2017. december 26., kedd

Újabb halálos zuhanás, ezúttal a Nagy-Tarpataki-völgyben

December 26-án a délelőtti órákban szemtanúktól érkezett bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, akik a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina), a Király-szakadék (Kráľovský žľab) alatt egy mozdulatlan férfit találtak a hóban, aki nem mutatott életjelet. A bejelentés idején éppen egy másik baleset sérültjének mentését végző mentőhelikopterrel együtt Ótátrafüredről egy földi mentőcsoport is a helyszínre indult, ahol megállapították, hogy a 33 éves cseh turista a nagy magasságból történő zuhanás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A szerencsétlenül járt turista holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
Sajnos ezzel még nem volt vége ma a súlyos baleseteknek. Röviddel dél előtt egy szemtanú arról értesítette a hegyimentőket, hogy négy embert látott lezuhanni a Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít) alatti katlanban, közülük kettő a zuhanás után mozdulatlanul feküdt a jeges havon. A mentőhelikopter a bejelentést követően azonnal a helyszínre indult, de időközben a négyfős csoport férfi tagja, egy családapa is jelentette a hegyimentőknek, hogy az ő 14 éves lánya és 11 éves fia sérült meg a balesetben. A helyszínre érkező hegyimentők megállapították, hogy a balesetben hárman sérültek meg, közülük legsúlyosabban a 14 éves lány, aki súlyos fejsérüléseket szenvedett, őt azonnal a poprádi kórházba szállították. Ezt követően visszatértek a kisfiúért, aki az elsődleges vizsgálatok szerint kismedencei sérülést szenvedett, és ennek következtében valószínűleg a gerincvelője is sérült. A mentőhelikopter őt, valamint a könnyebb sérüléseket szenvedett apját is kórházba szállította.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

3 megjegyzés:

  1. Pár éve ugyanígy évvégén egynapos túrára indultunk a Hosszú-tavi menedékházhoz. Az utak állapota ugyanilyen volt, mint most a napokban lehet. Sajnos a ház előtt 1km-rel visszavonulót kellett fújnunk, pedig nagyon nem így készültünk. Biztos vagyok benne, hogy jó döntés volt.

    VálaszTörlés
  2. Nezve az elmult napok baleseteit, bennem mindig az volt a kerdes, hogy vajon volt e a kicsuszokon hagovas, volt e bot vagy jegcsakany... Barmi ami ilyenkor segithet. Szornyu volt olvasni, hogy milyen sokan nm jottek vissza pedig egy egyszerű, turistautas kirandulasra mentek.

    VálaszTörlés
  3. már bocs, de ezzel nem értek egyet. nem egy "egyszerű, túristautas kirándulás"-ról van szó, ez az út november 1-től le van zárva, nem véletlenül. ha valaki saját felelősségére nekivág, oké, de két kiskorúval, az büntetendő!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...