2018. június 4., hétfő

Továbbra is zárva marad a Svinica és a Zawrat közötti turistaút


A két héttel ezelőtt a Niebieska-torony (Niebieska Turnie) csúcstömbjéből történt hatalmas sziklaomlás (sziklakitörés) következtében a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) biztonsági okokból azonnal lezárta a Svinicáról (Świnica) a Zawrat-hágóba (Zawrat) vezető piros jelzésű turistautat. A legfrissebb információk szerint ez a rendkívül népszerű turistaút valószínűleg hosszabb ideig nem lesz hozzáférhető!
Ahogy a nemzeti park illetékesei elmondták, a hatalmas méretű sziklaomláshoz minden bizonnyal hozzájárultak a megelőző napok jelentős esőzései és fagyos éjszakái, ennek következtében ugyanis a sziklák repedéseibe beszivárgott víz éjszaka megfagyott, és szétrepesztette a sziklát. A hideg éjszakák a meleg nappalokkal kombinálva előkészítették a terepet egy sziklakitörés megtörténtéhez.

Továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a sziklaomlás által elsodort turistaút feletti sziklatömbből további kisebb-nagyobb szikladarabok válnak le. Az illetékesek csak azután hoznak majd döntést a turistaút újbóli megnyitásával kapcsolatban, miután eltávolították a Niebieska-torony csúcstömbjéből az újabb sziklaomlással fenyegető, a tömbtől elvált sziklákat. Jelenleg azonban az érintett útszakaszon történő mozgás közvetlen életveszélyt jelent az arra járókra, így a piros jelzésű turistaút ezen szakasza várhatóan az év végig zárva marad a turisták előtt.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

2 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Tudja valaki, hogy azóta járható-e már az út?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Attila! Továbbra sem járható, és ebben az évben szinte biztosan nem is lesz járható, de a privát véleményem szerint (biztonsági okokból) később sem nagyon.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...