2016. május 26., csütörtök

Nyári tervek: Zár – Kopa-hágó – Tátralomnic

Zár (895 m) – a piros jelzésen – Hotel Magura (0:30 ó) – Monk-völgy eá. (0:15 ó) – Széles-nyereg (1825 m, 2:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 0:30 ó) – Nagy-Fehér-tó (0:30 ó) – Zöld-tó (1545 m, 0:30 ó) – Nagy-Morgás-hágó (2023 m, 1:30 ó) – Kő-pataki-tó (1:15 ó) – a zöld jelzésen Tátralomnic (850 m, 1:45 ó). Teljes menetidő: 9:15 óra.
A Zár község középső részén található „Tatra” nevű autóbusz megállóhelytől a piros jelzésű, 2010-ben idáig meghosszabbított Felső turistaúton elmegyünk a Hotel Maguráig, majd az ezt követő tisztáson és újabb erdős részen át érkezünk meg a Monk-völgybe vezető elágazáshoz, a tanösvény kezdetéhez. Innen a Reglő-patak mentén vezető erdei úton emelkedünk egyre feljebb. Az erdő felső határához közeledve az ösvény egyre meredekebb lesz, majd miután magunk mögött hagytuk az erdőt, gyönyörű kilátás nyílik a Bélai-Tátra mészkőszikláira, valamint a Monk-völgy zárlatára. Tovább emelkedünk a gerincig, majd kisvártatva elérjük a Széles-nyerget. A nyeregből a Bolond Gerő déli lejtőjét keresztezve emelkedünk tovább a Felső-Kopa-hágóba, ahonnan füves szerpentinekben ereszkedünk le az ugyancsak füves, széles Kopa-hágóba, ahol a Bélai-Tátra geográfiailag véget ér.

Innen enyhén emelkedünk az Elülső-Kopa-hágóba (1778 m), ahonnan leereszkedünk a Fehér-tavi-völgybe, a Nagy-Fehér-tóhoz, majd továbbra is a piros jelzésen maradva a törpefenyőben érjük el a Zöld-tavi-völgyben fekvő Zöld-tavat, melynek partján a Zöld-tavi menedékház található. A menedékháztól a Weber-csúcs északi lejtőjét keresztezve, majd a Nagy-Morgás északi hegyoldalán szerpentinezve emelkedünk fel a Nagy-Morgás-hágóba, ahonnan visszanézve szép kilátás nyílik a Zöld-tavi-völgyre. A hágóból a Hunfalvi-csúcs délkeleti lejtőjét traverzálva, enyhe süllyedéssel érkezünk meg a Kő-pataki-tóhoz. A Kő-pataki-tótól, illetve az attól pár percre található Kő-pataki menedékháztól már a zöld jelzésen, a törpefenyőben szerpentinezve folytatjuk utunkat, többször is érintve a sípálya vonalát. Hamarosan elérjük a Start átszállóállomást, ahonnan a szilárd burkolatú úton érkezünk meg Tátralomnicra.

FIGYELEM:
Ø  A Monk-völgy – Széles-nyereg – Kopa-hágó – Nagy-Fehér-tó közötti útvonal november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Ø  A Monk-völgyből a Kopa-hágóig vezető tanösvényen hat tájékoztató tábla van felállítva. A tanösvény az egyetlen turistaút, amely a szigorúan védett Bélai-Tátrában található.
Ø  A Kopa-hágóból szép kilátás nyílik a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsaira, a Siratóra és a Holló-kőre.
Az út nehézsége: nagyon nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Nagy-Fehér-tó (1615 m)
Ø  Zöld-tó (1545 m)
Ø  Kő-pataki-tó (1751 m)
Az útvonal teljes hossza: 22,5 km.
Legalacsonyabb pont: 850 m (Tátralomnic)
Legmagasabb pont: 1934 m (Felső-Kopa-hágó)
Szintkülönbség: +1665 / -1750 m.
Lehetséges útvariációk:
Ø  Zár (895 m) – a piros jelzésen – Hotel Magura (0:30 ó) – Monk-völgy eá. (0:15 ó) – Széles-nyereg (1825 m, 2:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 0:30 ó) – kék jelzésen Murány alatti elágazás (2:00 óra) – Javorina (1000 m, 0:30 ó). Teljes menetidő 6:15 óra.
Ø  Zár (895 m) – a piros jelzésen – Hotel Magura (0:30 ó) – Monk-völgy eá. (0:15 ó) – Széles-nyereg (1825 m, 2:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 0:30 ó) – Nagy-Fehér-tó (0:30 ó) – Zsázsa-forrás (1:15 óra) – Matlárháza (885 m, 1:05 ó). Teljes menetidő 6:35 ó.
Ø  Zár (895 m) – a piros jelzésen – Hotel Magura (0:30 ó) – Monk-völgy eá. (0:15 ó) – Széles-nyereg (1825 m, 2:30 ó) – Kopa-hágó (1749 m, 0:30 ó) – Nagy-Fehér-tó (0:30 ó) – zöld jelzésen Gyopár menedékház (1290 m, 1:15 ó) – Zúgó-forrás (0:50 ó) – Barlangliget (760 m, 0:30 ó). Teljes menetidő 6:50 óra.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Michal Slivka

12 megjegyzés:

 1. Ha június 15-én lesz az ünnepélyes megnyitó, akkor aznap délután Zár-ból a Széles nyeregre felkapaszkodva már ugye nem kell tartanunk büntetéstől? Vagy legálisan csak 16-tól mehetünk fel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, legálisan június 16-tól lehet túrázni a téli zárlat alá eső útvonalakon.

   Törlés
 2. Meg szeretnem kerdezni, hogy a Zar- Nagy feher to utvonalat meg lehet- e tenni visszafele, a zold tavi menedekhazbol indulva. Ebbe az iranyba a tura sokkal konnyebbnek tunik de a terkepen csak egy iranyba mutatja a nyil, ezert a kerdes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anna!
   Igen, ma már mindkét irányból járható az út. Korábban egyirányú volt, ez szerepel a régebbi kiadású térképeken.-
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Koszonom a gyors valaszt! Meg egy kerdesem lenne: 8 es 10 eves sportos gyerekekkel meg lehet-e tenni a zold tavi menedekhaz- Nagy Feher to - Kopa hago- Szeles nyereg- Zar utvonalat? Vagy valasszuk inkabb a Javorinaba vezeto utat? ELore is koszonom a valaszt, sokat segit a szervezesben. Anna

   Törlés
  3. Sportos gyerekekkel szerintem meg lehet tenni, de arra számítani kell, hogy a Széles-nyeregből lefelé vezető út nem túl könnyű terep, a Monk-völgyig erősen lejtős. :-)

   Törlés
 3. Köszönöm a nagyon pontos és tömör leírást! Nagyon sokat segített. Tegnap másztunk végig. A Monk-völgy tetején lévő patakátkelős pihenőnél kapott el a felhőszakadás, ami a Széles-nyeregig tartott. Az úton hömpölygő sáros vízben igen szívatós volt felkapaszkodni, de túléltük. Onnan ideális időben mentünk lefele. Mivel az eső utáni párában gyönyörűek voltak a hegyek, sokat időztünk minden kilátóhelyen, így eléggé megkésve érkeztünk a Zöld-tóhoz, ahol több tucat szétázott sorstárs szárította a ruháját. Kihagytuk a Nagy-Morgást és a sárgán levágtáztunk Tátra-Lomnicra. Szerintem rekordot döntöttünk a vágtával. 18:04-kor indultunk a Zöld-tótól és elértük a 20:34-es elektricskát. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Zárból a Széles-nyeregbe vezető út száraz időben is nagyon megterhelő, igaz, lefelé sem sokkal jobb :-)
   Szombat este a szállodában láttam a fotódat a Tarpatakról, írtam is hozzá, de sajnos a Face nem vitte át, én is ott voltam egy éjszakát csoporttal a szokásos poprádi szállodában, gondoltam, ti is ott vagytok.

   Törlés
  2. Szia!
   Igen, ott voltunk a kisfiammal egy hetet. A vasárnap, az egész napos eső miatt kiesett, de minden nap másztunk. Ugyan öregesen (lassan, de biztosan) megmásztuk a Tengerszem-csúcsot, a Lengyel-hágó Kis-Viszókát, a Széles-nyerget, és utolsó nap a Krivánt. Az érkezés napján és a pihenő napon volt Poprádi-tavazás, és Tar-patakozás. Kimaradt a Nagy-Szalóki-csúcs, de kell valami legközelebbre is! Kedden találkoztunk egy magyar csapattal a Krivánon. Ti voltatok? Tavaly felhőben, esőben-hóban másztunk a Krivánra, az orrunkig sem láttunk, észre sem vettem, hogy áthelyezték a Daxner-nyereg alatt a kéket.

   Törlés
 4. Sziasztok! Tavaj oktober közepen a Krivanra menet a csucs elött feladtuk mert szakadt a ho köd volt.. a teli zarlat ugye nov 1 tol juli 15ig van.. aprilis vegen majus elejen szeretnenk ujra menni de kerdes h a zarlat miatt csak vezetővel lehet e menni?? vagy ha jo idő van akkor önalloan turistakent is mehetünk? valaszokat elore is koszonom

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A téli zárlat mindig november 1-től június 15-ig tart, annak semmi köze sincs az időjáráshoz, április végén pedig ráadásul a Krivánon általában még hó is van. Úgy hogy ezzel meg kell várni a júniust.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...