Történelmi épületek makettjei – Ótátrafüred, Scepusia villa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/29
Hirdetés
Az egykori Scepusia villát a lőcsei Szepesi Hitelbank építtette 1884-ben, mint az első nagyobb beruházását. A szepesszombati Majunke Gedeon építész által tervezett épület 46 kényelmesen berendezett, déli fekvésű szobával rendelkezett, nevét a Szepesség latin elnevezése után kapta. Felépítése előtt, 1883-ban kb. 180 lakószoba volt Ótátrafüreden, az itt kialakított 46 szoba tehát mintegy negyedével növelte meg a gyógyulni, pihenni érkezők elszállásolására alkalmas szobák számát. A századforduló után itt helyezték el a fürdőigazgatóság irodáit, majd 1917-ben a Scepusia és a Csáky ház összeépítésével és kibővítésével létrehozták a Tátra szanatóriumot, melynek 80 szobájában 120 ágy állt a gyógyulni vágyók rendelkezésére. Az I. világháború előtti években a Tátra szanatórium a Magas-Tátra legnagyobb befogadóképességű gyógyszállója volt. A volt Scepusia villa épületét az 1960-as évek közepén lebontották, a helyén ma egy utazási iroda, valamint a Hegyimentő Szolgálat központi irodája található.








Az épület 1:100 méretarányú modellje jelenleg a Csorbai-tó mellett lévő Hotel Solisko halljában látható kiállítva. A makettet Oto Jalčovík készítette.

Forrás és fotók: http://www.nostalgicketatry.sk; Ján Gašpar: Staré pohľadnice rozprávajú; Nagy Árpád: Tátrai hangulatok.
Hirdetés
Hirdetés