2015. október 29., csütörtök

Magyar turistákat mentettek a Gerlachfalvi-csúcsról

Október 29-én bajba került magyar turisták kérték a hegyimentők segítségét a Magas-Tátrában, akik elakadtak a Gerlachfalvi-csúcs megmászása során, ám a hegyimentők kérdésére pontos tartózkodási helyüket nem tudták beazonosítani. A turisták, egy apa, valamint a lánya és a fia a bejelentés szerint egészségügyi problémák miatt nem tudta folytatni a túrát a nehéz terepen. Azon a helyen, ahol tartózkodtak, elmondásuk szerint téli körülmények uralkodtak.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentők mentőhelikopterrel indultak a helyszínre, és a Gerlachfalvi-csúcs környékén végzett repülés közben a Katlan-résben (Sedielko nad Kotlom) lokalizálták a turistákat, akik semmilyen hegymászó felszereléssel nem rendelkeztek. A hegyimentők ezután egyenként a helikopter fedélzetére csörlőzték, majd a Sziléziai-házhoz szállították a bajba került turistákat.

Forrás: http://www.hzs.sk; Fotó: Tatai Zoltán (archív)

10 megjegyzés:

 1. Én vagyok a lány a hegyről és hozzá tenném, hogy már amikor majdnem felértünk a Katlan-résbe, találkoztunk egy hegyi vezetővel és csoportjával, aki utasított, hogy lassan próbáljunk meg leereszkedni és másszunk vissza ahol feljöttünk. Így is tettünk, csakhogy a Felkai-próba nevezetű, legalsó részen a sok jég és a mászó felszerelés hiánya miatt a lejutás lehetetlen volt. Mivel így nem tudtunk lejutni, úgy döntöttünk mégis megpróbálkozunk a másik oldallal. Nem volt más választásunk. Újra felmásztunk a Katlan-résig, majd elindultunk a déli oldalon. Ekkor a másodszoros felmászás után már nem csak testileg, de szellemileg is kimerültünk és a több órás csúszás miatt pár óra múlva sötétedni kezdett volna. Így kimerülten, és fájó térddel lehetetlennek láttuk a még előttünk álló csúcs megmászását és a lejutást a jeges szakadékokon. Ekkor döntöttünk úgy, hogy segítséget kérünk. Egy biztosnak ígérkező sziklán ülve vártunk, míg egyszer csak zúgást hallottunk közeledni és lassan elő is bukkant a mentőhelikopter.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Nóra!
   Köszönöm, hogy leírta a történetet, azt gondolom, nem minden tanulság nélküli az esetük. Számomra az elsődleges kérdés, hogy miért vágtak neki ennek a túrának mászófelszerelés nélkül? Az Önök érdekében csak remélni tudom, hogy megfelelő, jelzett turistaúton kívül történő túrára érvényes biztosítással legalább rendelkeztek.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  6. Kedves Nóra!

   Felfele menet nem volt jeges a Felkai próba alsó része?
   Tudom, hogy lefele körülményesebb, de azért lehet látni, hogy milyenek a körülmények.
   Nem lehetett volna a hegyi vezetővel és csoportjával leereszkedni?

   Törlés
 2. Sajnos mi is majdnem így jártunk a 23-i hosszú hétvégén, pedig mi "túravezetővel" mentünk fel. Már az út elején látszott, hogy gond lesz, de hiába kértem/javasoltam nem változtatott útvonalat. Felvitt a hegyre kb. 50 embert.
  https://www.youtube.com/watch?v=aJ6mTIwBjZA&feature=youtu.be

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már hallottam erről a túráról, és erre is azt írhatom, amit fentebb írtam, mármint hogy nem minden tanulság nélküli túra lehetett. A korábbi információm, és főleg a videón látott körülmények alapján számomra egyértelmű, hogy a túrát szervező "túravezető" alaposan elszámította magát, és örülhet, hogy mindenki a saját lábán jött le a hegyről. A programból vett szöveget olvasva pedig inkább nem írnám le, mit gondolok...

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...