2017. december 25., hétfő

Tragikus balesetek napja a Magas-Tátrában

2017. december 25-én, hétfőn több balesethez is riasztották a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakembereit a Magas-Tátrában. A reggeli órákban a Lominici-nyereg (Lomnické sedlo) alatti sípályán éppen egy szlovák síelő sérüléseit látták el, amikor újabb bejelentés érkezett, melyben a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), a Téry menedékház (Téryho chata) közelében balesetet szenvedett cseh turistához hívták a hegyimentőket, aki a Kis-kaptató (Malý hang) jeges lejtőjén megcsúszott, és több száz métert csúszott lefelé meredek lejtőn. A hegyimentők azonnal a helyszínre indultak, a 25 éves cseh nő az esés következtében azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A HZS szakemberei a holttestet Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőjének.

Délután ugyancsak a Kis-Tarpataki-völgyben, a Nagy-kaptatón (Velký hang) is történt egy súlyos baleset, ennek során egy 35 éves szlovák turista szintén kicsúszott, és a jeges hegyoldalon történő hosszas csúszás következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A délutáni órákban aztán egy cseh páros balesetéről érkezett az újabb bejelentés, akik a Nagyszalóki-csúcsra (Slavkovský štít) vezető turistaúton csúsztak ki a jeges lejtőn, kb. 1900 méter magasságban. A mentőhelikopter az előző mentési műveletek után éppen üzemanyagot vett fel, majd ezt követően azonnal a helyszínre indult, és a levegőből gyorsan beazonosította a kicsúszottak tartózkodási helyét. Egyikük, egy 24 éves fiatalember súlyos fejsérüléseket szenvedett, eszméletlen, kritikus állapotban találtak rá a hegyimentők. Azonnal elsősegélyben részesítették, majd megkezdték a légi szállítás előkészítését. Társa, egy 23 éves nő viszont a több száz méteres zuhanás következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, és a helyszínen meghalt. Holttestét ugyancsak Ótátrafüredre szállították, kritikus állapotban lévő társát pedig evakuálták és kórházba szállították.
A Hegyi Mentőszolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy a szlovák hegyekben tervezett magashegyi túráik során legyenek nagyon óvatosak, csak a körülményeknek megfelelő téli felszereléssel induljanak útnak. Az utóbbi napok enyhébb időjárása következtében a hótakaró felszíne jeges, ezen a felületen egy kicsúszás komoly következményekkel járhat.

Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: Alena Demková Miklušáková (illusztráció)

3 megjegyzés:

 1. Kérdésem, hogy az ilyen híreknél van-e arra vonatkozó információ, hogy mi okozhatta a balesetet(ez persze sokszor nem tudható), illetve, hogy történtek-e a balesetet szenvedők részéről olyan mulasztások, amiknek köze lehetett ahhoz, hogy bekövetkezett? Nyilván név nélkül,az áldozatok tiszteletben tartásával, de ha már bekövetkezett, a halálukkal talán hozzájárulhatnának ahhoz, hogy másokkal ez ne történjen meg! Pl. volt-e megfelelő felszerelésük? Akik kicsúsztak egy jeges lejtőn, vajon hágóvasat viseltek-e, kötélbiztosítást használtak-e, akiknek fejsérülése volt, viseltek-e sisakot, akiket elvitt a lavina, figyeltek-e a lavina előrejelzésre stb? Nem tudom, de sokszor az az érzésem, hogy tök alapvető dolgok elmulasztása, azaz felelőtlenség vezet ezekhez a tragédiákhoz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az van a hírben, ami a hegyimentők honlapján szerepel. Se több, se kevesebb. Ha később valamilyen érdemi, tanulságként hasznosítható információ napvilágot lát, akkor kiegészítem a cikket, találgatni viszont nem szeretnék. A Tátrában, jelzett turistaúton nem jellemző sem a kötélbiztosítás, sem a sisak, hágóvasat viszont állítólag használtak.

   Törlés
 2. Gyanítom nem volt hegyi tapasztalatuk (téli meleg=>jegesedés), se hágóvasuk, jégcsákányuk... RIP
  Az embert sokszor hülyének nézik, ha ilyesmiket cipel, pedig inkább legyen fölösleges teher (edzésnek sem rossz), mint a fenti haváriák...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...