2018. január 2., kedd

Két magyar turista a Kis-Rozsutecen rekedt szilveszterkor

2017. december 31-én, röviddel sötétedés előtt két magyar turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik a Kis-Fátrában található Kis-Rozsutecre (Malý Rozsutec) túráztak, de nem rendelkeztek sem hágóvassal, sem jégcsákánnyal, a jeges turistaúton nem mertek leereszkedni a csúcsról. A hegyimentők a helyszínre érkezve először is meleg takarókkal és forró itallal látták el őket, mert addigra kissé kihűltek és kimerültek voltak. Ezt követően lekísérték őket a csúcs alatti kis telepre, ahonnan terepjáróval szállították őket Terhelyre (Terchová), ahol a két 44 éves turista csatlakozott az ismerőseikhez.

Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

5 megjegyzés:

 1. Ilyenkor mennyire büntetik őket?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ki kell fizetniük a mentés költségeit (mivel nem volt helikopter, így valszeg nem kell eladniuk a házukat miatta...), illetve ha lezárt területen voltak, akkor még lehet valami bünti, de annak az összegét nem tudom.

   Törlés
  2. Annyit pontosítanék, hogy csak abban az esetben kell kifizetniük a mentési költségeket, ha nem volt utasbiztosításuk. ha volt, akkor a biztosító fizeti a költségeket.

   Törlés
  3. Ha a biztosításuk minden extra szolgáltatást tartalmaz, akkor szinte semmit.

   Törlés
 2. Abban az esetben is fizet a biztosító, ha "alaptalan" volt a mentőcsapat riasztása? Bár ezt nehezen lehet megítélni. Ebben az esetben ha valaki elfárad, gondol egyet, nem esik jól neki tovább menni, és hívja a mentőket, hogy majd ők leviszik. Ezzel értékes mentőkapacitást foglal le mondjuk egy lehetséges lavinaáldozattól...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...