Történelmi épületek makettjei – Csorbató, Nagyszálló Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/10
Hirdetés
A Csorbai-tó a XIX. század hetvenes éveiben még elhagyatott, megközelíthetetlen hely volt, partja, környező völgyei sűrű erdőséggel benőve. Azt, hogy a tó ma is él, elsősorban a gömör-liptói id. Szent-Iványi Józsefnek (1817-1906), „a régi, jó kedélyű, gavallér magyar nemesi világnak egyik korunkba tévedt sugarának” köszönhető. A tavat körülvevő birtokok ura mentette meg a tavat, hiszen 1870 körül, amikor a tó köztulajdon volt, lecsapoltatását tervezték. A környék szépségére az 1870-es években figyeltek föl, 1872-ben a tulajdonos vadászházat építtetett melléje, majd 1875-ben az Magyarországi Kárpátegyesület Szent-Iványi József támogatásával felépítette a második magas-tátrai menedékházát, a terület tulajdonosáról elnevezett József menedékházat.

A Szent-Iványi család bir­tokában lévő területet 1901-ben a magyar királyi kincstár annak elkerülése céljából vásárolta meg Szent-Iványi Árpádtól, nehogy a telep a szomszédos Felsőhági tulajdonosa, Christian Hohenlohe herceg kezébe kerüljön. A kincstár a fürdőtelepet azonnal bérbe adta a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Hálókocsi Társaság és a lőcsei Szepesi Hitelbank által létesített Magyarországi Szálló- és Fürdővállalatnak, amely az ótátrafüredi Grand Hotel (1904) és a tátralomnici Palota Szálló (1905) felépülte után nagy fejlesztésekbe kezdett a tó körül. 1906-ban épült fel a tó déli partján az 54 szobás Nagyszálló, amelyet összekötötték az épület helyén korábban állt Csorba-tó szálló mellé 1892-ben felépített vendéglővel. A Nagyszállót az 1914-1917 között felépített kávéházzal egy tágas hall kötött össze. A Nagyszálló keleti szárnyának építését 1916-ban kezdték el, s a húszas években fejezték be. A Nagyszálló a II. világháború után egészen a rendszerváltásig gyógyüdülőként működött, a főépület Kriván, a keleti szárny Hviezdoslav néven. Napjainkban a Magas-Tátra egyetlen ötcsillagos szállodájaként a Grand Hotel Kempinski épületegyütteséhez tartozik.
Az épület 1:200 méretarányú modellje jelenleg a Csorbai-tó mellett lévő Hotel Solisko halljában látható kiállítva. A makettet Oto Jalčovík készítette.

















Forrás és fotók: http://www.nostalgicketatry.sk; Ján Gašpar: Staré pohľadnice rozprávajú; Nagy Árpád: Tátrai túrák
Hirdetés
Hirdetés