Elkészült a kálvária, felszentelték az utolsó állomást Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/10
Hirdetés
2015. október 29-én, csütörtökön felszentelték az Ótátrafüred felett kialakított kálvária utolsó állomását, ezzel a tátrai művészek több éves alkotómunkája fejeződött be. „Miután Újtátrafüreden már korábban létrehoztuk különféle szobrok és műalkotások természetes galériáját, többek ösztönzésére, Tátraváros (Vysoké Tatry) önkormányzata és mások segítségével, a földtulajdonosokkal történő megegyezést követően hozzáláttunk Szlovákia legmagasabban fekvő, kortárs szlovák művészek által megalkotott kálváriájának megalkotásához. Időközben, megtudtuk, hogy ez a kálvária nem csak Szlovákiában, de Közép-Európában is a legmagasabb tengerszint feletti magasságban található” – mondta Anna Ondrušeková, a Tátra Galéria igazgatója, egyúttal a kálvária kurátora.

A kálvária első állomásainak felállítására még 2010-ben került sor, ezek elkészítésére két művészt hívtak meg, miközben próbálták felderíteni a Tátra szlovák és lengyel oldalán élő művészeket. „A szoborkompozíciók alkotói híres és elismert kortára szobrászok, akik az elmúlt öt évben fokozatosan hozták létre a kálvária állomásait. Idén készült el az utolsó, 14. állomás, amely Jézus sírba tételét jelképezi. Ezzel valójában befejeződött a kálvária kialakítása” – tette hozzá Ondrušeková. A felszentelési ünnepség részeként kiadtak egy katalógust is, amely megismerteti az érdeklődőket a kálvária valamennyi állomásának alkotójával és munkásságával.
Ez a modern kálvária Ótátrafüred felett, a Szép kilátás (Pekná vyhliadka) nevű részen található, nagyjából 1100 és 1400 méter tengerszint feletti magasság között. Ezen a könnyen bejárható útvonalon bárki végigjárhatja a keresztút egyes stációit, és az igazgató szerint a műalkotásnak máris megvannak az első rajongói. Létrehozásában 14 művész vett részt, közülük néhányan vallásosak, néhányan viszont nem. Az egyes szobrok a művészek saját vallomásai, melyeken saját érzelmeiket mutatják be a keresztút különböző szakaszain. „Ez tényleg egy olyan hely, amely mindenkinek örömet okozhat, ugyanakkor ösztönzést is adhat, elgondolkodtat az élet értelméről és értékéről” – mondta a kurátor.














Hirdetés
Hirdetés