2018. december 27., csütörtök

Sokaknak meglepetést okoz, hogy a Halastó felé nincs világítás


A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) vezetője, Jan Krzysztof nemrégiben interjút adott egy lengyel weboldal újságírójának, melyben számos érdekes dolog szóba került. A hegyimentők vezetője megismételte az indokolatlan mentési műveletek fizetőssé tételével kapcsolatos álláspontját, valamint beszélt a nyári és téli mentési műveletek közötti különbségekről. Több aspektusból szóba kerültek a turisták, viselkedésük, a leggyakrabban elkövetett hibáik. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján sarkalatos kérdés a téli szezonban a Halastóhoz (Morskie Oko) kiránduló turisták.

„A probléma akkor kezdődik, amikor este besötétedik, és gyorsan lehűl a levegő, mert bár könnyű terepen vezető, de csaknem 8 km hosszú útról van szó. Ez együttesen néhány turista számára extrém körülményeknek számít. Természetesen amennyiben szükség van rá, segítünk a kisgyermekeknek és az időseknek, mások számára elegendő motivációt jelent a csoportot kísérő rendőrautó. Higgyék el, ezek az emberek tényleg meglepődtek, hogy miközben aszfaltúton sétáltak, ahol este besötétedett, nem volt utcai világítás. Ezt sokan megdöbbenve vették tudomásul, meglepődtek és a felelősöket keresték”. Jan Krzysztof figyelmezteti a turistákat, hogy közeledik az év végi ünnepek időszaka, melyek során az utóbbi években „bajba került” turisták minden alkalommal azzal riasztották a hegyimentőket, hogy rájuk sötétedett a Halastónál, ráadásul már a lovaskocsik sem közlekedtek.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

8 megjegyzés:

 1. Az efféle "túristákat" Ivan Baio szavaival lehet jellemezni: "ceprek".

  VálaszTörlés
 2. Hmm..a Halastavi turistaháznál talán nyitni kellene egy fejlámpaárusítást ...

  VálaszTörlés
 3. Mit jelent a "ceprek"?

  VálaszTörlés
 4. A Googleba beírva: "Ivan Baio : Mosoly a kötélen" minden kérdésre választ ad.

  VálaszTörlés
 5. Azért annyira nem naív elvárás, hogy közvilágítás is legyen, ha már aszfaltozott út van, belépőjeggyel, lovaskocsikkal, parkolóval, kivilágított menedékházzal. Messze van ez a természetközelitől.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 8 km másfél óra. Követi az aszfaltozott utat és lejut. Mi ebben annyira nehéz, hogy hegyimentőt, rendőrt kelljen hívni? Ha ennyire fél maradjon a házak között, nézze meg a napnyugta időpontját, induljon le időben. De őt már menteni kell mert rásötétedett és lehűlt az idő! Ezt a szolgáltatást én is fizetőssé tenném.

   Törlés
 6. Az után erdeklodnek megközelíthető e most a tó? Mennyire van tisztitva az út,van e lavina veszély és járnak e a lovaskocsi (azokról nem találtam árat sehol)?.
  Előre is köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyelőre le van zárva a tóhoz vezető út, sem gyalog, sem máshogy nem lehet felmenni.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...