2018. október 25., csütörtök

Magyar hegymászókat mentettek a Gerlachfalvi-csúcson


2018. október 22-én két magyar hegymászó kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét a Magas-Tátrában, akik a Gerlachfalvi-csúcsra (Gerlachovský štít) vezető útvonalon egy esés következtében súlyosan megsérültek. Az 50 és 18 éves mászópáros a Tátra legmagasabb csúcsára szeretett volna feljutni, de a hó és a jég által nehezített körülmények között nem találták meg a megfelelő útvonalat, ezért menet közben inkább a visszafordulás mellett döntöttek, majd ereszkedés közben balesetet szenvedtek. Zuhanásuk oka valószínűleg a biztosító eszközök nem megfelelő használata volt.
A hegyimentők a segélyhívás után helikopterrel repültek a helyszínre, ahonnan a súlyosabban sérült hegymászót az ótátrafüredi helikopter-leszállóhelyre szállították, ahol átadták az oda kiérkező mentőorvosnak, majd visszarepültek a könnyebben sérült hegymászóért, ezt követően pedig mindkét sérültet a poprádi kórházba szállították.

Az egyik résztvevő kiegészítése: az eset egyik résztvevője e-mailben leírta, hogy ereszkedés közben kiszakadt az ereszkedőstandjuk (egy nagyobb sziklatömb), ezért zuhantak le annak ellenére, hogy megfelelő felszereléssel rendelkeztek. A zuhanás után a Felkai-völgyben túrázó, és a saját hangjuk (mondjuk inkább úgy, kiabálásuk) visszhangjában „gyönyörködő” honfitársainktól próbáltak meg kiabálva, a nemzetközi segélyhívó jeleket használva segítséget kérni. A magyar turisták azonban ahelyett hogy segítettek vagy segítséget hívtak volna, random szavakat használva poénból visszakiabáltak nekik, és ráadásul még nevettek is rajtuk.

A szerkesztő megjegyzése: Úgy tűnik, a baleset szerencsére súlyosabb következmények nélkül végződött, viszont a bajba jutott, segítséget kérő hegymászókon nevetgélő, a völgyben ordibáló társaság miatt úgy gondolom, a szokásosnál is nagyobb figyelmet érdemel. Kíváncsi lennék, a segítséget nem hívó „tisztelt” honfitársaink mivel magyarázzák viselkedésüket, ami a hegyekben elfogadhatatlan, felháborító, és még sorolhatnám a jelzőket…
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

28 megjegyzés:

 1. Tapasztalt túrázó vagyok, (de nem hegymaszo) mégsem tudom, mik a nemzetközi veszély jelző hangok.
  Érdemes lenne ennek egy posztot szánni.
  Lehet, hogy a völgyben túrázó sem ismerték, és nem tudták, hogy valakik valóban bajban vannak

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nem ismered, akkor messze vagy még a tapaszttaltól... Téli hgymászótanfolyam első napján tanítják, illetve minden túrakönyvben, jobb hátizsákok belsejében is megtalálható.

   Törlés
  2. A túrázót te masszívan összekevered a hegymászóval. A túrázó nem feltétlenül megy hegymászó tanfolyamra se nyárira se télire. A túrakönyv alatt nem tudom mit értesz, de nem sok olyat láttam idehaza, amiben erről szó lett volna. A jobb hátizsákot meg nem mindenki tudja megengedni magának.

   Na most itt a turistákról számon kérik, hogy nem ismerték fel a tititi tátátá tititi ordibálást. A kedves hegymászók miért ordibáltak? HOl volt a felszerelésből a síp, amit pont ilyen esetekre kell magatokkal vinnetek?

   Ha már ordibálni kell és kellő közelségben van egy másik csoport, akkor tényleg célravezetőbb a help, a hilfe, a segítség szó kiabálása, mert már bocs, de egy eleve sérült helyzetben levő ember nem biztos, hogy megfelelő ritmusban adja ki az SOS-t.

   Szóval egy kicsit gondolkozzunk már el ezen!

   Törlés
  3. A tanulság a történetből az, hogy magyartól kár várni segítséget, mert ehhez (is) hülye... Érdemesebb inkább megtanulni szlovákul, akkor előbb jön a segítség.:)

   Törlés
  4. Én mint sima fürdőző, ha bemegyek a Balatonba úszni, akkor veszem a fáradtságot és megtanulom, hogy mikor jelez vihart a viharjelző. Pedig nem jártam kishajóvezetői tanfolyamra... Aki pedig a hegyekbe akar menni, akár hegymászó, akár csak sima túrázó, az meg vegye a fáradtságot és ilyen alap dolgoknak nézzen utána. Saját és mások élete múlhat rajra.

   Törlés
  5. Kedves Névtelen2018. október 26. 8:26,

   Szerintem ez a "gondolkozzunk már el ezen" kioktató hangnem szükségtelen, továbbá te sem vagy tisztában szerintem a nemzetközi segélyhívó jelzésekkel, ugyanis NEM KELL S.O.S-t morzézni se ordibálni....

   Ha segítséget kérsz akkor 6 hang- vagy fényjelzést kell adnod percenként (vagyis egyet 10 másodpercenként), aztán egy perc szünet és megismételni.
   Válaszolni CSAK akkor válaszolj ha mész is segíteni!! A válasz: 3 jel percenként (vagyis egyet 20 másodpercenként), majd egy perc szünet.

   Üdvözlettel: Máté

   Törlés
 2. Több ilyen poszt is volt már:
  http://www.magas-tatra.info/2018/10/hogyan-hivjunk-segitseget-hegyekben.html
  http://www.magas-tatra.info/2014/10/hogy-kaphatunk-segitseget-hegyekben.html

  VálaszTörlés
 3. sziasztok, mi aznap a sziléziai ház fölötti vízesésnél kirándultunk gyerekekkel, és hallottuk is a kőomlást. Akik fölöttünk kiabáltak az útról, vagy a visszhangot próbálgatták, vagy valószínűleg egyáltalán nem értették a helyzetet. Egy szlovák nő biztosan gerincen heccelő kulturálatlan mászókra gondolt, mert a fejét rázva magyarázott valamit, amikor elment mellettünk. Érdekes, hogy már a szerkesztő is "segítséget nem hívó tisztelt honfitársainkra" panaszkodik, úgy, hogy ott sem volt, nem tudja, kik, honnan, mit hallhattak a völgyből. Nemzetközi okoskodás helyett ha annyit kiabálnak hogy segítség, vagy help, lehet, hogy előrébb jutnak, mivel nagyon sok magyar és szlovák is kirándult a lengyel nyereg felé aznap, akik a vízesés fölötti részről akár láthatták is volna a bajba kerülteket. A szerkesztő a két mászót is kérdezhette volna számonkérően:
  Egyébként végül ki hívta a hegyimentőket? Miért kezdtek beereszkedni valami teljesen ismeretlen helyen, ahelyett, hogy a batizfalvi vagy a másik oldalról a Martin úton legalább ismert, jártabb úton jöttek volna le? Miért nem szlovák Tanapos Guide vezetésével másztak, akik visszahozzák őket már csak nagyobb helyismerettel is (ha az eszközhasználat tényleg olyan kifogástalan volt). Érdekes hogy a szerkesztő csak a szabályosan völgyben sétálókat vegzálja, talán nem ott vannak az eset felelősei.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves KisCsaládos!
   Szó sincs arról, hogy a völgyben sétálók lennének az eset felelősei. Ilyet úgy látom, sehol nem írtam. Véleményem szerint vegzálni sem volt vegzáltam senkit, de ettől a balesettől függetlenül is teljesen elfogadhatatlannak tartom, ha valaki bármelyik magashegységben, vagy középhegységben, vagy szimplán csak az erdőben is hangoskodik, pláne ha kiabál.
   A nemzetközi vészhívó jelzések ismerete sem kötelező senkinek, de ha valaki nem tud segíteni, ha nem érti a jelzést, akkor azért úgy érzem, viccből, nevetgélve nem illdomos visszakiabálni annak, aki valamiért bajba került.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Teljesen egyetértek, a kiabálás teljesen elfogadhatatlan és szükségtelenül zavaró.
   Ez abban a helyzetben is így volt. Biztos vagyok benne, hogy akik visszakiabáltak, egyáltalán nem tudták, hogy baj lehet, csak visszaadták azt, amit ők a gerincről heccelő túristáknak vélt mászóktól hallottak. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy honfitársaink voltak, valamint ha nem tudták segélykérésnek értelmezni a jelet, az nem az ő hiányosságuk. Ha egy gerincen bajba kerülök, félreérthetetlenül tudtára lehet adni bárkinek, hogy baj van, és nem szórakozom éppen. Ez ott biztosan nem így történt. Bár a vízesésnél nem látszott senki a gerincen, de a kiabálás egyik oldalról sem volt veszélyt jelző, segélykérő. Ezért értethette félre a fogadó fél. Sem síp nem volt hallható, sem fényjelzés nem volt látható (a keleti oldalon simán látható lehetett volna délután), a kiabálásból pedig egyáltalán nem érződött, hogy baj lehet. Itt egyáltalán nem történt segítségnyújtás elmulasztása, csak néhányan összevissza kiabáltak. Sajnálatos eset, szerencse, hogy nem történt nagyobb baj.
   További sikeres túrákat, mászást minden hegymászónak nemzetiségtől függetlenül!

   Törlés
  3. KisCsaládos

   Nagyon köszönöm, amit írtál, rendkívül tanulságos olvasni a hozzászólásodat.
   A jövőben sokkal több megértéssel fordulok azok felé, akik (szerintem) hibáztak.

   Törlés
  4. A nagy kiáltás nem az övéké volt, egy kisebb volt az övéké. A hegyi mentőket mi értesítettük, a hozzátartozóik, minket értek el sms-ben szinte azonnal. Kérlek, hagyjátok abba, h ki mulasztott, senki! Az adott helyzetben sikerült megoldani a biztonságukat, az előre megbeszélt dolgok szerint! Az ordítozás beszüntetését és a segélykérést valóban meg kellene ismertetni mindenkivel, egymás és a hegy tisztelete miatt!

   Törlés
  5. A Martin út a lengyel nyeregből a Garlachra vezető hosszú gerincvándorlás, tehát nem a másik oldal. Nyilván szóba sem jöhet lemenetre. A másik oldal a Batizfalvi próba, az valóban talán a legkönnyebb lejövet. Ha valaha másztál volna, lenne valami fogalmad az egészről. Alap, hogy az ember próbálja saját erejéből megoldani a problémákat. Itt is ez történt. Minden mászó tudna ezer hasonló sztorit mesélni.

   Törlés
  6. Nem ismeretlen úton - a várttól eltérő kondíciók miatt visszafordultunk. Azonos úton lefelé, egy felfelé már standként használt kő szakadt ki.

   Törlés
 4. "Nemzetközi okoskodás"
  Azért ezt a nemzetközi okoskodást nem ártana ismernie annak, aki hegyek közé megy. Pontosan azért találták ki, mert az összevissza kiabálás távolról sem egyértelmű jelzése annak, ha valaki bajbakerült.
  Hegymászókón pedig elég fura számonkérni, miért nem guide-al mennek hegyet mászni. Talán azért, mert hegymászók?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "próbáltak meg kiabálva, nemzetközi segélyhívó jeleket használva segítséget kérni."
   Sem síp nem volt, sem fény. Kiabálásról meg nem szól a nemzetközi szabvány, így ez nem jött be, hiába "hegymászók". így maradt volna a józan ész és a jó hangos, érthető "Segítség!!! vagy HELP!!"
   ez sem történt meg.
   Jelölt túristaúton túrázókon elég fura számonkérni az egyáltalán nem egyértelmű kiabálás értelmezését, illetve olyan "nemzetközi segélykérő jelzések" ismeretét, amelyek nem nemzetközi segélykérő jelzések. Nevetgélés a vízesésé körüli részen egyáltalán nem volt, csak kezdeti aggódás, majd bosszankodás az ide-oda kiabálók miatt.

   Törlés
 5. Facebookon olvasható másik szemtanú beszámoló alapján valóban egy felfelé haladó magyar társaságról lehetett szó. Sajnos én is találkoztam már többször, többek között idén is magashegyekben fesztiválozó magyar csoportokkal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magyarként sokszor szégyellem magamat honfitársaink miatt, amiatt, ahogy viselkednek a hegyekben. Sajnos a többségnek fogalma sincs olyan alapvető dolgokról, hogy nem kiabálunk, énekelünk, nem megyünk 4-en egymás mellett, hogy elálljuk az egész ösvényt. Nem táborozunk le a fél méter széles út kellős közepén, hogy senki ne férjen el tőlünk, stb... Arról nem beszélve, hogy egy idegen országban vagyunk, vendégek. Mi sem örülnénk, ha egy külföldi úgy parkolna a lakhelyünkön, hogy 2 helyet is elfoglal és mi már nem férünk mellé... Számos vezetett túrát látok a Tátrában, ahol a túravezető dolga lenne ilyeneket elmondani és szólni érte, de simán megáll a 25 fős csoport és eltorlaszolják az utat és nem érdekli őket...

   Törlés
  2. Leírnám a következő esetet : Téry ház,szlovák csoport,hajnalig tartó italozás. Másnap a Vörös torony hágó alatt a láncos részen hosszú várakozás és persze aggódás az állapotuk miatt.....

   Törlés
  3. Az, hogy a szlovákok otthon mit művelnek, az a belügyük...

   Törlés
 6. Kicsi kiegésztés: én kiáltottam konkrétan, össze téveszthetetlen segélykérő jelet addig, míg meg nem győződtünk arról, hogy a mentők értesítése és a hely azonosítása sikeres volt.
  A Help vagy efféle kiáltás a hegyek közt nem hatékony, szimplán mert hamar érthetetlenné torzul.
  Még a baleset előtt jó 2 órával valami volt szíves halál sikollyal szórakoztatni a közönséget. Csak szólok, magashegyi környezetben ez különösen nem vicces.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most tényleg kiváncsi lennék, hogy mi az az "össze téveszthetetlen segélykérő jel", amit lehet kiáltani, és tényleg, értelmes laikusok is felfogják hogy mi a szitu.
   Egyedül az artikulálatlan üvöltésre tudok gondolni, de az meg kimerítő. Az általad említett halálsikoly is ugyanez a kategória lehet akár, de te sztem valami másra gondolsz.

   Törlés
  2. A "pi" jel az egyezményes jel, a p-t erősen megnyomva? Nem torzul, s messzire elhallatszik.
   Szerintem sem vicces ordítozni a hegyek között. Én is észrevettem, hogy a látogatók számának növekedésével higul a hegyek közötti viselkedéskultúra. Talán a szállásokon, vagy a túrista utak kezdetén érdemes lenne "illemkódex piktogrammot" kirakni.

   Törlés
 7. Bűnbak keresés helyett a magam részéről az alábbi tanulságokat vontam le az esetből:

  -Az ereszkedő stand -lehetőség szerint- két eltérő fix ponthoz legyen rögzítve
  -Az első leereszkedő ne az esésvonalban várakozzon, míg a másik ereszkedik (feltételezve, hogy ez esetben így sérülhetett meg mindkét mászó) Ha erre nincs fizikai lehetőség érdemes az érkezési ponton is standot építeni.
  -Ha telefonon sikerült elérni a potenciális segítséget akkor a laikus (értsd mentésre nem kiképzett) túrázók figyelmének felkeltése szükségtelen. Mindez természetesen feltételezi, hogy a mobil feltöltött és tudjuk a segélyhívó számot. (Szlovákiában: 18300, illetve 112)
  -Ha nincs térerő az adott ország nyelvén és angolul érdemes segítségért kiáltani (Szlovákiában: „pomots”, Alpokban: „hilfe”, illetve angolul: „help”.

  Jobbulást minden érintettnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A "levont tanulságoknak" semmi köze az esethez, főleg, hogy ezek nem tanulságok, hanem alapvető tények.

   Törlés
  2. Köszönjük a tanulságokat.
   Infók:
   Nem voltunk esésvonalban, a kő a második ereszkedőt találta el, a jelzést csak addig folytattuk, míg nem volt kapcsolat a mentőkkel, a "help" érthető kiáltására sem erő, sem esély nem volt. :)

   Törlés
 8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 9. Mi harman épp a Kis-Viszóka csúcsról ereszkedtünk vissza, mikor egy ordítast hallottunk. Utána csend, nagyon ijesztő volt, arra gondoltunk baj történt valahol. Pár perc múlva hallotunk magyarokat ahogy azt ordibálják, hogy "kacsa, hattyú", ekkor gondoltuk, hogy ők szórakozhattak a visszhanggal. Lefele menet, miután már a Sziléziai ház alatt voltunk a fenyvesben hallottuk a mentőhelikoptert. Végül számomra most derült ki, hogy tényleg baleset történt. Jobbulást, mielőbbi felépülést a sérülteknek, és kellő körültekintést, óvatosságot a mászóknak, túrázóknak!
  Üdv, Balázs

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...