2015. április 4., szombat

25 éves nő halt meg a hóviharban a Besszádokban

Ezekben a napokban nehéz téli körülmények uralkodnak a hegyekben, és nem csak a Tátrában. A Lengyelország délkeleti részén található Besszádokban pénteken találták meg az egy nappal korábban eltűnt, a Kis-Rawka (Małą Rawką) alatti menedékházban dolgozó 25 éves nőt holttestét. A fiatal nő pénteken reggel megfelelő időjárási körülmények között indult a hegyekbe. Délután 16:00 óra után telefonon jelezte a Kis-Rawka alatti menedékházba (ahol dolgozott), hogy hirtelen elromlott az időjárás, és kérte kollégáit, hogy hívjanak számára segítséget a hegyekből történő visszatéréshez. Telefonon annyit mondott, hogy nagyon hideg van, ezért úgy döntött, hogy leül egy fenyőfa tövéhez, és ott várja meg a segítséget.

A lengyelországi Hegyi Mentőszolgálat (GOPR) szakemberei azonnal megkezdték a mentőakciót, melyben összesen 54 hegyimentő és kutyák vettek részt, munkájukat pedig határőrök is segítették. Sajnos éjjel 1:00 órakor a katasztrofális időjárási körülmények miatt a keresést fel kellett függeszteni. Ekkor már orkán erejű, helyenként 100 km/órás széllökéseket produkáló szélvihar tombolt, miközben 30-40 cm friss hó hullott, melyet az erős szél folyamatosan egymásra hordott, eltüntetve így a nyomokat.
Pénteken reggel 7:00 órakor folytatódott a keresés, melynek eredményeként 13:20-kor a Kopa Bukowska északnyugati vállán megtalálták az eltűnt 25 éves lány holttestét. Úgy tűnik, hogy a korábbi telefonbeszélgetésben általa elmondottakkal ellentétben a fiatal nő elhagyta a pihenőhelyét, és a rossz látási viszonyok között letért a jelzett turistaútról. „Ha a helyén maradt volna, valószínűleg meg lehetett volna menteni. A jelekből ítélve vetkőzni kezdett, ami arra utal, hogy erős hipotermia lépett fel nála. Az ember ilyen esetben általában elveszti az önuralmát, leveszi ruháit, mert úgy érzi, hogy melege van” – magyarázza a GOPR ügyeletese.
A lengyel hegyekben ezekben a napokban nagyon nehéz téli körülmények uralkodnak. A Besszádokban kettes, a Tátrában hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben. Ez a sajnálatos eset jól szemlélteti, hogy egy viszonylagos jó idő milyen gyorsan elromolhat, és változhat egy jól indult túra rémálommá. A sűrű ködben és hóesésben nagyon könnyű elveszíteni a tájékozódó képességünket, amely az alacsony hőmérséklettel együtt akár végzetes is lehet.
A Besszádok (Bieszczady) hegység az Erdős-Kárpátokban, azon belül a Keleti-Beszkidek csoportjában, Lengyelország délkeleti sarkában található, a lengyel-szlovák-ukrán hármas határ közelében. A nemzeti park legnagyobb részét erdők borítják, legmagasabb pontja a lengyel területen emelkedő Tarnica (1346 m).

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl

2 megjegyzés:

 1. Kedves Szerkesztő! Miért kell minden halálesetről tudósítani? Értem én, hogy tanulság meg minden. De egy idő után már a Gellért hegyre se merek kimenni. :-) Viccet félretéve, a sok negatív hír inkább rombol, mint épít...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen! Nem kell minden halálesetről tudósítani, de én úgy gondolom, hogy a tanulság miatt van szüksége ezekre a hírekre. A Tátra, ahogy más magashegyek sem sajnos nem mindig csak szépet és jót jelentenek, hozzájuk tartoznak a szomorú, de megtörtént balesetek, halálesetek is. Azt gondolom, azért van szüksége ezek közlésére, hogy mi, akik ezeket olvassuk kellő tisztelettel közeledjünk a hegyekhez, ne becsüljük le azokat, és ne kerüljünk például olyan helyzetbe, amilyenben a fenti hírben szereplő fiatal nő került, ráadásul nem is egy többezres magashegységben. Én örülnék a legjobban, ha nem kellene turistákat és hegymászókat ért halálos balesetekről tudósítani...
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...