2016. június 9., csütörtök

Nyári tervek: Javorina – Kopa-hágó

Javorina (1000 m) – a kék jelzésen a Jávor-völgyben – Murány alatti eá. (0:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 2:30 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon (2:30 óra). Teljes menetidő: 5:30 óra.
Ez a turistaút a Bélai-Tátra nyugati lejtői alatt vezet. Javorináról a Jávor-patak mentén vezető kék jelzésű erdei úton dél felé indulunk, a Murány alatti tisztás irányába. Átvágunk a mezőn, majd az erdőben hamarosan megérkezünk a Sziklakapu nevű összeszűkülő sziklafalhoz. Innen már nagyrészt a Rézakna-patak mentén, de továbbra is erdőben megyünk tovább, majd az erdőből kiérve szép kilátás nyílik a Hátsó-Rézaknák völgyére, valamint a Bélai-Tátra nyugati részére. Keresztezünk néhány kisebb patakot, majd a Sirató déli hegyoldalán lévő, nagy kiterjedésű hegyi réteken emelkedünk egyre feljebb. Egy éles jobb kanyar után több vályút és vízmosást is keresztezünk, mielőtt megérkeznénk a Kopa-hágóba, amely a Bélai-Tátra és a Magas-Tátra geológiai határát képezi.

FIGYELEM:
Ø  A Murány alatti erdészház – Kopa-hágó közötti útvonal november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz, félnapos túra.
Az útvonal teljes hossza: 8,5 km.
Legalacsonyabb pont: 1000 m (Javorina)
Legmagasabb pont: 1749 m (Kopa-hágó)
Szintkülönbség: 749 m.
Lehetséges útvariációk:
Ø  Javorina (1000 m) – a kék jelzésen a Jávor-völgyben – Murány alatti eá. (0:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 2:30 ó) – Nagy-Fehér-tó (0:30 ó) – Zsázsa-forrás (1:15 ó) – Matlárháza (885 m, 1:15 ó). Teljes menetidő 6:00 óra.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Bukol Fotografia

9 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Igen, nagyon szép, és ha van kedved hozzá, megyünk is arrafelé hamarosan:
   https://utazom.com/utazas/magas-tatra-kopa-hago

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 2. Megtaláltam ,de attól tartok sok a 19 km.Alszom rá egyet! :)

  VálaszTörlés
 3. Szerinted meg tudnám csinálni?Nagyon tetszik és hajlok rá! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elsősorban ne a távolságot, hanem a szintkülönbséget nézd. Ha a Tengerszemhez fel bírtál jönni, akkor azt hiszem, ez is bevállalható, nem sokkal több itt felfelé a szint, de kevesebb benne az üresjárat. Persze sem rábeszélni, sem lebeszélni nem akarlak :-)

   Törlés
  2. A Tengerszem tónál én nem voltam fenn.Legutóbb a Zöldtavi menedékháznál túráztam.Isten neki, legfeljebb lecsúsztattok valami hevenyészett fatákolmányon! :)

   Törlés
  3. Ha nem voltál a Tengerszemnél, akkor viszont valóban meggondolandó, mivel ez egy olyan túra, ahol nincs visszafordulási lehetőség, ha egyszer elindulsz, akkor végig kell jönni, és lefelé nem kevés a szintkülönbség, kb. duplája a Zöld-tavi menedékház szintjének, és egy ilyen túrán azért a tempó is teljesen más, mint ott volt.

   Törlés
  4. Köszönöm a tanácsot,akkor nem vállalom mert csak feltartanám a csoportot!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...