter a Halastavi menedékházhoz vitte, ahonnan mentőautóval szállították tovább. A hatodik turista nem szenvedett sérülést, ő a saját erejéből ereszkedett le a hegyről” – mondta a TOPR vezetője. Két súlyos állapotban lévő sérültet, valamint azt a személyt, aki saját erejéből ki tudta magát ásni a hó alól, a zakopanei kórházban ápolják, egy másik súlyos sérültet pedig már átszállítottak a nowy targi kórházba.

A turisták nem egy csoportban tartottak a csúcs felé, a lavina elindulásának idején két páros és két egyéni turista tartózkodott a csúcsra vezető hegyoldalon, rajtuk kívül más nem volt a területen. Az érintettek nem a nyári út nyomvonalát követték felfelé. A hegyimentők azt is elmondták, hogy három turista, akik valószínűleg maguk indították el a lavinát, kb. 30 m-rel az ún. Nyereg (Przełączką) alatt, kb. 2400 méter magasságban jártak, a következők kb. 150 méterrel alattuk, a legutolsó pedig további 40-50 m-rel lejjebb. Mindannyian abban a vályúban tartózkodtak, amelyen keresztül a legtöbbet használt téli útvonal vezet a csúcsra.
A lavina néhány száz métert sodorta magával a turistákat a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) felé, a hótömeg csúszása kb. 1700 méter magasságban állt meg. Többszörös szervsérüléseket, végtagsérüléseket és zúzódásokat szenvedtek. A TOPR vezetője úgy becsülte, hogy a Tátrában megszokottakhoz képest egy kisebb lavina sodorta el a turistákat.
A Lengyel-Tátrában jelenleg kettes fokozatú lavinaveszély van érvényben, melyet sokan nem vesznek túl komolyan, és figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést, hogy a legtöbb lavinabaleset kettes fokozatú lavinaveszély idején történik.
Itt jegyzem meg, hogy a lengyel közszolgálati televízióra hivatkozva szinte minden magyar elektronikus média beszámol a balesetről. Ezekben a tudósításokban azonban tévesen (és ez ebben az esetben rendkívül jelentős tévedésnek számít…) négyes fokozatú lavinaveszélyről írnak.2 megjegyzés:

 1. Tanulsag? Vagy immar ezen a forumon is a rettegest probaljak belecsempeszni a tudatalattinkba? Szerintem a folyamatos tragefia hiradoval csak azt erik el, hogy az embernek a hegyekben eltoltott orom ideje is keseruseggel es felelemmel lesz terhes.

  VálaszTörlés
 2. Tiszteletben tartva a véleményed, én egészen másként látom a helyzetet. A hegyek az objektív és a szubjektív veszélyek miatt veszélyes terület. A balesetekről tudósítani és a körülményeket és a tanulságokat megismertetni hasznos.
  A fenti cikk ezt jól szolgálja, a Rysy-re vezető út köztudottan veszélyes ( én halálútnak nevezem ), a téli út lavina veszélyes, szinte végig egy vályúban vezet. A hegyen nagyon sok a hó, és a folyamatos havazások több rétegben halmozódtak fel, ill. egy részük már lavinák formájában lecsúszott, de bőven volt még fenn.
  Kettes lavina fokozatnál még nem számít őrültségnek téli túrára indulni, de ez az útvonal még partiban is szinte biztosíthatatlan és a vályúban ( kuloár ) tartózkodók számára kollektív veszély. Ez esetben is ez történt, a fönt indított lavina végigsöpört a vályúban és mindenkit elsodort. Óriási szerencse, hogy nem történt tragédia ( remélem a súlyos sérültek felépülnek ).
  A megfelelő felszerelés és téli tapasztalat mellett az útvonal választásnál mérlegelni kell a kinti körülményeket és az út népszerűségét, mert az fokozza a veszélyeket , mások hibái miatt is bajba juthatunk. A bajban segítsünk, aki bajba jutott nagyon kiszolgáltatott.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...