2018. július 30., hétfő

15 ezer €-t fizetett a mentésért, mert nem volt biztosítása


2014. június 29-én a szlovák és a lengyel hegyimentők is kerestek egy lengyel fiatalembert, aki Katowicéből érkezett a Tátrába, és a lezuhant a Tengerszem-csúcsról (Rysy) a csúcs szlovák oldalán. Mivel nem volt utasbiztosítása, ezért a 15 ezer € mentési költséget saját zsebből kellett kifizetnie. A fiatal férfi június 29-én a Halastótól (Mosrkie Oko) ment fel a Tengerszem-csúcsra, a csúcs közelében azonban a sűrű ködben elveszítette a tájékozódási képességét, és néhány méter magasságból lezuhant a csúcs szlovák oldalán. A zuhanás során számos sérülést szenvedett, emiatt egyedül nem tudta tovább folytatni az utat. Sikerült értesíteni a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR), akik értesítették az esetről a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS). Mivel a bajba jutott turista nem tudta pontosan megmondani, hogy hol érte baleset, ezért a hegyimentők több csoportban indultak a Tengerszem-csúcs irányába. Az éjszakai órákban a Hunfalvy-völgyi menedékház gondnokának sikerült kommunikálni a bajba jutott turistával, így be tudták azonosítani, hogy a fiatalember a csúcs északkeleti falában, a Rejtett-völgy irányába zuhant le.

Az egész éjszakát egy szakadék szélén töltötte, miközben havazott, esett az eső és erős szél fújt. Több órán át várta a segítséget a Tengerszem-csúcs alatt, miközben szlovák és lengyel hegyimentők is keresték. A hegyimentők a zuhogó esőben, a nagy ködben és az erős szélben egész éjjel a kimentéséhez szükséges felszerelések összeállításán dolgoztak. A szlovák hegyimentőkhöz reggel csatlakoztak lengyel kollégáik, akik a lengyel oldalról érkeztek fel a csúcsra. Közösen építették ki azt a kötélrendszert, melynek segítségével végül is le tudtak ereszkedni a sérülthez. Miután elérték a bajba jutott fiatalembert, az első vizsgálatok alsó és felső végtagtörést valószínűsítettek, és a fiú erősen ki volt hűlve. A sérültet speciális hordágyon húzták fel a gerincre, majd levitték a Hunfalvy-hágóba, ahonnan a hómezőn ismét kötéltechnika segítségével eresztették le a menedékházig. Innen aztán hordágyon vitték le a Poprádi-tóig, ahol átadták őt az oda kiérkező mentőszolgálat szakembereinek.
A nehéz mentési művelet, amelyben a HZS 20 hivatásos hegyimentője mellett 4 önkéntes hegyimentő, valamint 4 lengyel hegyimentő vett részt, 19 órán át tartott. A hegyimentők elmondása szerint a fiatalembernek nagy szerencséje volt, hogy a zuhanást komolyabb fejsérülés nélkül megúszta.
Mint kiderült, a fiatalembernek nem volt a hegyekben történő túrázásra megfelelő balesetbiztosítása, valószínűleg úgy gondolta, elegendő neki az érvényes társadalombiztosítási kártya, és amennyiben baleset éri a hegyekben, a lengyel adófizetők állják majd a mentési költségeit. Pechjére azonban a csúcs szlovák oldalára zuhant, Szlovákiában viszont fizetni kell a mentésért, a 19 órás mentőakció pedig rendkívül nagy erőfeszítésekkel járt az abban részt vevő hegyimentők számára. 
Az emberek többsége amikor hosszú egzotikus nyaralásra indul, egy percig sem gondolkodik azon, hogy kössön-e utasbiztosítást? Amikor azonban a hegyekbe indulnak túrázni, sokan hajlamosak ezt elfelejteni, vagy nagyvonalúan átsiklani felette. A fenti történet a legjobb példa arra, hogy milyen fontos akár csak egy egynapos túrára is a megfelelő balesetbiztosítás megléte. Vajon hányan tudnak megengedni maguknak egy 15 ezer € összegről szóló mentési számlát?
Amikor egy hegyi túrára szóló utasbiztosítást kötünk, győződjünk meg róla, hogy az a szükséges mértékben fedezze az esetleges keresési és a helikopteres mentési költségeket is! Mindenképpen ellenőrizzük, hogy a biztosító milyen összeghatárig fedezi a mentési költségeket. Minél magasabb ez az összeg, annál jobb. Sajnálatos módon a nehéz, nagy költséggel járó mentőakciók költsége sokszor meghaladja a biztosító által meghatározott határértéket. Ebben a helyzetben a fennmaradó összeget a biztosítottnak kell kifizetnie. Nem minden biztosítótársaság rendelkezik olyan ajánlattal, amelyet a a hegyekben túrázó ügyfelek igényeinek megfelelően alakítottak ki, mindazonáltal a biztosítás hiánya pénzügyi csőddé válhat a bajba került turisták számára.
Soha ne veszélyeztessük az egészségünket! Egy pillanatnyi figyelmetlenség vagy egy szerencsétlen baleset a hegyekben könnyen tragédiával végződhet. Ha a hegyekben szeretnénk túrázni, ne habozzunk, mindenképpen kössünk utasbiztosítást! Hasonlítsuk össze a társaságok ajánlatait, legyünk biztosítva a kirándulás idején, hogy egy esetleges baleset következtében ne kerüljünk még nagyobb bajba!

12 megjegyzés:

 1. Tényleg kellett ehhez 20 olyan ember akik fejenként 250 ezer Ft-ot számláznak a pontosan meg nem rendelt monopol szolgáltatásukért?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Borzasztó nehéz onnan lehozni egy sérült embert hordágyon. A Rysy-ről egészségesen saját lábon egy szál hátizsákkal is elég lejönni, nemhogy így. Ismerve az utat, nem is tudom, hogy lehet ezt megoldani. Minden elismerésem a lengyel(TOPR), és szlovák(HZS) hegyimentőké, és a chata pod rysmi (menedékház) gondnokának Viktor Beránek úrnak profi viselkedéséért, segítőkészségéért. Ettől függetlenül, mindenkinek ajánlom ezt a túrát, mert csodaszép az út, a chata pod rysmi-be nagyon jó érzés betérni, és nem utolsó sorban nagyon finom a madarsky gulás knédlivel:-)

   Törlés
 2. Hello Nevtelen, te tobb mint humoros vagy :) a monopol helyzet szerinted annak a kovetkezmenye, hogy hemzsegnek a rossz idoben, ejjel, vagy telen sajat eletuket kockaztatni akarok, hogy idiotakat, vagy apro emberi darabokat "mentsenek"? Egy minimalis hegyi osvenyrol valo hordagyas legozashoz is minimum 4-5 ember kell...

  VálaszTörlés
 3. MKBT, 26 euro, VAVÖ - ezek a mágikus szavak jutottak eszembe.

  VálaszTörlés
 4. Fentebb a legozas az lehozas akart lenni.

  VálaszTörlés
 5. Milyen magyar biztosítót tudtok ajánlani tátrai túrázás kellő megalapozására? Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
 6. Meglehet népszerűtlen lesz, de egyetértek Névtelen hozzászólásával. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a hivatalos nyári szezonban, túristaúton, a Tátra legnépszerübb, a lengyelek számára egyenesen kultikus csúcsán történt a baleset, a mentőbázistól alig egy kilométerre, a mentéshez helikoptert nem, csak kötéltechnikát és emberi erőt vettek igénybe, ráadásul húsz fő kb. fele lengyel hegyimentő volt, akik kvázi ingyen dolgoztak. A 15 ezer euro nagyságrendjét szerintem ehhez kell viszonyítani, illetve azon is érdemes elgondolkodni, hogy a hegyimentők szolgáltatása vajon társadalmi szempontból miben különbözik a hagyományos mentők és tűzoltók munkájától. Vajon akik most felelőtlenségnek nevezik a biztosítás hiányát, azok egy autóbalesetnél mit szólnának egy ekkora mentési számlához? Az a mentés is pénzbe kerül, számossága okán összességében ráadasul sokkal többe, mégsem érzi azt -jogosan- senki az adófizetők kihasználásának.

  @lgombb
  a piaci extrem sport biztosítások közül ár érték arányban tapasztalatom szerint az EUB az egyik legjobb. Nem akarlak lebeszélni róla, előző fejtegetésem csak arra irányult, hogy végiggondoljuk egy nyári Rysy túra tényleg EXTRÉM sportnak számít? Akkor egy nyári Balatoni fürdőzés miért nem, hisz egy hirtelen viharban, rosszullétben ott is szükség lehet a vizimentők közreműködésére... Mégsem mondjuk, hogy aki erre nem köt biztosítást az felelőtlen.

  VálaszTörlés
 7. Nagyon erősnek tűnik nekem is az összeg.
  A túraútvonalon túrázás nem tekinthető extrém sportnak Xezer méter alatt, ezért nem szükséges rá extrém sport biztosítás. (EUB, Allianz feltételeket olvastam legalábbis)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szó sincs arról, hogy extrémsport biztosítás kellene ide, arról van szó, hogy az extrémsport biztosításban biztosan benne vannak a hegyimentés és kizatás, valamint a helikopteres mentés. Az összeg viszont ha erős, ha nem, annyi volt...

   Törlés
 8. Nekem is volt balesetem, ráadásul nem is turistaútról, a Poprádi kórházban mégis az EU-egészségügyi kártyát kérték, vagyis elég lett volna nekik (ha lett volna). Igaz én magamtól jöttem le a hegyről, és a hegyimentők csak a Sziléziai-házig kellett kijöjjenek.

  VálaszTörlés
 9. A 15.000 euro a hegyi mentés költsége volt nem a kórházi ellátásé. Szerintem is túlzás, viszont kis odafigyeléssel el lehet kerülni az ilyen kellemetlenségeket. Ha jól emlékszem 70 cent/nap-ért (illetve 17 euro/év) lehet kötni olyan biztosítást Ótátrafüreden és más településeken is ami már fedezi ezeket mentési költségeket. A legjobb az ha elkerüli az embert a baj, de mindenképpen ajánlatos kötni biztosítást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az itt a baj, hogy az állam és a piac keveredik. Lehet, hogy a kötelező egészségbiztosítás és a mentőszolgálat nem mindent fed le, de akkor az már legyen a versenyszféráé. És akkor nagyságrendileg kevesebb ember nagyságrendileg kevesebbért is lehoz, lehet azt rendelni. Itt a HZS státusza kérdéses, hogy hová is tartozik.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...