2018. május 22., kedd

Sziklaomlás miatt lezárták a Svinica-Zawrat közötti turistautat


Egy óriási sziklatömb kiszakadása és ennek következményei miatt 2018. május 21-én, hétfőn délelőtt átmenetileg (valószínűleg hosszú időre) lezárták a Lengyel-Tátrában a Svinicát (Świnica) a Zawrattal (Zawrat) összekötő piros jelzésű turistautat. A hatalmas sziklatömb hétfőn délelőtt, 10:30 körül szakadt ki a Niebieska-torony (Niebieska Turnie) déli falából, és megsemmisítette a rendkívül népszerű útvonal egy jelentős részét. A kiszakadás helyéről folyamatosan kisebb-nagyobb sziklatömbök hullnak alá. Az érintett útvonal jellegét figyelembe véve (rendkívül kitett, jelentős technikai nehézségek) nagyon fontos, hogy senki ne tervezzen túrát és ne induljon útnak a kérdéses útszakaszon. Ugyancsak életveszélyesnek mondható a Niebieska-torony megmászása, jelenleg úgy tűnik, a népszerű turistaút hosszú időn át le lesz zárva a turisták előtt.
Mivel egy rendkívül népszerű útvonalról van szó, fontos lenne, hogy minél több turistához eljusson a lezárásról szóló hír, ezért a Tátrai Nemzeti Park azt kéri, hogy aki teheti, ossza meg ezt a bejegyzést annak érdekében, hogy az esetlegesen a Tátrába készülők minél előbb értesüljenek a lezárásról.

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) a mai napon, május 22-én saját Facebook oldalán osztotta meg a sziklaomlás után a helyszínről készült első légi felvételeket. A hegyimentők figyelmeztetnek mindenkit, hogy a Niebieska-torony falából bármelyik pillanatban újabb sziklatömbök válhatnak le, ezért a lezárt ösvényen történő áthaladás közvetlen életveszélyt jelent!
Rafał Mikler fotóin jól látható, hogy a Niebieska-torony tömbjének gyakorlatilag a fele levált, és a mélybe hullott. Erősen kétséges, hogy a megsemmisült turistaút a közeljövőben ismét járható lesz, mert annak jelentős része vagy megsemmisült, vagy a további kőomlásnak kitett területen található. Ugyancsak lezárták a sziklamászók körében népszerű, a Svinicát a Zawrat-toronnyal összekötő gerincet. A Tátrában hosszú ideje nem volt ilyen hatalmas mértékű sziklaomlás.
A sziklaomlás következményeként a Niebieska-torony északi, a Gąsienica-völgybe vezető, felső részén még havas oldalán kisebb lavina keletkezett, az erről készített rövid videofelvétel a következő posztban látható.

Fotók: A. Górka; Rafal Mikler.

7 megjegyzés:

 1. Ez a Sas-utat érinti :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt szerencsére nem, az csak a Zawratnál kezdődik.

   Törlés
 2. A Zawrathoz pedig fel lehet jutni Kuznice-ből gyalog. A sziklaomlással megsemmisült szakasz csak a felvonóval sasutazókat érinti érzékenyen.

  VálaszTörlés
 3. Tudja-e valaki, hogy a cikkben megírt omlás miatti lezárás érvényben van-e még, vagy már járható a piroson a turistaút a felvonótól a Zawrat felé?

  VálaszTörlés
 4. A lezárás még érvényben van, a Zawrat - Szvinica útvonal van lezárva. A Zawrathoz közelebb eső részen egy torony fele leomlott a gerincnél, nagyon jól látszik messziről is a fehér omlás az Öt-tavi-katlan felől. A láncos helyekben az omlás nem tett kárt (van arra bőven, és elég kitett). Az omlás törmeléklejtőjén vezet át az út, és az nincs helyreállítva, így ott nehezebb átkelni. További omlásra is számítanak, ez a fő ok. Mennek arra azért többen, de nem ajánlatos a fenti okok miatt (szabály az szabály, meg van a dolgok rendje :) ). Lehet viszont menni a Szvinicára Gáspár-csúcs felől is, onnan is szép láncos út vezet föl. Elég sokan mennek arra még hétközben is, mert a lengyel oldalról a Gáspár-csúcsig felvonóval is lehet menni (így könnyű). Azért el lehet férni, a kilátás megéri!

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm a választ. Azért kérdeztem, mert egy ismerősnek akartam javasolni, hogy a Sas-útra a felvonóval induljanak, megspórolva (főleg időben) az egyébként se túl izgalmas felfelé utat (Kuznicébe vissza úgyis kell gyalogolni a Sas-út után eleget), és a felvonótól (Gáspár-csúcstól) a Swinicán át menjen a Zawratig, de akkor ezt az omlás hivatalosan akadályozza. Köszönöm még egyszer!

  VálaszTörlés
 6. Minket is a helyszínen ért a hír-én hibám, nem néztem utána, a Swinica oldalából, ahol megy a piros jelzés, látszik a folt egy része. Férjem így is át akart kelni, én nem mentem bele, a Karb hágón át lementünk a Fekete tóig, de már nem indultunk el a gerincre(időjárás+elegendő idő hiánya).Majd legközelebb.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...