2016. szeptember 27., kedd

Két magyar turista eltévedt a Nagyszalóki-csúcson

Szeptember 22-én nem sokkal naplemente előtt két magyar turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét a Magas-Tátrában, akik a Nagyszalóki-csúcsról történő ereszkedés közben eltévedtek, és egyenesen lefelé tartottak a hegyoldalon, majd miután elérték a törpefenyők sávját, a sötétedés közeledtével nem mertek tovább ereszkedni. A hegyimentők GPS koordináták alapján szerették volna a helyzetüket azonosítani, de mivel ezt a turisták nem tudták megadni, ezért a Tarajka (Hrebienok) közeléből fény- és hangjelzésekkel próbálták meg őket beazonosítani. Kiderült, hogy nincsenek a közelben, ezután az Újtátrafüreden lévő Jakab-rétről (Jakubková lúka) próbálták meghatározni az eltévedt páros helyzetét. Itt a köztéri világítás lekapcsolása után az eltévedt turisták mobiltelefonjuk fényének felvillantásával tudták jelezni a helyzetüket, így a hegyimentők megközelítőleg be tudták azonosítani a tartózkodási helyüket.

Az eltévedt turisták és a hegyimentők között minden kommunikáció a magyar nagykövetségen keresztül történt, mivel a turistáknak problémái voltak az angol nyelvvel. A nagykövetség dolgozóinak végül sikerült találniuk egy hasonló típusú telefont, mint amilyen a turistáknál volt, és így el tudták magyarázni nekik, hogyan tudják a telefonjukban kikeresni a tartózkodási helyük GPS-adatait. A hegyimentők a GPS koordináták alapján végül be tudták határolni a pontos helyzetüket, és a területen hangosan kiabálva végül megtalálták az eltévedt magyar turistákat. A mentőakció röviddel éjfél előtt ért véget.

Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

8 megjegyzés:

 1. Új jelöltek a Darwin-díjra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Háát, ja.. Az ember nem tudja, sírjon, vagy röhögjön! A mentőknek max. respect!

   (Annyit írnék a javukra, hogy nem kezdtek vagizni a sötétben.)

   Törlés
 2. A csúcsról nem sötétedés előtt kellene lejönni.....Néhány alap elsajátításával megspórolható az ilyen akció.
  Tapasztalatom szerint a szlovák túristák jó része sincs az angol nyelv használatában alap szinten, mondjuk ők tudnak kommunikálni a mentőkkel, ha kell

  VálaszTörlés
 3. Szerencsére jól végződött a mentés. Gondolom térkép nélkül,okostelefon felhasználói ismeret, nyelvismeret és előzetes útvonal tanulmányozás nélkül "vágjunk neki, szép idő van" túra lehetett... Minden amatőr hiba ellenére, aki még naplemente előtt, de akár azután is nem tudja felismerni a Nagyszalóki oldalából Tarajka v. Tátrafüred fényeit, az inkább válassza a felvonót. Annyit meg tud jegyezni egy kezdő turista is, hogy ha a (Szalóki) gerincen ment fel, akkor ott is kell lemennie, mert egy jelzett út van, ami ráadásul fentebbről kivehető a törpefenyőben. Ha a Google Maps térképen a zöld pont az ő helyzetüket jelöli, akkor nagyon csúnyán és érthetetlen módon a Királyorr után valahol a meredek részen indultak le Tátrafüred irányába. Pozitívum, hogy a HZS és a magyar konzulátus is jelesre vizsgázott!

  VálaszTörlés
 4. Meglehet ciki a kérdés, de okostelefonnal hogy lehet lehívni az aktuális tartózkodási helyünk GPS koordinátáit? Nekem pl. Nokia Lumia készülékem van, de passz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 1. Ezen a honlapon a hasznos linkek gyűjteményben van két applikációhoz link, lengyel és szlovák hegyimentők. Ha jól értem, ha ezen hívjuk őket látják a koordinátáinkat. Ne legyen rá soha szükség....
   2. Korábban a telefonon fentlevő sima térkép alkalmazást szoktam használni arra, hogy megmutassa pontosan hol járunk, mennyi van még hátra.
   3. Továbbá le lehet ugyanezen a honlapon tölteni az interaktív túratérképet HIKING MAP POLAND, ez szuper jó arra, hogy az ember kiépítsen/kombináljon egy tervezett útvonalat. Feltételezem ez is jelzi hol vagyunk ha elindítunk egy programot, erre még nem használtam, ha valakinek van tapasztalata, érdekelne engem is.

   Törlés
 5. Alaphelyzetben én sem tudom, de feltettem olyan appot, ami igen. Szükség estén sms-ben, emailben is el tudom vele küldeni a koordinátáimat.

  VálaszTörlés
 6. Szerintem úgy történhetet az eset, hogy a csúcson, vagy lefele jövet tudatosult bennük, hogy késésben vannak, és talán nem érnek le sötétedés előtt, ezért kellő magashegyi ismeret hiányában azt hitték, hogy a távolságban rövidebb út időben is rövidebb. Nem hiszem, hogy eltévedtek, szerintem szándékosan tértek le a jelzett útról.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...