2015. november 4., szerda

Hét éves kisfiú a Tengerszem-csúcson. Biztonságos ez?

A 7 éves Krzyś nem először járt a Tengerszem-csúcson, hiszen a kisfiú édesapja vezetésével két évvel ezelőtt állt először Lengyelország legmagasabb csúcsán. A lengyel újságírók egy tapasztalt hegyimentőt kérdeztek arról, hogy ez a nehéz túra vajon biztonságos-e egy ilyen fiatal gyermek számára? A kisfiú a láncos részeknél történő mászás során beülőt viselt, hevederrel és karabínerrel végig a láncokhoz volt csatlakoztatva, ezen kívül pedig az édesapja egy kötéllel is biztosította. „Nem vagyunk profi hegymászók, de szeretünk kipróbálni különféle dolgokat” – mondta el a kisfiú apja, Krzysztof Turzański. „A gyerek tele vannak energiával, és mindenre képesnek érzi magát. A csúcsra felérve tapsvihar fogadta őt, ettől borzasztóan büszke volt önmagára” – tette hozzá az apa.

A túráról készült videó felkerült az ismert videómegosztóra, ahol a hozzászólásokban heves vita alakult ki arról, hogy egy 7 éves kisfiú alkalmas-e erre a túrára? „Nem démonizáltam sem az utat, sem a nehézségeket” – mondta az apa. „Ezt az utat Krzyś már 5 éves korában is megtette. Minden bizonnyal el lehet indulni a miénknél jobb, profibb felszereléssel is, ami természetesen drágább is lenne. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a megfelelő felszerelés, de a fiatalok a nehéz helyzetekben sokszor jobban teljesítenek, mint némely felnőttek” – tette hozzá a büszke apa.
 
„A Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton sokszor találkozunk olyan huszonévesekkel, akik meglehetősen felelőtlenül viselkednek. Ha egy ügyes gyermek választja ezt az útvonalat egy tapasztalt szülő felügyelete mellett, az sokkal biztonságosabb” – mondta el Tomasz Wojciechowski, a TOPR hegyimentője. „Ebben az esetben az apa mindent megtett annak érdekében, hogy a gyermeke biztonságban legyen, megfelelő felszereléssel rendelkezett és kellően felügyelte a gyermeket” – tett hozzá a hegyimentő.
Wojciechowski azonban hangsúlyozta, hogy egy gyermeket veszélyes lehet magunkkal vinni a hegyekbe, mivel sokszor a szülők, és így természetesen velük együtt a gyerekek is bajba kerülhetnek. „A gyerekkel a hegyekbe történő kirándulásra megfelelően fel kell készülni és rendelkezni kell a szükséges felszereléssel. Arra is figyelni kell, hogy a gyerekek a felnőttektől eltérő fizikai erőnléttel rendelkeznek” – tette hozzá a TOPR munkatársa. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy gyerek ne tudjon felmenni a Tengerszem-csúcsra. A Halastótól a csúcsra vezető ösvény igényes és nehéz, de a legnagyobb veszélyt a turisták tömege jelenti. Jó, ha egy szülő felviszi gyermekét a hegyekbe, ha ezt biztonságosan teszi. A gyerekek azonban szívesebben túráznak ettől rövidebb és könnyebb útvonalakon” – tette hozzá.
A videóhoz fűzött hozzászólásokban a kommentelők bírálják az apát azért, mert nem volt a gyerek fején védősisak. „Jelzett turistautakon semmi sem írja elő a sisak használatát” – mondta a hegyimentő. „Természetesen biztonságosabb lett volna, ha sisakot visel, de én nem tennék panaszt emiatt” zárta mondandóját a hegyimentő.

Forrás és fotó: http://wiadomosci.gazeta.pl

5 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Az apa már két éve keresi a vesztüket! - Remélem - sokakkal ellentétben - nem találják meg!

  VálaszTörlés
 3. Úgy tudom, Reinhold Messner, anno, már hatéves korában, apukájával, Dél-Tirolban, háromezres csúcsokon mászkált. Idejekorán megismerte a csíziót, vitte is valamire.

  VálaszTörlés
 4. ez a gyerek magabiztosabban mozog a hegyen, mint számos felnőtt. ha nem is válik profi hegymászóvá, mindenképp erőt és önbecsülést ad neki.

  VálaszTörlés
 5. mi a srácokkal a Hrebianok - Lengyel nyereg (Polski hreben) - Rovátka (sedlo Prielom) - Hrebianok túrát csináltuk nyáron, 7, és 10 évesek. Pontosan követték az utasításokat, tudták, hogyan kell mozogni a hegyen, hova léphetnek, hova nem. Minden lépésüket felügyeltük, szerencsére az idő is velünk volt. Az úton találkoztunk nem is egy bizonytalanul mozgó, tapasztalatlan, rossz felszerelésű felnőtt túristával, értük komolyan aggódtam. A srácok nagyon élvezték. Azért választottuk ezt az irányt, mert visszafelé nagyon kitett lenne.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...