2017. december 27., szerda

Halastó 3.0 – avagy Karácsonykor az élet ismétli önmagát?...

Az oldal állandó olvasói bizonyára emlékeznek arra a 2015 karácsony másnapján, majd 2016 szilvesztere előtt megtörtént, első hallásra viccesnek tűnő eseményekre, hogy az előbbi esetben több mint 100, egy évvel ezelőtt pedig néhány tucat turista rekedt a Halastónál, pontosabban a lovaskocsik végállomását jelentő Hajfű-tisztáson (Włosienica). Tegnap este ismét egy ilyen hírt láttam több lengyel weboldalon, amelyről először azt gondoltam, valamilyen oknál fogva ismét elővették a tavalyi, illetve a két évvel ezelőtti hírt. Aztán rá kellett jöjjek, hogy nem erről van szó, mivel 2017. december 26-án, karácsony másnapján újabb 45 turista „rekedt” a Halastó közelében. Íme a hír:
A tavalyi évhez hasonlóan 45 turista nem volt rá felkészülve a Lengyel-Tátrában, hogy télen a hegyekben korábban sötétedik. A csoport a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaúton, a Hajfű-tisztáson (Włosienica) ragadt. A 24tp.pl weboldal egyik olvasójától származó információt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének vezetője is megerősítette. Azt is elmondta, hogy mindenkit, aki tegnap a Bialaki-szénégetőn (Palenicza Białczańska) belépőt váltott a nemzeti parkba, tájékoztattak arról, hogy a lovaskocsik csak 17 óráig közlekednek. Mindezek ellenére kevéssel 17 óra után 45 turista gyűlt össze a Hajfű-tisztáson, akik miután szembesültek vele, hogy nincs fent több lovaskocsi, a nemzeti parktól, a hegyimentőktől, a tűzoltóktól és a rendőrségtől kértek segítséget.

A tábla felirata: Figyelem! Ma éjszaka sötét lesz!
A segítségkérést követően egy rendőrjárőr érkezett a helyszínre, amely megállapította, hogy az úton megfelelőek a közlekedési feltételek, a parkolóba történő lejövetel sem a turisták életére, sem pedig testi épségére nem jelent veszélyt, mindannyian saját lábukon visszatérhetnek a túra kiindulópontjára. Mindezek ellenére a rendőrök a kisgyermekes családot levittek a parkolóba. A parkőrség vezetője azt is hozzátette, hogy amennyiben a turisták testi épsége veszélyben forogna, természetesen ők is és a hegyimentők is készek beavatkozni. A rendőrségnek kötelessége felvenni a turistaúton rekedt turisták adatait, mivel az évnek ebben a szakában a Tátrában sötétedés után túrázási tilalom van érvényben.
Sajnos többen ismét rosszul tervezték meg túrájukat, és nem hallgattak a figyelmeztetésekre. Ugyanez történt egy, illetve két évvel ezelőtt is…
A szerk. megjegyzése: Nem szokásom kifejteni a személyes véleményemet, de ez a hír – egymást követő harmadik év végén – számomra már nem vicces, ez szánalmas…

Forrás és fotó: http://24tp.pl

3 megjegyzés:

  1. Többször volt szerencsém megtenni azt az utat (Szénégető - Halas tó). A terep lényegében 0, szinte egy sima aszfalt út. Persze a kirándulók (mert ezek ugyebár nem túrázók) balfékek voltak. Hozzá kell tennem, hogy a túrazsákom alapfelszereltsége egy zseblámpa pótelemekkel, ami akkor is nálam van ha csak egy erdei sétára indulok és akkor is ha egy masszív tátrai gerinctúrára.
    Egy rövid sztori: Néhány éve voltunk egy masszívabb késő őszi túrán. Bialkai szénégető - Öt tavi menedékház - Halastó - Szénégető körön. ~35km, kora reggel indultunk, kb 3 körül értünk a Halastóhoz. Közvetlen előtte ereszkedésnél a sziklákon egy MAGYAR (mer nálunk ugye csak a csehek a hülyébbek) fiatal pár, 1-1 kis hátizsákkal, SPORTCIPŐBEN (havas, jeges úton) indult el a tótól az Öt tavi menedékház felé. Amikor mondtuk nekik, hogy nem biztos, hogy el kéne indulniuk még mi voltunk a hülyék.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ebben az esetben a "csordaszellem" működött, vagyis azt látták az emberek, hogy még vannak rajtuk kívül többen is, akkor biztosan lehet még maradni. Remélem az értük menő mentők legalább 1-2 órára megvárakoztatták őket. Egyébként a tömegturizmusért és annak következményeiért leginkább a TPN és hasonló társaságok a felelősek. Mit várnak, ha mindenből üzletet akarnak csinálni és a látogató maximalizálás a cél. Felkészületlen birka látogatók özöne megy.(Ha esetleg a belépéskor kötelező tartozék lenne egy működő lámpa tartalék elemmel és egy rendes térkép, előrébb járnánk.)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...